Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

1963: Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Τζον Κένεντι


Ο John Fitzgerald Kennenty υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες των μεταπολεμικών χρόνων. Γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη στις 29 Μαΐου του 1917. Σε ηλικία 29 ετών άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία με την εκλογή του ως βουλευτή. Ακολούθως το 1952 γίνεται γερουσιαστής και οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του ’61, ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές με το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκι, στις 12:30 τοπική ώρα Αμερικής και ενώ κατευθύνεται με μια ανοικτή λιμουζίνα από το αεροδρόμιο του Love Field στην εμπορική αγορά του Ντάλας, όπου πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία για την εθνική ασφάλεια, δέχεται δολοφονική επίθεση και πέφτει στην αγκαλιά της γυναίκας του χτυπημένος θανάσιμα. Το Προεδρικό αυτοκίνητο αναπτύσσοντας ταχύτητα τον μεταφέρει στο γειτονικό νοσοκομείο Parkland Μemorial του Ντάλας όπου οι γιατροί παρά τις απελπισμένες προσπάθειες ανάνηψής του, αναγγέλλουν και επίσημα τον θάνατό του στις 13: 00.

1897: Υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Κωνσταντινούπολης, με την οποία τερματίζεται και επισήμως ο ελληνογερμανικός πόλεμος του 1897.

1906: Τα αρχικά SOS καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου

1928: Ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ραβέλ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Παρίσι την πιο δημοφιλή σύνθεσή του το «Μπολερό». Η επίσημη πρεμιέρα δόθηκε στην Όπερα των Παρισίων, με διευθυντή ορχήστρας τον Βάλτερ Στάραμ. Την σκηνογραφία είχε κάνει ο Αλεξάντερ Μπενουά και τις χορογραφίες η Μπρανισλάβα Νιζίσκα.

1934: Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης, η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελαρίου. Ο πατέρας της ήταν από την Κάλυμνο και η μητέρα της από την Σμύρνη. Όταν ήταν ακόμα μωρό η οικογένειά της μετακομίζει από την Κρήτη στον Πειραιά.

1940: Μονάδες του Γ΄ Σώματος Στρατού καταλαμβάνουν την Κορυτσά κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου.

1953: Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου