Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πούλια και Πανσέληνος


Ραντεβού το ξημέρωμα της Κυριακής 21/11 έχουν δώσει στον ουρανό η πανσέληνος και οι Πλειάδες, σ’ ένα σπάνιο αστρικό φαινόμενο

Οι Πλειάδες στην μυθολογία ήταν 7 αδελφές, κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας νύμφης Πλειόνης. Πέντε χρόνια τις κυνηγούσε παντού ο Ωρίων, ώσπου τελικά ο Δίας για να γλυτώσουν από το κυνηγητό του τις μεταμόρφωσε σε αστέρια, μαζί και τον Ωρίωνα.

Είναι από τα πλέον λαμπρά και φωτεινά αστέρια του ουρανού και αν και αποτελούν αστρικό σμήνος, με γυμνό μάτι διακρίνονται μόνο οκτώ. Αλκυόνη, Άτλας, Ηλέκτρα, Μαία, η Μερόπη, Πλειόνη, Κελαινώ και Ταϋγέτη.

Ανήκουν στον αστερισμό του Ταύρου, η μέση απόσταση του συστήματος είναι 500 έτη φωτός και είναι γεννημένα σχετικά πρόσφατα (κατά την αστρολογία) πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Ο λαός μας τα ονομάζει Πούλια και τα παλιά χρόνια, από την θέση τους στον ουρανό υπολόγιζαν την ώρα κατά την διάρκεια της νύχτας. Όμως και η δύση της σήμαινε την αρχή του χειμώνα. Ανέτειλε, άρχιζε δηλαδή να φαίνεται από τα τέλη Μαΐου και έδυε γύρω στις 18 με 20 Νοεμβρίου.

Φέτος η δύση της, σ’ ένα σπάνιο ραντεβού, συμπίπτει με την πανσέληνο που θα εμφανιστεί ακριβώς από πάνω τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό αστρικό φωτεινό φαινόμενο.

Μαρίκα Κόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου