Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ζυλ Ντασέν


Στις 31 Μαρτίου του 2008 «έφυγε» από την ζωή, στα 97 του χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης που πολιτογραφήθηκε Έλληνας.

Ο Ζυλ Ντασέν γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλωσε στο Μπρονξ. Ήταν το 8ο παιδί ενός Ρωσοεβραίου κουρέα.
Στα πρώτα βήματα της καριέρας του θα υπάρξει μαθητευόμενος του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Την εποχή του μακαρθισμού, θα κατηγορηθεί για την αντιαμερικανική του δράση και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Γαλλία. Το 1955 θα πάρει το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών για την ταινία του «Ριφιφί».

Η γνωριμία του 2 χρόνια αργότερα με την Μελίνα Μερκούρη, θα γίνει η απαρχή μιας νέας σκηνοθετικής καριέρας με μούσα, πρωταγωνίστρια αλλά και πολυαγαπημένη του σύντροφο την ίδια. Θα παντρευτούν το 1965. Η φιλμογραφία του αριθμεί 26 ταινίες, μεταξύ των οποίων «Φαίδρα», «Τοπκαπί», την βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1960, την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και κύκνειο άσμα του «Στα 16 γνώρισα τον έρωτα» το 1980.

Ο Ντασέν γίνεται ένθερμος υποστηρικτής των αντιστασιακών αγώνων της Μελίνας στην χούντα των συνταγματαρχών και όταν θα γυρίσουν πλέον στην Ελλάδα το 1974, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο όραμά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μετά τον θάνατο της το 1994, συνεχίζει μόνος του με την δημιουργία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», όπου υπήρξε και πρόεδρος, την προώθηση της επιστροφής των Μαρμάρων αλλά και στην δημιουργία του νέου Μουσείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου