Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές 2010


Όλα όσα θέλετε να μάθετε και δεν ξέρετε που να ρωτήσετε

Η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 7/11, από τις 07:00 πμ μέχρι τις 19:00 μμ. Σε όσους δήμους οι περιφέρειες δεν αναδειχτεί νικητής θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή 14/11, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Αν οι εκλογές για κάποιους λόγους δεν διεξαχθούν σε δήμους, ή εκλογικά τμήματα, τότε η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/11

Ψηφίζουμε βάσει των εκλογικών καταλόγων, με την αστυνομική ταυτότητα, ή την σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν για οποιονδήποτε λόγο (εκτός της στέρησης του εκλογικού δικαιώματος) δεν αναγράφεται κάποιος εκλογέας στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο ή την κοινότητα που είναι εγγεγραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Δικαίωμα ψήφου για τους δήμους έχουν:

1) Οι δημότες του Δήμου που: - Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δηλαδή γεννηθεί την 31η Δεκεμβρίου του 1992 - Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.

Σημειώνεται ότι οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο διαμονής τους

2) Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά: - Κατοικούν στην Ελλάδα - Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
- Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου, ή της κοινότητας, όπου κατοικούν ή κατοικούσαν (έως και τις 31 Αυγούστου του 2010)

Δικαίωμα ψήφου για τις Περιφέρειες έχουν:
Όσοι θα ψηφίσουν και για τους δήμους εκτός: - Από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ. - Τους ομογενείς. - Τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική
Δεν ψηφίζουν όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν:
- Οι κάτοικοι του εξωτερικού.
- Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
- Όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χλμ από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους.
- Οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί, οι υπάλληλοι ΝΠΔΔ, οι εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κλπ που καλύπτουν σοβαρή υπηρεσιακή ανάγκη.
- Οι εκλογείς που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
- Οι ναυτικοί
- Οι κρατούμενοι

Η ψηφοφορία διεξάγεται με σταυρό προτίμησης, που σημειώνεται με μολύβι ή με στυλό μαύρου ή μπλε μελανιού, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί από όσους ορίζονται δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ακόμη και να γίνει λάθος στον αριθμό των σταυρών (δηλαδή, αν σταυρώσουμε επιπλέον υποψήφιους), το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο. Απλώς, προσμετρείται στον συνδυασμό, χωρίς να προσμετρούνται οι ψήφοι στους συγκεκριμένους συμβούλους του συνδυασμού.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.

Μαρίκα Κόντου με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου