Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Κρεμμύδια… για κλάματα

Το κρεμμύδι είναι ποώδες βολβόριζο φυτό της οικογένειας των (allium) λειλιδών ή λειριιδών. Η χαρακτηριστική δε οσμή και γεύση του οφείλεται κυρίως στα θειούχα συστατικά του.

«Δακρύβρεκτη» και μακριά η ιστορία του
Γνωστό ακόμα και από την εποχή των Χαλδαίων και των Αιγυπτίων, όπου εκτός της κατανάλωσής τους σαν τροφής, υπολείμματα κρεμμυδιών βρέθηκαν σε ανασκαφές, ενώ απέδιδαν θεϊκές δυνάμεις στο άνθος του, όπως φαίνεται από παραστάσεις σε φαραωνικούς τάφους. Οι Πέρσες επίσης έτρωγαν πολλά κρεμμύδια , αναφέρει ο Μάρκο Πόλο, ακόμα για τους λαούς της βόρειας Αφρικής αποτελούσαν ιερό σύμβολο, καθώς με τον φλοιό τους συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Από εκεί πέρασαν και στην Ελλάδα. Στην Ιλιάδα, γίνεται αναφορά ότι τα έτρωγαν ωμά με το κρασί. Στην Αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι αθλητές έτρωγαν κρεμμύδια καθημερινά για σωματική δύναμη. Οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πικάντικες σάλτσες

Μεγάλη η θρεπτική τους αξία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, καεμπφερόλη), αντιοξειδωτικά, που ενισχύονται από τις βιταμίνες Α, Β και C, αλλά και φώσφορο, φθόριο, ιώδιο και σάκχαρα.
Λειτουργεί έτσι ευεργετικά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ενδυναμώνει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, ενώ βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας την κακή χοληστερίνη και τα τριγλικερίδια και αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη. Επιπλέον έχει σημαντική δράση κατά των φλεγμονών. Συνδυάζοντας το με το ντομάτα, σκόρδο, σέλινο και καρώτο, θωρακίζετε τον οργανισμό σας για τις ιώσεις του χειμώνα.

Το κρεμμύδι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά για την κουζίνα μας, είτε φρέσκο είτε ξερό, τόσο για σαλάτες όσο και για μαγειρευτά. Η μόνη δυσκολία είναι στο καθάρισμά του, που λόγω των θειούχων ενώσεών του ερεθίζει τους δακρυικούς αδένες. Για να εμποδίσετε το δάκρυσμα, καθαρίστε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό ή όταν βγάλετε το πρώτο εξωτερικό φύλλο του το ραντίζετε με ξύδι. Αν θέλετε να μειώσετε την καυστική του παρουσία στο φαγητό, μπορείτε όταν το ψιλοκόψετε να το βράσετε για ένα λεπτό. Τέλος, για να διώξετε την βαριά μυρωδιά από τα χέρια σας τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου