Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως
Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 566 χρόνια από την αποφράδα εκείνη Τρίτη 29 Μαΐου του 1453, ακούστηκε η κραυγή «Εάλω η πόλις» και η Βασιλεύουσα πέρασε στα χέρια των Οθωμανών.  Στις 7 Απριλίου 1453 άρχισε η τελευταία πολιορκία της Πόλης από τους Τούρκους. Η βυζαντινή αυτοκρατορία λαβωμένη από την άλωση από τους Σταυροφόρους και με όλες τις επαρχίες της στα χέρια των Οθωμανών, περιορίζεται ουσιαστικά στα όρια της Κων/πολης. Οι υπέρτεροι Οθωμανοί υπό τον  Μωάμεθ τον Πορθητή  την πολιορκούν εξαπολύοντας 7 επιθέσεις. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος με τους ελάχιστους υπερασπιστές της Πόλης, αγωνίζονται ηρωικά και με αφάνταστες θυσίες καταφέρνουν να μείνουν ακλόνητοι για 55 ημέρες στις θέσεις τους. Στις 29 Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη οι Οθωμανοί καταφέρνουν να μπουν από την Κερκόπορτα. Στις  συμπλοκές  πλέον εντός των τειχών, οι ηρωικοί υπερασπιστές πέφτουν μαχόμενοι, μεταξύ αυτών και ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος  Παλαιολόγος.

1976: Πέθανε ο ηθοποιός Πέτρος Λοχαϊτης
Συμμετείχε σε ταινίες «Η Αλίκη δικτάτωρ», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», «Το κορίτσι του λούνα παρκ», «Ανάμεσα σε δυο γυναίκες», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Διπλοπενιές», «Ο εξυπνάκιας», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Περάστε την πρώτη του μηνός» και σε τηλεοπτικές σειρές «Βασίλισσα Αμαλία» κ ά
 
1953: Ο Χίλλαρυ και ο Τένσινγκ κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ
 Τα Ιμαλάϊα με κορυφή το Έβερεστ, από το όνομα του πρώτου μηχανικού και γεωγράφου που το μέτρησε, έχει ύψος 8.848 μ. Οι συστηματικές εξερευνήσεις του αρχίζουν το 1920. Πολλές προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής αποβήκαν  άκαρπες, χωρίς να λείπουν ακόμα και τα θύματα. Ο Νεοζηλανδός Χίλλαρυ και ο Νεπαλός οδηγός του Τένσινγκ γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην κορυφή του.

1453: Πέθανε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄  Παλαιολόγος
Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης όπως ήταν το όνομά του ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Βασίλευσε από το 1449 έως το θάνατο του το 1453 κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, που αγωνιζόμενος ηρωικά, δημιούργησε θρύλους και μύθους, που τον φαντάζονταν όχι νεκρό, αλλά μαρμαρωμένο, έτοιμο να ξυπνήσει και να κυνηγήσει πάλι τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου