Συνολικές προβολές σελίδας
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Το καλάθι του Νοεμβρίου
Ο πρώτος μήνας του χειμώνα μας φέρνει μπόλικες νοστιμιές. Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, πολλά τυριά και τέλος ελιές που τώρα ξεκινά η συλλογή τους και ελαιόλαδο.
Προτιμάτε να τα καταναλώνετε πάντα στην εποχή τους, είναι σαφώς πιο φρέσκα, με περισσότερα πολύτιμα συστατικά και βιταμίνες αλλά και σε πιο συμφέρουσες τιμές.
Το Νοέμβριο είναι στον καιρό τους, τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), τα μήλα, οι μπανάνες, ενώ ξεκινούν τα κυδώνια και τα ρόδια.
Από λαχανικά και οπωροκηπευτικά βρίσκουμε κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο (άσπρο και κόκκινο), πράσα, σέλινο, άνηθο, σπανάκι, φινόκιο, καρώτα, κολοκύθες, μανιτάρια, ραδίκια, ρόκα, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαρούλι και σαλάτες.
Αυτή την εποχή αρχίζει η συλλογή του ελαιόκαρπου για την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Μπορείτε να μαζέψετε ελιές, πράσινες για τσακιστές και μαύρες, να τις βάλετε σε βαζάκια για όλο τον χρόνο. Το λάδι της πρώτης σοδιάς, το αγουρέλαιο, αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, από τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πρασινωπό και η γεύση του είναι πλούσια, φρουτώδης και πιο πικάντικη έως ελάχιστα πικρή.
Αρχίζει η διάθεση των ώριμων τυριών, γραβιέρα, κεφαλοτύρι και κασέρι. Έχουμε ακόμα κοπανιστή, μανούρι, μυζήθρα, ξινομυζύθρα, λαδοτύρι, μανούρα, μετσοβόνε, κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι.
Από κρεατικά βρίσκουμε χοιρινό, πηχτή, λουκάνικα, κυνήγι και θηράματα, καθώς έχει αρχίσει το κυνήγι και τέλος σαλιγκάρια
Τέλος τα ψάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή, με αφθονία σε μπακαλιαράκια, γαύρο, μαριδάκι, σφυρίδα, συναγρίδα, τόνο, φαγκρί, σαρδέλες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα και γαρίδες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου