Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

1985: Πέθανε ο Δημήτρης Γκόγκος
Σαν μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει
η κάθε σκέψη μου κοντά σου τριγυρίζει
δεν ησυχάζω και στον ύπνο που κοιμάμαι
εσένα πάντα αρχοντοπούλα μου θυμάμαι…
Ο Μπαγιαντέρας, όπως ήταν το παρατσούκλι του, λόγω του ότι διασκεύασε την ιταλική οπερέτα «Μπαγιαντέρα» του Έρχ Κάλμαν για λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι, ήταν συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίχτης (μαντολίνο, κιθάρα, μπουζούκι και μπαγλαμά) και ερμηνευτής ρεμπέτικων τραγουδιών. «Το Χατζηκυριάκειο», «Σα μαγεμένο το μυαλό μου», «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Μάτια γλυκά και γαλανά», «Η μικρή από το Πασαλιμάνι», «Με ξέχασες», «Το μαναβάκι», «Θα κλέψω μια μελαχρινή», «Η κοτούλα», «Μια τράτα Κουλουριώτικη», «Κουράστηκα στην ξενιτιά», «Ξαβεργιώτισσα» κ ά.

2013: «Έφυγε» η συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ
Το 2007 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επιλεκτικά τα έργα της: “The grass is singin”, η σειρά “Children of Violence” (Παιδιά της βίας) επί μέρους έργα “Martha Quest”, “A proper marriage”, “The golden notebook” ( Το χρυσό σημειωματάριο), από τα παραμύθια της γάτας “Particulary cats”, “The summer before the dark”, από την σειρά Canopus in Argos “Shikasta”, “Stories”.

1922: Πέθανε ο Μαρσέλ Προύστ, Γάλλος φιλόσοφος και διηγηματογράφος
Θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου γαλλικού ψυχολογικού και κοινωνικού διηγήματος. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την τολμηρότητα, την βαθιά ψυχογράφιση των ηρώων του, αλλά και την καταγραφή των κοινωνικών φαινομένων της εποχής του. Σημαντικότερο έργο του το αυτοβιογραφικό «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» Ακόμα: «Σόδομα και Γόμορα», «Ο χρόνος που ξαναβρέθηκε», «Η αιχμάλωτη»

1963: Πέθανε ο Γιάννης Πρινέας, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και στιχουργός «Οι Απάχηδες των Αθηνών «Η αρπαγή της Περσεφόνης», «Ριρίκα», «Μια νύχτα στο Παράδεισο», «Τα 4 σκαλοπάτια», «Άννα Ροδίτη»,  «Βαπτιστικός» κ ά

1960: Πέθανε ο Κλαρκ Γκείμπλ, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου στην ταινία «Συνέβη μια νύχτα», «Όσα παίρνει ο άνεμος», «Ναυτική ανταρσία», «Φλεγόμενοι ουρανοί», «Οι αταίριαστοι», Σαρατόγκα» κ ά

1952: Πέθανε ο Πωλ Ελυάρ, Γάλλος πολιτικός και ποιητής 
Κυριότερα έργα του οι συλλογές: «Ποίηση και Αλήθεια», «Ένα μάθημα ηθικής», «Ανοιχτό βιβλίο», «Η πρωτεύουσα του πόνου», «Πολιτικά ποιήματα», κ ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου