Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

30/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:06
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 15 ημέρες

+ Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων
Γιορτάζουν: Απόστολος, Αποστολία, Μελίτων

Η Ατζέντα της ημέρας

- Μέχρι τα μεσάνυχτα παρατείνεται η προθεσμία οριστικής υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

- Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 29/6
Γενικός Δείκτης: 1.264,85 +0,48%

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Αρχικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Στα ηπειρωτικά οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στα υπόλοιπα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 -5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 23-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/7
Αίθριος καιρός με νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1936: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος»


Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’
και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες. Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.
“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ-Κονγκ


Χονγκ-Κονγκ στα κινεζικά σημαίνει «Λιμάνι των αρωμάτων». Βρίσκεται στις ΝΑ ακτές της Κίνας και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την χερσόνησο Καουλούν και από μέρος της ηπειρωτικής Κίνας. Εκεί εκβάλλει ο ποταμός των Μαργαριτών. Η έκτασή του είναι 1013 τετρ χιλιόμετρα και πρωτεύουσά του η Βικτωρία (σημερινό Χονγκ Κονγκ), που είναι κτισμένη στο νησί. Στην αρχή ήταν ένας άσημος συνοικισμός από ψαροκαλύβες και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου, λόγω της τεράστιας στρατηγικής του θέσης. Αποτελεί κόμβο ναυτικών συγκοινωνιών της Άπω Ανατολής με μεγάλη ναυτική κίνηση και θεωρείται ένα από τα πρώτα λιμάνια του κόσμου. Η ζωή του λιμανιού είναι πολυθόρυβη, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Περιήλθε στα χέρια των Άγγλων με την συνθήκη του Ναγκίν, το 1842. Στις 30 Ιουνίου του 1997 η Κίνα ανέκτησε και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Σαν Σήμερα

1905: Δημοσιεύεται η πρώτη εργασία του Αϊνστάιν
Μετά την συμπλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Αϊνστάϊν διορίστηκε μέλος επιτροπής σ’ ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Εκεί άρχισε τις έρευνες του για την θεωρία της σχετικότητας. Τα πρώτα πορίσματά του τα δημοσιεύει το 1905 με τον τίτλο «Επί της ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων».

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν
Κυκλοφόρησε από την εταιρεία National Comics στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Action Comics. Θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία που σημείωσε, ώστε σύντομα η εταιρεία κυκλοφόρησε και δεύτερο ήρωα τον Superman.

1957: Εγκατάσταση του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα στην Ελλάδα

1958: Γεννήθηκε η στιχουργός, Λίνα Νικολακοπούλου

1966: Εγκαινιάζεται το Νοσοκομείο ΚΑΤ στην Κηφισιά

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα το αυτόματο διαζύγιο

1984: Πέθανε η Λίλιαν Χέλμαν, Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας. (Μικρές αλεπούδες).

2ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»


Το φεστιβάλ θα είναι με ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει από τις 30/6 έως τις 13/7 στον 3ο όροφο στο αίθριο του ιδρύματος, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας).

Θα προβληθούν 16 ταινίες, επιλεγμένες από τον ίδιο τον Μιχάλη Κακογιάννη και γυρισμένες από το 1917 έως το 1929, με ζωντανή μουσική συνοδεία από Έλληνες καλλιτέχνες ή με την πρωτότυπη μουσική τους με ελληνικούς ή αγγλικούς υπότιτλους, ενώ ο συγγραφέας Στάθης Σκλαβουνάκος θα παρουσιάζει κάθε ταινία με ένα σύντομο σχόλιο.

Ανάμεσα στις ταινίες περιλαμβάνονται "Το θωρηκτό Ποτέμκιν", η "Μητρόπολη" του Φριτς Λανγκ, ο "Φάουστ" -η καλύτερη ίσως ταινία του Μουρνάου, το αριστούργημα του σουηδικού βωβού κινηματογράφου "Ο Παράνομος και η γυναίκα του" του Σγιόστρομ, το πρώτο δείγμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού στον κινηματογράφο "Το εργαστήρι του Δόκτωρα Καλιγκάρι" του Ρόμπερτ Βίνε, "Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης" του Πουντόβκιν, το ιδιόρρυθμο φιλμ επιστημονικής φαντασίας σοβιετικής παραγωγής "Αελίτα" του Προταζάνοφ, "Το κουτί της Πανδώρας" του Παμπστ κ.ά.

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου


«Όλη η πόλη, όλη μέρα, μια σκηνή», στην Αθήνα, από την Πέμπτη 30/6 έως τη Δευτέρα 4/7

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε χώρους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και γύρω από την Ακρόπολη, περιλαμβάνοντας την πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει η τελετή έναρξης και λήξης, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ερμού, τις πλατείες Καπνικαρέας, Μοναστηρακίου και Ασωμάτων, την Αποστόλου Παύλου και τα άλση της, την πλατεία Κουμουνδούρου, την πλατεία Κεραμεικού στην «Τεχνόπολη», τη Νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο και το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

29/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 15 ημέρες

+Πέτρου και Παύλου των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα

Η Ατζέντα της ημέρας

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συλλαλητήριο το πρωί στο Σύνταγμα και συγκέντρωση στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 10:00 στην Ομόνοια.

Στην απεργία συμμετέχουν:
- Οι Δημόσιοι υπάλληλοι (εφοριακοί, τελωνιακοί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΕΚΟ κλπ), οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

- Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προβλήματα θα υπάρξουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κλείσει τους ΧΥΤΑ τόσο στην Φυλή Αττικής, όσο και στην Μαυροράχη Θες/νίκης από την Δευτέρα

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Προβλήματα θα προκύψουν στις συγκοινωνίες και στις μεταφορές. Συγκεκριμένα:
- Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, (εξαιρούνται οι ειδικές λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τους αθλητές των Special Olympics), τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ, οι συρμοί του προαστιακού, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ.

- Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά με εξαίρεση το δρομολόγιο της γραμμής 3, από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Αεροδρόμιο που ελέγχεται από τον ΟΣΕ.

- Προβλήματα και στις αερομεταφορές καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και το προσωπικό της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα από τις 08:00-12:00 και από 18:00- 22:00 οι ελεγκτές και από 07:00-12:00 και από τις 18:00-22:00 οι εργαζόμενοι της ΟΣΥΠΑ.

- Και στις θαλάσσιες μεταφορές θα δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των λιμενεργατών και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Στο λιμάνι της Ραφήνας τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

- Τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 11:00 -15:00, θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

- Την συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος

- Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

- Συνεχίζονται οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διακοπές ρεύματος ανά την χώρα

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30/6 παρατείνεται η προθεσμία οριστικής υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Παράταση προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. μέχρι και τις 30/6

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 28/6
Γενικός Δείκτης: 1.258,84 +2,66%

Καιρός


Γενικά: Στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά. Στη νησιωτική χώρα παροδικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια, με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην Κρήτη. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 -5 και στα δυτικά και νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία στα βορειοανατολικά νοτιοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από νότιες διευθύνσεις και ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 30/6
Αίθριος καιρός με νεφώσεις και βροχές ή καταιγίδες στα βορειοανατολικά της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών


Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) ο Απόστολος Παύλος, στην Ρώμη

Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες.

Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει:
«Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε:
«Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις».

Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου.

Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε τέσσερεις περιοδείες.

Πρώτη περιοδεία:
Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.

Δεύτερη περιοδεία:
Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.

Τρίτη περιοδεία:
Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.

Τέταρτη περιοδεία:
Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη.

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης


Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου το 1809, με καταγωγή από αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην Οδησσό και ύστερα στην στρατιωτική σχολή του Μονάχου. Γυρνώντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού και μετά την παραίτησή του, αναγορεύτηκε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, εργαζόμενος για την οργάνωση της αρχαιολογίας. Όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1856, με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ζάππειο, το βρεφοκομείο της Αθήνας, το αστεροσκοπείο και η Ακαδημία Αθηνών. Υπηρέτησε ακόμα ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη και το 1878 μαζί με τον Θ. Δεληγιάννη και τον Άγγ. Βλάχο αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο συνέδριο του Βερολίνου. Υπήρξε όμως και λόγιος, αναγνωρίστηκε μάλιστα και ως πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου


Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Θεωρείται ο μεγαλύτερος δραματικός ηθοποιός της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κοτοπούλη, της Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Έπαιξε ως πρωταγωνιστής σε αρχαίες τραγωδίες, σε έργα του Σαίξπηρ και σε πολλά αντιπροσωπευτικά έργα της εποχής μας, σημειώνοντας θριαμβευτικές επιτυχίες: «Οιδίπους Τύραννος», (1919), «Κουρέας της Σεβίλλης» (1927), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (1937), «Βασιλιάς Λήρ (1938) κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων» (1929), «Αστέρω»(1929), «Η φωνή της καρδιάς» (1943), «Αρραβωνιάσματα» (1949), «Οι απάχηδες των Αθηνών» (1950) κ ά. Διετέλεσε καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων.

Σαν Σήμερα

1900: Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξεπέρν, Γάλλος συγγραφέας
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας».

1929: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στην μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση

1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1982: Πέθανε ο Pierre Bellman, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά, ο Σάββας Ξηρός. Αφετηρία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

28/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 16 ημέρες

Γιορτάζει: Γερμανός

Η Ατζέντα της ημέρας

48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 10:00 στην Ομόνοια και στις 19:00 στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Στην απεργία συμμετέχουν:
- Οι Δημόσιοι υπάλληλοι (εφοριακοί, τελωνιακοί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ΔΕΚΟ κλπ), οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

- Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προβλήματα θα υπάρξουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κλείσει τους ΧΥΤΑ τόσο στην Φυλή Αττικής, όσο και στην Μαυροράχη Θες/νίκης από την Δευτέρα

- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

- Προβλήματα θα προκύψουν στις συγκοινωνίες και στις μεταφορές. Συγκεκριμένα:
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, (εξαιρούνται οι ειδικές λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν τους αθλητές των Special Olympics), τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ, οι συρμοί του προαστιακού, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ.
- Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά με εξαίρεση το δρομολόγιο της γραμμής 3, από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι Αεροδρόμιο που ελέγχεται από τον ΟΣΕ.

- Προβλήματα και στις αερομεταφορές καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και το προσωπικό της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα από τις 08:00-12:00 και από 18:00- 22:00 οι ελεγκτές και από 07:00-12:00 και από τις 18:00-22:00 οι εργαζόμενοι της ΟΣΥΠΑ.
- Και στις θαλάσσιες μεταφορές θα δημιουργηθούν προβλήματα, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των λιμενεργατών και των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

- Τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 11:00 -15:00, θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.
- Την συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος

- Συνεχίζονται οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διακοπές ρεύματος ανά την χώρα

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Καιρός


Γενικά: Αρχικά αίθριος αλλά από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στα βόρεια τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο θα γίνουν νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι ασθενείς από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και ένταση 3 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-30 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/6
Αίθριος καιρός με νεφώσεις και βροχές στα βόρεια αλλά και στα ηπειρωτικά της χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Θεοδώρα


Στις 28 Ιουνίου του 548 πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Καταγόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια, ήταν κόρη αρκουδοτρόφου στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Κι η ίδια ήταν χορεύτρια, ήταν όμως πανέξυπνη, πνευματώδης, εξαιρετικά όμορφη, συνετή και θαρραλέα.

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όταν την γνώρισε γοητεύτηκε από την ομορφιά της, αλλά και από τα μεγάλα πνευματικά της χαρίσματα και αψηφώντας την ταπεινή καταγωγή της την ανέβασε στον θρόνο του Βυζαντίου. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, παράδοξη και επιφανέστερη γυναίκα, που ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο.

Βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό και συνετέλεσε στην λαμπρότητα της βασιλείας του. Ίδρυσε φιλανθρωπικά καταστήματα (νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), και έκανε κοινωφελή έργα.

Κατά την κρίσιμη «Στάση του Νίκα» η γενναία και αποφασιστική επέμβασή της ενέπνευσε και στήριξε τον Ιουστινιανό, που είχε δειλιάσει, λέγοντάς του το περίφημο: «Καλόν εντάφιον η βασιλεία Αύγουστε» δηλαδή Καλύτερα Αύγουστε να πεθάνεις σαν βασιλιάς παρά σαν φυγάς. Η τόλμη της έδωσε θάρρος σ’ όλους και ο Ιουστινιανός διέταξε το στρατηγό Βελισάριο να επιτεθεί εναντίον των στασιαστών, κατανικώντας τους και στερεώνοντας τον θρόνο του.

Λάμπρος Κωνσταντάρας


Είκοσι έξι χρόνια αφότου έφυγε ο μεγάλος μας κωμικός ηθοποιός

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, κοντά στον μεγάλο θεατράνθρωπο Λουϊ Ζουβέ και από εκεί ξεκίνησε το 1937 την καριέρα του συμμετέχοντας σε οπερέτες και στο θέατρο.

Γυρίζοντας στην Αθήνα σχημάτισε δικό του θίασο, όπου συμμετείχαν γνωστές ηθοποιοί της εποχής , Μάρω Κοντού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά.

«Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ο μπλοφατζής», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος», «Ο τρελός τ’ χει τετρακόσια», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», κ ά. Στην τηλεόραση το 1976, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου.

Είχε κάνει δυο γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον δημοσιογράφο και πολιτευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα, που του χάρισε δυο εγγόνια τον συνονόματό του αθλητικό δημοσιογράφο Λάμπρο και την Παυλίνα. Έφυγε στις 28 Ιουνίου 1985 στα 72 του χρόνια

Σαν Σήμερα

1577: Γεννήθηκε ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Πολ Ρούμπενς, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα

1914: Έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου
Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, όπου πήραν μέρος τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αιτία ήταν ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Την αφορμή έδωσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στην αγορά του Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την Σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Υπογράφτηκε στο Παρίσι στην αίθουσα Καθρεπτών του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ουσιαστικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανταντ και της Γερμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η μεγάλη χαμένη και έθεσε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από 26 έθνη και οι τρεις μεγάλοι που διαπραγματεύθηκαν την συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόϋντ Τζόρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

1977: Η Ελληνική Βουλή με 193 ψήφους υπέρ και με απουσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, επικυρώνει την συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ

2007: Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

27/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 17 ημέρες
26η Εβδομάδα

Γιορτάζει: Σαμψών

Η Ατζέντα της ημέρας

- Πρόγραμμα Special Olympics
ΟΑΚΑ: Στίβος, κολύμβηση, καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, άρση βαρών.
Ελληνικό: Αντιπτέριση, χειροσφαίριση, ποδηλασία, ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο (5Χ5), σόφτμπολ.
ΣΕΦ: Μπότσε, πατινάζ, επιτραπέζια αντισφαίριση
Μπλάνος Sports Park -Σπάτα: Μπόουλινγκ
Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά: Ποδόσφαιρο (7Χ7)
«ΑΠΗΛΙΟΝ» Αθλητικό Κέντρο Πανιωνίου :Ποδόσφαιρο (11Χ11)
Ολυμ. Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου: Ιππασία
Γκόλφ Γλυφάδας: Γκολφ
Ακαδημία Ιστιοπλοΐας Σχινιάς: Ιστιοπλοΐα

- Συνεχίζονται οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διακοπές ρεύματος ανά την χώρα

- Επιτρέπονται μέχρι 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού του Μετρό από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Καιρός


Γενικά: Στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4- 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη 7 -8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 22-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 28/6
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων στα ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση. Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Σπύρος Καλογήρου


Δυο χρόνια αφότου έφυγε ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού σινεμά

Γεννήθηκε στην Αθήνα στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον «Ερωτόκριτο». Παίζοντας ρόλους ενός μεγάλου φάσματος του κλασσικού ρεπερτορίου συνεργάστηκε με τους θιάσους Ροντήρη, Μινωτή, Μυράτ, Σολωμού, Λαμπέτη, Κουν κ ά.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. Χαρακτηριστική έχει μείνει η ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο, από την ταινία «Λόλα». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας».

Μερικές από τις ταινίες του: « Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν»

Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε πάρει τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης». Ήταν παντρεμένος από το 1952 με την ηθοποιό επίσης Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν αποκτήσει ένα γιο.

Πέθανε στις 27 Ιουνίου 2009, σε ηλικία 87 ετών, εξ αιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης στο Τζάνειο Νοσοκομείο, που νοσηλευόταν από τις αρχές Μαΐου. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη τα τελευταία χρόνια, λόγω των εγκεφαλικών που είχε υποστεί.

Χάρης Κόντος

1951: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτης


Γεννήθηκε το 1857 στο Καντηκιόϊ της Μικράς Ασίας και ήταν πρωτότοκος γιος του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή των Παρισίων. Εργάστηκε στις οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλευρό του πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου, τις ανέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο. Ο πατέρας τους Ιωάννης άφησε τεράστια περιουσία, που τα δυο αδέλφια, αύξησαν περισσότερο, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, με χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι. Συνέχισαν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα τους, με ευεργεσίες και φιλανθρωπίες. Βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου, στην Αθήνα ίδρυσαν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντίστοιχο στην Κομοτηνή, δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, μεγάλη έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, για να διανεμηθεί στους εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

Σαν Σήμερα

1350: Γεννήθηκε ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1678: Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης
Γεννήθηκε το 1572 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, λαμβάνοντας μεγάλη μόρφωση. Το διάστημα 1602- 1612 ήταν πατριάρχης Αλεξανδρείας. Διετέλεσε πέντε φορές πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε αγώνες εναντίον των αιρέσεων των καθολικών, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους, ότι ετοίμαζε επανάσταση εναντίον τους. Συνελήφθη από τους Γενίτσαρους, που τον στραγγάλισαν και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

1693: Εκδίδεται το πρώτο γυναικείο περιοδικό στο Λονδίνο με τίτλο “Ladies Mercury”

1880: Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
Σε ηλικία 19 μηνών οι γονείς της ανακαλύπτουν ότι είναι τυφλή και κωφή. Σπούδασε στο ειδικό σχολείο Τυφλών της Βοστώνης. Έγινε γνωστή με τα βιβλία της «Το ημερολόγιο της Έλεν Κέλερ», «Η ιστορία της ζωής μας», «Απαισιοδοξία», «Ειρηνικό βραδινό» κ ά

1913: Απελευθέρωση της Καβάλας
Το 1912 η πόλη κατελήφθη από του Βουλγάρους, που προσπάθησαν να εκβουλγαρίσουν τους εκεί Έλληνες. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1913, στις 27 Ιουνίου, ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίστηκαν στην Καβάλα, αναγκάζοντας τους βούλγαρους να την εγκαταλείψουν.

1913: Ανακατάληψη του Σιδηρόκαστρου Σερρών, από τον ελληνικό στρατό και απελευθέρωση από την βουλγαρική κατοχή.

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα, στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος
Ο προορισμός της ιδρύσεώς της ήταν η προώθηση και η ενίσχυση της γεωργικής οικονομίας, αλλά και η άσκηση της αγροτικής πίστης σ’ όλες τις μορφές της.

1929: Το πρώτο έγχρωμο τηλεοπτικό πρόγραμμα

1954: Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, στην ΕΣΣΔ

1967: Το πρώτο ΑΤΜ εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου

Δήμος Χαλανδρίου


Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου τη Δευτέρα 27/6 ώρα 20.30 στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου διοργανώνει αφιέρωμα στον Adrew Lloyd Webber. Είσοδος Ελεύθερη Θα ακουστούν τα αποσπάσματα από τα μιούζικαλ «Φάντασμα της Όπερας», «Cats», «Woman in White», «Evita» Σολίστ: Τζίνα Πούλου Διεύθυνση Ορχήστρας : Γιώργος Καλαϊτζής

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

26/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 18 ημέρες

+ Β΄ Ματθαίου

Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η Ατζέντα της ημέρας

- Πρόγραμμα Special Olympics
ΟΑΚΑ: Στίβος, Κολύμβηση, καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση
ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Αντιπτέριση, χειροσφαίριση, ποδηλασία, ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο (5Χ5)
ΣΕΦ: Μπότσε, πατινάζ, επιτραπέζια αντισφαίριση
ΜΠΛΑΝΟΣ SPORTS PARK-Σπάτα: Μπόουλινγκ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ: Ποδόσφαιρο (7Χ7)
«ΑΠΗΛΙΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Πανιωνίου: Ποδόσφαιρο (11Χ11)

- Συνεχίζονται οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διακοπές ρεύματος ανά την χώρα

- Επιτρέπονται μέχρι 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού του Μετρό όλο το 24ωρο

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Καιρός


Γενικά: Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ και στα πελάγη 8 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.

Αττική
Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες
Οι άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις και ένταση 5 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 22-28 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/6
Στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4- 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη 7 -8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή

Θαλασσινά


Μικρά μυστικά στην επιλογή των φρέσκων θαλασσινών

Γαρίδες, αστακοί και καβούρια:
- Αν είναι ζωντανά, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, τα πόδια και τις κεραίες τους.
- Τα πόδια τους πρέπει να είναι σκληρά και στέρεα κολλημένα στο σώμα τους.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να έχουν ανοικτό χρώμα, χωρίς κηλίδες και όχι γκρίζο, μαυρισμένο ή μελανό.
- Οι φρέσκες γαρίδες να γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας. Οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

Χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές:
- Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, όταν έχουν κοκκινίσει.
- Το ωμό χταπόδι όταν είναι φρέσκο είναι ελαστικό, ανθεκτικό και σκληρό, σαν το δάκτυλό μας και δεν κόβεται εύκολα. Όσο πιο μαλακό, τόσο πιο μπαγιάτικο είναι.
- Το κριτήριο φρεσκάδας για τις σουπιές και το καλαμάρι, είναι το μελάνι τους, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα.
- Το καλαμάρι επιπλέον, πρέπει να έχει άσπρο, γαλακτερό χρώμα.
- Να μυρίζουν θάλασσα κι όχι βαριές μυρωδιές ή αμμωνία

Οστρακοειδή:
- Τα οστρακοειδή, εφ’ όσον πωλούνται με το κέλυφος, να είναι ζωντανά. Αυτό το καταλαβαίνουμε, όταν το κέλυφός τους είναι ερμητικά κλειστό, δεν έχει τρύπες και ανοίγει πολύ δύσκολα Με το άνοιγμά τους χάνεται το θαλασσινό υγρό που περιέχουν οπότε και ψοφούν.
- Η φρεσκάδα των θαλασσινών διαπιστώνεται, αν κατά το άνοιγμά τους, η σάρκα τους είναι γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Επίσης να κινούνται αν τα τσιμπήσουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.
- Στα αποφλοιωμένα μύδια που διατηρούνται στον πάγο, πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Μακαρονάδα με θαλασσινά του Αλέξανδρου


Εύκολη, γευστική και γρήγορη συνταγή

½ γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες, ½ μύδια (χωρίς κέλυφος), ¾ του κουτιού μακαρόνια «σέλινα», 1 πιπεριά, 1 ντομάτα φρέσκια, 1 κρεμμύδι, 1 σφηνάκι ούζο, μαϊντανό για το σερβίρισμα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω λίγο λάδι και γυαλίζω το κρεμμύδι που έχω καθαρίσει και κόψει σε κυβάκια. Ξεπλένω και καθαρίζω τα μύδια και τις γαρίδες, τα προσθέτω στο τηγάνι και τα αφήνω να πιούν το νερό τους. Σβήνω τα υλικά μου με το ούζο και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ. Βάζω τη πιπεριά κομμένη σε φετούλες λεπτές, τη ντομάτα σε κυβάκια, βάζω πιπέρι και ένα μεγάλο ποτήρι νερό και αφήνω να βράσουν με σκεπασμένο το καπάκι του τηγανιού. Στο μεταξύ βάζω μια κατσαρόλα με νερό αλάτι και μια κουταλιά λάδι για να βράσω τα μακαρόνια. Βράζω
τα μακαρόνια πολύ λίγο τα αφήνω σχεδόν ωμά ( άμα τα δοκιμάσετε ίσα που κόβονται με το δόντι) τα σουρώνω δεν τα ξεπλένω και κρατάω το νερό τους.
Ανοίγω το καπάκι του τηγανιού και με τσιμπίδα βάζω τα μακαρόνια μέσα και βάζω και αρκετό από το νερό τους. Τα αφήνω να βράσουν όλα τα υλικά μαζί ωσότου να γίνουν αλ τεντερ τα μακαρόνια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. ( αν χρειαστεί βάζω κι άλλο νερό από το νερό των μακαρονιών)
Προσοχή ως τώρα δεν έχω αλατίσει το φαγητό δοκιμάζω και αν χρειάζεται τότε βάζω αλάτι γιατί και τα θαλασσινά έχουν από μόνα τους αλάτι αλλά και το νερό από τα μακαρόνια έχει αλάτι.
Σερβίρω σε πιατέλα ή σε μεμονωμένα πιάτα και πασπαλίζω με φρέσκο μαϊντανό.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ αν αντικαταστήσω το ούζο με κρέμα γάλακτος και τη ντομάτα με ένα κομματάκι τυρί ροκφόρ, έχω το ίδιο φαγητό με άσπρη και όχι κόκκινη σάλτσα. Ισχύει το ίδιο με το αλάτι.

Κατερίνα Καψοκαβάδη

Στις 26 Ιουνίου του 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα


Με αφορμή το γεγονός αυτό μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.

Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.

Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών


Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Σήμερα ο ΟΗΕ είναι μια τεράστια οργανωτική μηχανή με συνεχή εξέλιξη και οργάνωση. Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και τα βασικά όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών και το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο.

Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε το 363 όταν τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1867: Πέθανε ο βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας
Την έξωσή τους από τον θρόνο της Ελλάδας ο Όθωνας και η Αμαλία την πληροφορήθηκαν ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Πελοπόννησο. Με το ατμόπλοιο «Αμαλία» ξαναγύρισαν στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά δεν τους επετράπη η αποβίβαση. Την επόμενη μέρα επιβιβάστηκαν με την ακολουθία τους στο αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα» κι έφυγαν για το Μόναχο και εν συνεχεία για την Βαμβέργη, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.

1896: Άνοιξε ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ με εισιτήριο 10 δολάρια

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) κηρύσσει αντάρτικο στην Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
Η επαναστατική οργάνωση Irish Republican Army (IRA) ιδρύθηκε το 1916 και έδρασε κατά της βρετανικής παρουσίας ως το 1923. Μετά την ίδρυση της Ιρλανδικής δημοκρατίας η δράση του IRA πέρασε στο πολιτικό επίπεδο. Ξαναξεκίνησε την δράση του το 1972, στην προσπάθεια προσάρτησης στο ιρλανδικό κράτος του Βορείου τμήματος της Μεγάλης Βρετανίας

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Δήμο Παλλήνης

5΄ είναι αρκετά για να σώσεις μια ζωή

Στην Δημοτική Κοινότητα Παλλήνης Θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία την Κυριακή 26 Ιουνίου, στο Δημοτικό Κατάστημα (Πλατεία Ελευθερίας) στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου από τις 08:00 έως τις 13:30

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

25/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 19 ημέρες

Γιορτάζουν: Φεβρωνία, Έρωτας

Η Ατζέντα της ημέρας

- Τελετή έναρξης των Special Olympics στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 20:30

- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο λόγω της έναρξης των Special Olympics

- Συνεχίζονται οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με διακοπές ρεύματος ανά την χώρα

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Καιρός


Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες, που πιθανώς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 - 6 ενισχυμένοι βαθμιαία στο Ιόνιο και το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο στα 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει υψηλή και θα φτάσει κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 24-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 26/6
Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και βροχές στη Θράκη, στο βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

1997: Πέθανε ο Ζακ Ιβ Κουστώ, Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής


Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Από μικρή ηλικία ταξίδευε ακολουθώντας τον πατέρα του. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών.
Πέτυχε με την ομάδα του με ειδικές υποβρύχιες στολές κι εγκαταστάσεις να παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την θάλασσα, όπου τράβηξε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Ο κόσμος του βυθού», «Ναυάγια», «Σιωπηλά».
Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Το ωκεανογραφικό όμως σκάφος «Καλυψώ»χάθηκε άδοξα καθώς προσάραξε σ’ ένα ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και βυθίστηκε. Ένα χρόνο αργότερα ο Ζακ Υβ Κουστώ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι.

Μαϊκλ Τζάκσον


Δυο χρόνια χωρίς τον «βασιλιά της ποπ»

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού.

Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντάς του 13 φορές βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”.

Είχε υποστεί πολλές πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν αλλάξει τελείως το πρόσωπό του, ακόμα και αυτή την χροιά του δέρματός του. Είχε εμπλακεί στα δικαστήρια και απαλλάχτηκε το 2005, για κακοποίηση ανηλίκου, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε καταστραφεί οικονομικά χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Αρκετά χρόνια είχε σταματήσει τις εμφανίσεις του, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε και επρόκειτο να ξαναδώσει συναυλίες, από τις 13 Ιουλίου, αρχής γενομένης από το Ο2 του Λονδίνου. Σημειωτέον ότι τα εισιτήρια των συναυλιών του ήταν προπωλημένα από τον Μάρτιο.

Στις 25 Ιουνίου 2009, μεταφέρθηκε εσπευσμένα από την έπαυλή του στο Μπέβερλι Χιλς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UGLA του Λος Άντζελες.Οι τραυματιοφορείς που τον μετέφεραν τον βρήκαν χωρίς αναπνοή και παρ’ όλη την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη που του έκαναν δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν.

Χάρης Κόντος

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 25/6 λόγω της τελετής έναρξης των Special Olympics 2011. Συγκεκριμένα θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων εκτός των διαπιστευμένων, από τις 15.00 και έως το τέλος των εκδηλώσεων στους δρόμους:
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Αρχιμήδους, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Δικαιάρχου- Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της

Ακόμα θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση των οχημάτων εκτός των διαπιστευμένων, στους δρόμους: - Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας - Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
- Αρχιμήδους, στο τμήμα της από Ερατοσθένους έως Δικαιάρχου
- Συγγρού στο τμήμα της από Βούρβαχη έως Διάκου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα - Αμαλίας, στο τμήμα της από Βασ. Όλγας έως Όθωνος, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα - Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στη περιοχή γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να ακολουθούν τις υποδείξεις

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

24/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 20 ημέρες

+Το Γενέθλιον Ιωάννου του Προδρόμου

Η Ατζέντα της ημέρας

- Ανάρτηση στα ΕΠΑΛ της χώρας των βαθμολογιών των υποψηφίων των ΕΠΑΛ (ομάδας Α' και Β') στα μαθήματα που εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο

- Επιτρέπονται μέχρι 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού του Μετρό από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας

- 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Έως 28 Ιουνίου η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 23/6
Γενικός Δείκτης: 1.241,82 -2,33%

Καιρός


Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-5 και στα ανατολικά 4-6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 25/6
Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις και βροχές στη Θράκη, στο βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ρήγας Φεραίος


Στις 24 Ιουνίου 1798 πέθανε ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης

Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό.

Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο».

O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στο τέλος του 1797 στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Κορωνιό, τα κιβώτια με την «Επαναστατική Προκηρύξη» και άλλα έγγραφά του.

Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη. Αυτός είτε επειδή φοβήθηκε, είτε επειδή ήταν προδότης, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Τεργέστης. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασε στην Τεργέστη, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή.

Από το γαλλικό προξενείο της Τεργέστης μάταια προσπαθούν να τον απελευθερώσουν. Εν τω μεταξύ συλλαμβάνονται άλλοι 8 συνεργάτες του. Απελευθερώνεται ο Περαιβός που ήταν Γάλλος υπήκοος και άλλος ένας. Τους υπόλοιπους μαζί και τον Ρήγα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφασίζει να τους στείλει στον πασά του Βελιγραδίου.

Ο αυστριακός όμως ηγεμόνας νομίζοντας ότι ο πασάς θα τους ελευθερώσει, σκοτώνει τους φυλακισμένους, χωρίς να είναι εξακριβωμένο το πως. Η μια εκδοχή αναφέρει ότι στραγγαλίστηκαν και η άλλη ότι τους έπνιξαν στον Δούναβη.

Σαν Σήμερα

1821: Ιδρύεται η πρώτη αστυνομία στην Ελλάδα, με απόφαση των προκρίτων της Ύδρας.

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Η μάχη στην πόλη της Λομβαρδίας, Σολφερίνο, διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα τον Ερυθρό Σταυρό.

1901: Ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του.

1947: Η πρώτη αναφορά για ιπτάμενους δίσκους

1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος, πολιτικός και πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του. Διετέλεσε πρωθυπουργός για μικρό διάστημα κατά την διάρκεια του εμφύλιου. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας πέθανε στις 24 Ιουνίου του 1949.

"Εκδήλωση από τις ομάδες παιδιών του Πολιτιστικού Κέντρου Λ. Αλεξάνδρας"


Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Αλεξάνδρας την Παρασκευή 24/6 και ώρα 19:30 την Μουσικοχορευτική και θεατρική εκδήλωση από τις ομάδες παιδιών του Πολιτιστικού Κέντρου Λ. Αλεξάνδρας. Είσοδος Ελεύθερη

Δήμος Σπάτων

Ο Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 24- 29/06 για τον εορτασμό των Πολιούχων Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 24/6
- Ώρα 20:00 Συναυλία Χορωδίας 1ου ΚΑΠΗ Σπάτων στο Αμφιθέατρο Πν. Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας»

Σάββατο 25/6
- Ώρα 20:30 «Πεδίον ολισθηρόν» με το χοροθέατρο ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ. στο Αμφιθέατρο Πν. Κέντρου Σπάτων «Χρήστος Μπέκας»

Τρίτη 28/6
- Ώρα 7:00 Θεία Λειτουργία-Αρτοκλασίες στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
- Ώρα 10:00 στο « Δρόμο του στιφάδου με ποδήλατο» σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάτων. Εκκίνηση:1ο Γυμνάσιο Σπάτων
Τερματισμός : Ώρα 10.30 Χώρος «ΦΑΓΙΑ»
- Ώρα 19.00 Πανηγυρικός ΑρχιερατικόςΕσπερινός στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου &Παύλου
- Ώρα 20.30 Λαμπαδηδρομία από τον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον χώρο «ΦΑΓΙΑ» και το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς στα καζάνια. Συμμετέχουν Ακαδημίες του Αθλ. Οργανισμού Δ. Σπάτων Αρτέμιδας
- Ώρα 23.00 Σπαταναίϊκο Γλέντι στον αύλειο χώρο του 1ου Δημ. Σχολείου Σπάτων

Τετάρτη 29/6
- Ώρα 7.00 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αποστόλων Πέτρου &Παύλου
- Ώρα 18.30 Φιλικός Ποδοσφαιρικός Αγώνας παλαιμάχων Αήττητου στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων ΄Δημήτρης Δημητρίου΄

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

23/6/ 2011

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 21 ημέρες

Γιορτάζει: Αριστοκλής

Ολυμπιακή Ημέρα

Η Ατζέντα της ημέρας
- 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας

Έως 28 Ιουνίου η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 22/6
Γενικός Δείκτης: 1.271,43 -0,32%

Καιρός


Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 -6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί από 22-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/6
Αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο

Ανδρέας Λασκαράτος


Στις 23 Ιουνίου 1901 έφυγε από την ζωή ο ποιητής και σατυρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και σπούδασε μαθηματικά στην Τοσκάνη και το Παρίσι και νομικά στην Πίζα της Ιταλίας, που όμως άσκησε ελάχιστα, ως δικαστής, μετά ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή.

Στα πρώτα του βήματα στην ποίηση είχε δάσκαλους τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, όπως την κοινωνία ή τους ιερείς ισχυριζόμενος ότι καπηλεύονταν την θρησκεία.

Το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» όπου σατίριζε χωρίς οίκτο τα πάντα στάθηκε και η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, να αποκτήσει πολλούς εχθρούς, και να αναγκαστεί να φύγει το 1856 από την πατρίδα του, αρχικά για την Ζάκυνθο και αργότερα για το Λονδίνο.

Ξαναγύρισε όμως το 1862 στην Κεφαλονιά εξακολουθώντας να γράφει όπως και πριν. Άλλα έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό», «Η αυτοβιογραφία» του, «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος

1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός


Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο, όπου ήταν Νομάρχης ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, μετέπειτα πρωθυπουργός. Μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέϊκο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά μετά την σύλληψή του το 1941 από το καθεστώς Μεταξά, συνέχισε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε καθηγητής της Οικονομίας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Μινεσότα, Στοκχόλμη, Υόρκ κ ά)
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε το ΠΑΚ και αργότερα το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα διαστήματα 1981-89 και 1993-96. Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε καρδιολογικά προβλήματα και πέθανε από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Σαν Σήμερα

1454: Ο Γουτεμβέργιος εφευρίσκει την τυπογραφική αναπαραγωγή των κειμένων και γίνεται ο πατέρας της τυπογραφίας και η Βίβλος είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώνει.

1894: Ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
Ο Γάλλος βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ήταν μανιώδης φίλος του κλασσικού αθλητισμού και υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων. Έτσι ιδρύει στις 23 Ιουνίου του 1894 στο Παρίσι, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας υπήρξε και πρώτος πρόεδρος, με γενικό γραμματέα τον ποιητή και πεζογράφο Δημήτρη Βικέλα.

1908: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Καραγάτσης.
Φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα.

1989: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο Μπάτμαν
Ο άνθρωπος-νυχτερίδα είχε πρωτοεμφανιστεί σαν κόμικ την 1 Μαΐου του 1939 στο περιοδικό Detective comic. Ήταν έμπνευση του σκιτσογράφου Μπομπ Κέιν και τους διαλόγους έγραφε ο συγγραφέας Μπιλ Φίνγκερ.

2005: Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

22/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 22 ημέρες

Γιορτάζουν: Ευσέβιος, Ευσεβία, Ζήνα

Η Ατζέντα της ημέρας

- Λήγει η προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).

- Επιτρέπονται μέχρι 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού του Μετρό από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας

- 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Έως 28 Ιουνίου η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων για την Τετάρτη 22/6 από και προς το Σίδνεΐ, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα λόγω της επιστροφής του νέφους της τέφρας από το χιλιανό ηφαίστειο Πουγέχουε, ανακοίνωσαν οι αεροπορικές εταιρείες Qantas, Virgin Australia, Jetstar και Tiger Airways

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 21/6
Γενικός Δείκτης: 1.275,47 +3,74

Καιρός


Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 -4 και στα ανατολικά 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 21-31 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 23/6
Γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-5μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια

1913: Η μάχη του Κιλκίς


Το Κιλκίς είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του 1912 μόλις οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς από τους Τούρκους, άρχισαν να το οχυρώνουν, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, παραβαίνοντας την συμφωνία, ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει στους Έλληνες που την είχαν απελευθερώσει από τους Τούρκους. Γι αυτό έστειλαν τμήμα στρατού στην Θεσσαλονίκη, τάχα για να ξεκουραστεί και οχύρωσαν τα υψώματα του Κιλκίς, τόσο καλά με χαρακώματα και συρματοπλέγματα και τα ενίσχυσαν με τόσο στρατό, ώστε σε μια νύχτα να επιτεθούν και να την καταλάβουν.
Τα σχέδιά τους όμως και τους δόλιους σκοπούς τους ανέτρεψε ο ελληνικός στρατός, που με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο τότε διάδοχο του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνο, αφού αιχμαλώτισε το βουλγαρικό στρατό της Θεσσαλονίκης, επιτέθηκε εναντίον των οχυρωμένων υψωμάτων του Κιλκίς. Σε διάστημα τριών ημερών, ύστερα από μάχες αλλεπάλληλες και φονικές, ο ελληνικός στρατός με την λόγχη εκτόπισε τους βούλγαρους από τα χαρακώματα, ελευθερώνοντας το Κιλκίς.

Σαν Σήμερα

168 π Χ: Η μάχη της Πύδνας

431: Η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο
Έγινε επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού και καταδίκασε την διδασκαλία του Νεστόριου, που υποστήριζε ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό ως απλό άνθρωπο και ύστερα από την γέννηση ενώθηκε με τον Χριστό, ο Υιός του Θεού. Γι αυτό ονόμαζε την Παρθένο Χριστοτόκο κι όχι Θεοτόκο. Η Σύνοδος αυτή διακήρυξε, ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό Θεό κι ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και πως οι δυο αυτές φύσεις στο Χριστό είναι ενωμένες αδιαίρετα και αρμονικά.

1633: Ο Γαλιλαίος αποκηρύσσει την θεωρία του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης
Ο Γαλιλαίος οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός γιατί τάχα η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη προς την Αγία Γραφή. Τότε για να αποφύγει τον θάνατο στην πυρά, αναγκάστηκε να αναιρέσει και να απαρνηθεί την διδασκαλία του. Λέγεται μάλιστα πως μόλις απόφυγε τον θάνατο, καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, γύρισε το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και ψιθύρισε «κι όμως η γη κινείται».

1675: Εγκαινιάζεται από τον βασιλιά της Αγγλίας, Κάρολο Β΄ το Αστεροσκοπείο του Γκρίνουϊτς

1837: Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας

1941: Ξεκινάει η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα
«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» ονομάστηκε η εισβολή του Γερμανικού στρατού στην Σοβιετική ένωση.

1949: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ

1985: Καθιέρωση του ετήσιου θεσμού πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού τότε, Μελίνας Μερκούρη. Η Αθήνα γίνεται η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

1987: Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός

Πολιτιστική Ατζέντα


Με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την αποκάλυψη της αρχαίας πόλης των Ίνκας Machu Picchu, η Πρεσβεία του Περού στην Αθήνα και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν, την έκθεση φωτογραφίας “100 χρόνια από την Αποκάλυψη του Machu Picchu (1911 – 2011)”από τις 21-30/6 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα “Κόντογλου” (Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο)

Η έκθεση περιλαμβάνει 64 φωτογραφίες. Στο υλικό συγκαταλέγονται χάρτες από το Αρχειοφυλάκιο Ιστορικών Συνόρων του Περού, φωτογραφίες από την αποστολή στο Machu Picchu από τον Hiram Bingham, φωτογραφίες των Περουβιανών Dr. Kenneth και Ruth Wright, καθώς και φωτογραφίες του Machu Picchu με τη χλωρίδα και την πανίδα που το περιβάλλει. Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα Εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 22/6, στις 19:30. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 14.00 & 17.00-21.00 Κυριακή 10.00 -14.00

Διάλεξη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στις 22/6 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο "Α. Τρίτση" (Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο) με θέμα "Αρχιτεκτονική στην πόλη- Παρουσίαση έργου" Ομιλητές: κα. Λουκοπούλου, κα. Μπερτάκη, κος Πανήγυρης. Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

21/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 23 ημέρες
Θερινό ηλιοστάσιο (αρχή του καλοκαιριού)
Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Ημέρα Υδρογραφίας
Ημέρα Μουσικής

Η Ατζέντα της ημέρας

- 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Μονό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

Έως 28 Ιουνίου η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Χρηματιστήριο Αθηνών Κλείσιμο 20/6
Γενικός Δείκτης: 1.229,43 -1,96%.

Καιρός


Γενικά αίθριος και μόνο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-5 και στα ανατολικά 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά και πτώση στα ανατολικά.

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 22/6
Γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι 4 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ημέρα Μουσικής

Η μουσική είναι μια από τις καλές τέχνες, η τέχνη που συνδυάζει τους ήχους, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς κι αισθητικούς νόμους, δημιουργώντας στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα.

Με την ευχαρίστηση και την γοητεία που σκορπά στην ανθρώπινη ψυχή, με τα ωραία και υψηλά αισθήματα που γεννάει, με τον ενθουσιασμό και την χαρά που δημιουργεί η μουσική θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες του ανθρώπου. Στην χαρά και στην λύπη του, όταν ξεκουράζεται και όταν εργάζεται και σε άλλες στιγμές, θυμάται την μουσική. Συχνά νιώθει να παίρνει δύναμη, καθώς ψιθυρίζει μια μικρή μελωδία.

Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, ακόμα και τα ζώα, προπάντων τα ωδικά πτηνά, εκδηλώνουν με μελωδικές φωνές, την χαρά τους την λύπη τους ή άλλα τους αισθήματα. Αριστοτέχνης της μουσικής το καλλικέλαδο αηδόνι σκορπά τις αμίμητες μελωδίες του, την άνοιξη μέσα στις ρεματιές, ενώ το συνοδεύει η μουσική της φύσης, το γλυκό θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών.

Η φύση το δίχως άλλο στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος της μουσικής στον άνθρωπο. Κι ίσως το φύσημα του ανέμου ανάμεσα σ’ ένα καλαμιώνα παρακίνησε τον άνθρωπο να φτιάξει την πρώτη φλογέρα.

Διάφορα μουσικά όργανα (φλογέρες, τύμπανα κλπ) που βρέθηκαν σε πανάρχαιους τάφους, μαρτυρούν την αγάπη των πρωτόγονων ανθρώπων στην μουσική που την θεωρούσαν τέχνη θεϊκή ή δώρο των θεών.

Χάρης Κόντος

1527: Πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής


Γεννήθηκε στην Φλωρεντία στις 3 Μαΐου του 1469, με καταγωγή από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια. Εργαζόμενος ως γραμματέας της Φλωρεντινής δημοκρατίας στον τομέα της διπλωματίας και του πολέμου γνώρισε τις σημαντικότερες και ισχυρότερες προσωπικότητες της εποχής του. Όταν απολύθηκε από το αξίωμά του, λόγω της κατάληψης της εξουσίας από τους Μεδίκους, συνέργαψε το σημαντικότερο έργο του «Ο ηγεμών», που είναι εμπνευσμένο από τον Καίσαρα Βοργία. Στο έργο του αυτό εκφράζονται και οι ιδέες του περί άσκησης της πολιτικής εξουσίας, γνωστότερες ως Μακιαβελισμός. Βάσει αυτών, η άσκηση της εξουσίας γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η φυσική τάξη και ο καθολικός νόμος, δηλαδή μια εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς. Άλλα έργα του: «Μέθοδοι», «Διατριβές» Πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1527, από πάθηση του στομάχου.

Σαν Σήμερα:

1905: Γεννήθηκε ο φιλόσοφος Ζαν Πωλ Σαρτρ

1908: Πάνω από 250.000 γυναίκες συγκεντρώνονται στο Χάϊντ Παρκ του Λονδίνου για να ζητήσουν δικαίωμα ψήφου

1913: Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το Κιλκίς μετά από σφοδρές μάχες στα χωριά Σκρα και Λαχανά και εισέρχεται στην πόλη εκδιώχνοντας τους Βούλγαρους

1944: Γεννήθηκε η Κορίνα Τσοπέη, η πρώτη Ελληνίδα Μις Κόσμος

1948: Η Columbia λανσάρει τον πρώτο δίσκο 33 στροφών από βινίλιο

1954: Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη τεχνική γονιμοποίηση

1994: Η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο δίνει τον πρώτο της αγώνα σε τελική φάση παγκόσμιου κυπέλλου. Αντιμετωπίζει την Αργεντινή και χάνει 4-0

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής


Ατζέντα Εκδηλώσεων

Την Τρίτη 21/6 και ώρα 21:00 η Μικτή Δημοτική Χορωδία και το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής σε συναυλία στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής. Είσοδος Ελεύθερη

Στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 21/6 με ελεύθερη για το κοινό είσοδο, στις 20.00, μουσική βραδιά που περιλαμβάνει την εμφάνιση πέντε μουσικών συνόλων ("Metallon", Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Melos Brass & Φίλοι, Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή) που θα παρουσιάσουν, εναλλάξ σε δύο σκηνές, τέσσερα ημίωρα προγράμματα με δημοφιλή έργα, μέσα από όλο το φάσμα της μουσικής. Η γιορτή θα κλείσει με μουσική από dj.

Στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού εμπρός από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum την Τρίτη 21/6 από τις 20.00 ως τις 24.00 και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έχει προετοιμαστεί μια βραδιά γεμάτη μουσική που περιλαμβάνει από τζαζ μελωδίες, ιταλικές καντσονέτες και γαλλικά βαλς ως ελληνικές και βαλκανικές μουσικές και κινηματογραφικές επιτυχίες.

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (οδός Σίνα) την Τρίτη 19/6 με ώρα έναρξης 19:00 συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη. Στο Δελφικό Ωδείο (Κορινθίας 6, Αμπελόκηποι) Κλασσική μουσική με ώρα έναρξης 11:00.

Την Τετάρτη 22/6 και ώρα 21:00 η Συμφωνική Ορχήστρα στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), με ελεύθερη είσοδο. Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου.
Ακόμα στην πλατεία Κεραμικού με ώρα έναρξης 18:00, Pop electro dance

Παλιά Βουλή-Πλατεία Κολοκοτρώνη την Τετάρτη 22/6 με ελεύθερη είσοδο στις 21:00 Soulfoul house, Dj Betty. Και την Πέμπτη με ώρα έναρξης 21:00 Soul foul house

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

20/6/2011

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 24 ημέρες
24η Εβδομάδα

Ημέρα των Προσφύγων

Η Ατζέντα της ημέρας

- Αναμένεται η ανάρτηση στα λύκεια της χώρας της βαθμολογίας των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις

- Ανοιχτοί οι εκθεσιακοί χώρου του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 08-24:00, ενώ το εισιτήριο θα είναι μειωμένο με γενική είσοδο 3 ευρώ.

- Στις πανελλήνιες εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α ΄) οι υποψήφιοι εξετάζονται στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά και η ώρα έναρξης είναι 08:30

- Άρση της αναστολής λειτουργίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ΕΠΟ

- Το κίνημα «Αγανακτισμένοι» σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δακτύλιος: Κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με Ζυγό νούμερο (07:00 - 20:00)

Ενημέρωση

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 20/6 αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Από 20/6 ξεκινά η ελεύθερη κυκλοφορία των ποδηλάτων στους λεωφορειόδρομους της Αθήνας

Έως 28 Ιουνίου η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας η ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει ως την Δευτέρα 20/6

Παρατείνεται έως 30/6 η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Ηλεκτρονική Υποβολή Προσωρινής Δήλωσης Παρακρατούμενων Φόρων πλην Μισθωτών Υπηρεσιών. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν στο β εξάμηνο 2011. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί στις 20/6

Καιρός


Γενικά: Γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και κατά τόπους θα φτάσει στους 35-36 βαθμούς Κελσίου

Αττική
Αίθριος με αραιές νεφώσεις
Οι άνεμοι ασθενείς από βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2 μποφόρ
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 23-33 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 21/6
Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ‘ωρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3-5 στα ανατολικά 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Η καταστροφή των Ψαρών


Στις 20 Ιουνίου του 1824 γράφεται μια από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία του επαναστατικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων.

Τα Ψαρά είναι νησί στα βορειοδυτικά της Χίου και σε απόσταση 18 χιλιόμετρα από αυτήν.
Οι Ψαριανοί κατά την επανάσταση του ’21 ανέπτυξαν ισχυρό στόλο, τον τρίτο μετά τις Σπέτσες και την Ύδρα, αποτελούμενο από 176 πολεμικά και 12 φορτηγά και με αρχηγό τον Νικολή Αποστόλη έγιναν ο φόβος των Τούρκων, παίρνοντας μέρος σε όλες τις ναυμαχίες του 1821, 1822 και 1823.

Οι Ψαριανοί Κανάρης, Παπανικολής, Πιπίνος, Βρατσάκος υπήρξαν απαράμιλλοι αγωνιστές και μπουρλοτιέρηδες. Δυστυχώς όμως η επέμβαση στον αγώνα του αιγυπτιακού στόλου ανέκοψε την αγωνιστική δράση των Ψαρών.

Οι Τούρκοι που είχαν αντιληφθεί το σπουδαίο ρόλο του ναυτικού των Ψαρών, προσπαθούν να εξουδετερώσουν την δράση του. Έτσι ο Χοσρέφ πασάς επικεφαλής 140 πολεμικών πλοίων και 88 μεταγωγικών που μετέφεραν 14.000 Τουρκαλβανούς, προσέγγισε στα Ψαρά ερχόμενος από την Μυτιλήνη.

Ο Ψαριανός στόλος βρισκόταν στο νησί, όπου ακόμα είχαν καταφύγει 25.000 πρόσφυγες, καθώς και 1.000 Θεσσαλοί και Μακεδόνες πολεμιστές. Στην γενική συνέλευση για την αντιμετώπιση των τουρκαλβανών, αποφάσισαν να αγωνιστούν δυστυχώς στην ξηρά παρά τις αντιρρήσεις του Κανάρη, αχρηστεύοντας ουσιαστικά το στόλο τους, καθώς χρησιμοποίησαν μόνο 9 πυρπολικά και λίγα πλοία.

Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν στρατό στο Φελειό και να κάμψουν την πεισματική αντίδραση των εκεί Ψαριανών, που ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη του φρουρίου, παρασύροντας στον θάνατο πολλούς από τους εισβολείς.

Στην συνέχεια μετά από σκληρές μάχες κατόρθωσαν να καταβάλουν τους υπερασπιστές του νησιού και να επιδοθούν στην σφαγή, την λεηλασία και την καταστροφή της νήσου. Από την καταστροφή αυτή δεν σώθηκαν, παρά μόνο δεκαέξι πλοία και 7 πυρπολικά με επικεφαλής τον Κανάρη, καθώς και 3000 άτομα μεταξύ των οποίων ελάχιστοι πρόσφυγες.

Τα Ψαρά δεν υπήρχαν πια. Στο ηρωικό νησί δεν έμεινε παρά η καταστροφή και η ερημιά. Το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο για το αγωνιζόμενο έθνος. Η καταστροφή των Ψαρών, προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και συμπαράσταση που εκφράστηκε είτε μέσω καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, είτε μέσω πολιτικών διαβημάτων.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε το περίφημο επίγραμμά του:
Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
περπατώντας η δόξα μονάχη
μελετά τα λαμπρά παλικάρια
και στην κόμη στεφάνι φορεί
γινομένο από λίγα χορτάρια
που ’χαν μείνει στην έρημη γη.

Νίκος Κόντος
Φιλόλογος