
Με την γενική ονομασία χόρτα, στην διατροφή εννοούμε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και υπάρχουν πάνω από 150 ποικιλίες βρώσιμων χόρτων, με την Κρήτη να διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες αλλά και τρόπους μαγειρέματος.
Ραδίκια, πικρά ή γλυκά, ήρεμα ή άγρια, ήταν ευρύτατα γνωστά από την αρχαιότητα και μάλιστα αναφέρονται ως βότανα σε πάπυρο της 4ης χιλιετηρίδας. Και έτσι αντιμετωπίζονται ως σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι άδικα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, φολικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, ενώ είναι ότι καλύτερο για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς έχουν ελάχιστες θερμίδες.
Αντίδια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα ραδίκια, έχουν όμως πιο ήπια γεύση και διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τα κατσαρά και τα πλατύφυλλα. Συνοδεύουν πολύ ωραία το κρέας, φρικασέ.
Τα μυρώνια με την χαρακτηριστική επίγευση του γλυκάνισου, που στην Ελλάδα ονομάζεται και σκαντζίκι ή ανδρίσκος, στην Αμερική «γκουρμέ μαϊντανός» και στην Γαλλία carfeuil, γίνεται πολύ ωραία σαλάτα, ενώ ταιριάζει πολύ με κατσικάκι ή ψάρι και δένει γευστικά σε χορτόπιτες με τα άλλα άγρια χόρτα και το σπανάκι.
Άλλα χόρτα της εποχής είναι καυκαλίθρες, ζοχοί, τσουκνίδες, λάπαθα ή λάπατα, σταμναγκάθι, πικραλίδα, βρούβα, στύφνο, ασκόλυμπρο, σέσκουλο, αγριομάρουλο, βερβερίκια, παπαρούνες
Μαζεύοντας μόνοι μας άγρια χόρτα:
Αν δεν γνωρίζουμε ποια χόρτα είναι φαγώσιμα, πηγαίνουμε με κάποιον που θα μας τα δείξει, μην πειραματιζόμαστε μόνοι μας γιατί μπορεί να βρούμε χόρτα ακατάλληλα προς βρώση. Αποφεύγουμε περιοχές με σκουπίδια, ζώα, άκρες δρόμων και γενικώς σημεία που δεν είναι «καθαρά». Προτιμήστε μικρά φρέσκα χορταράκια και όχι μεγάλα, γερασμένα καθώς θα είναι σκληρά. Για να βγάλετε ένα χόρτο μπήγετε το μαχαίρι γύρω στην ρίζα του και κάνοντας ένα νοερό χωνί το βγάζετε μαζί με την ρίζα του. Όταν το καθαρίζετε κόβετε την ρίζα του και αφαιρείται τα σκληρά και κίτρινα φύλλα του. Τα βάζετε σε λεκάνη με νερό, που αλλάζετε δυο τρεις φορές, καθώς πολλές φορές έχουν πολλά χώματα. Με το νερό που πλένεται τα χόρτα ποτίστε τα λουλούδια, για να μην πηγαίνει χαμένο. Αν δεν θέλετε να τα βράσετε αμέσως τα στραγγίζετε πολύ καλά, τα βάζετε σε λεκάνη σε στρώσεις με χαρτί κουζίνας ανάμεσα και τα διατηρείται στο ψυγείο για μια βδομάδα. Βράζετε τα χόρτα σε μπόλικο νερό, με λίγο αλάτι και με κλειστή την κατσαρόλα να μην χάνουν το πράσινο χρώμα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου