Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Οστεοπόρωση


H «ασυμπτωματική» πάθηση

Η οστεοπόρωση, είναι μια πάθηση «ύπουλη» γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει μορφή ιατροκοινωνικής μάστιγας, καθώς σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες θα υποστούν κάταγμα ισχίου, (κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου) μετά την ηλικία των 50.
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την βαθμιαία ελάττωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα να χάνεται οστική μάζα, τα οστά να γίνονται εύθραυστα και ως εκ τούτου επιρρεπή στα κατάγματα.

Παράγοντες κινδύνου που βοηθούν στην εμφάνιση της νόσου
1) Η κληρονομική προδιάθεση (50-70 %)
2) Η ηλικία, καθώς η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας.
3) Η ανεπαρκής πρόληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
4) Οι χρόνιες ορμονικές διαταραχές και κάποιες ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.
5) Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η κορτιζόνη.
6) Η καθιστική ζωή, η κατάχρηση οινοπνεύματος και το κάπνισμα.
7) Η πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ενδείξεις που πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν στον γιατρό
1) Σημαντική ελάττωση του ύψους, σε μικρό χρονικό διάστημα.
2) Απότομο και υπερβολικό χάσιμο βάρους, ειδικά αν είχατε λεπτό σκελετό και είστε γύρω στην ηλικία των 50 χρόνων.
3) Κάταγμα σπονδυλικής στήλης και άκρων.
4) Διαταραχές της περιόδου (αμηνόρροια) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5) Εμμηνόπαυση
6) Επίμονος πόνος στην πλάτη, στην μέση ή στην λεκάνη.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με μια απλή, ακίνδυνη, όσο και ανώδυνη εξέταση, σε ειδικά μηχανήματα που μετρούν την οστική πυκνότητα. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν εξ ολοκλήρου την εξέταση . Η τιμή της απόκλισης ονομάζεται T-score, ενώ το αποτέλεσμα της μέτρησης εκφράζεται με τρεις τρόπους: φυσιολογικό (0-1,0), οστεοπενία (1,0-2,5) και οστεοπόρωση (2,5 και πάνω). Η πρώτη μέτρηση της οστικής μάζας, πρέπει να γίνεται κατά την ηλικία των 45-50 ετών, ενώ η επανάληψή της καθορίζεται από το πρώτο αποτέλεσμα, την ηλικία αρχής της εμμηνόπαυσης και τέλος τις ενδείξεις για εμφάνιση της νόσου.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Οι ειδικοί τονίζουν, ότι όσον αφορά την γένεση της οστεοπόρωσης, η σωστή ανάπτυξη των οστών κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία είναι καθοριστικός παράγων. Τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δυναμώνουν κατά την παιδική ηλικία.
Η ποιότητα αλλά και η ποσότητα της οστικής μάζας που θα αποκτηθεί τότε, θα καθορίσει και την υγεία των οστών καθ’ όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής μας.

Το ασβέστιο, είναι το πιο γνωστό μέταλλο που βοηθά στην δημιουργία γερών οστών, αλλά και στην προστασία τους από την φθορά που προκαλεί ο χρόνος.
Η συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου καθημερινά:
Παιδική ηλικία (1-10 ετών): 800 mg
Εφηβεία : 1300 mg
Ενήλικες : 800 mg
Εμμηνόπαυση : 1500 mg
Γεροντική ηλικία : 1200 mg

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πίνετε γάλα για πρωινό, τρώτε γιαούρτι και τυρί με τα γεύματά σας. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια, (ο σολομός, οι σαρδέλες), τα καρύδια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι) και τέλος η σόγια.
Σημαντική είναι η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού, καθώς αυτά εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
Η βιταμίνη D είναι αναγκαία για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η ηλιοφάνεια συμβάλλει στην σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, ενώ καλές πηγές της είναι τα αυγά, το μέλι, το συκώτι, το μουρουνέλαιο και τα γαλακτοκομικά.

Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης συμβάλλει και η άσκηση, καθώς βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, επιβραδύνει το ρυθμό απώλειάς της, διορθώνει την στάση του σώματος, αυξάνει την ευκαμψία, βελτιώνει την κίνηση και την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης και τέλος αυξάνει την μυϊκή μάζα και δύναμη. Οι πλέον αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενίσχυση του σκελετικού συστήματος είναι οι ασκήσεις με βάρη, το περπάτημα, ο χορός, το αερόμπικ και οι pilates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου