Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

1937: Πέθανε ο Παύλος Νιρβάνας, λογοτέχνης


Το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης, γεννήθηκε το 1866 στην Μαριούπολη της Ρωσίας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υπηρέτησε ως γιατρός στο πολεμικό ναυτικό.
Μετά την αποστράτευσή του το 1922 με τον βαθμό του αρχιάτρου, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, που ήταν νεανικό του όνειρο. Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες, έγραψε χρονογραφήματα, μελέτες, ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα παιδιά και πολλά από τα παιδικά του ποιήματα, έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία. Έργα του: «Δάφνες», «Η φιλοσοφία του Νίτσε», «Το αγριολούλουδο», «Το έγκλημα του Ψυχικού», «Το χελιδόνι», «Το βιβλίο του κυρίου Ασόφου», «Η ζωή του δρόμου», «Γλωσσική αυτοβιογραφία», «Το συναξάρι του παπά-Παρθένη», «Παγά λαλέουσα».
Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας. Πέθανε στο Μαρούσι από βρογχοπνευμονία.

1814: Για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποιείται ατμοκίνητο πιεστήριο για την εκτύπωση των Times του Λονδίνου.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας ταχύτητος αυτοκινήτων (ράλι) στην Αμερική. Πήραν μέρος 6 αυτοκίνητα που διένυσαν μια απόσταση 55 χιλιομέτρων.

1912: Πέθανε μαχόμενος ο επτανήσιος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

1939: Πέθανε ο Καναδός γυμναστής Τζέϊμς Νάισμιθ, που δημιούργησε το μπάσκετ

1948: Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη

1953: Έπειτα από μακρά διαδικασία απαγγέλθηκαν οι ποινές στην επονομαζόμενη δίκη των αεροπόρων.

2002: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει ποσόν 13,7 εκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου