Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

31/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 17:15
Σελήνη: 10 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες

Μελάνης οσίας  Ζωτικού του ορφανοτρόφου, Θεοφύλακτου Αχρίδος
Γιορτάζει: Μελανία



Οσία Μελάνη

Καταγόταν από την Ρώμη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ονώριου. Όταν έχασε τους γονείς της  μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς  και πήγε στα Ιεροσόλυμα όπου μόνασε ιδρύοντας μοναστήρι.

Να τα πούμε;

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
ψιλή μου δεντρολιβανιά,
κι αρχή καλός μας χρόνος,
εκκλησιά με τ’ άγιο θρόνος,
Αρχή που βγήκε ο Χριστός,
άγιος και πνευματικός
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.
Άγιος Βασίλης έρχεται
- Άρχοντες τον κατέχετε
από την Καισαρεία
-είσαι αρχόντισσα κυρία.
Βαστάει εικόνα και χαρτί,
με τον Χριστό τον λυτρωτή
χαρτί και καλαμάρι,
δες και με το παλικάρι.

Ενημέρωση

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων:
- Τετάρτη 31/12 από 09:00-18:00
- Πέμπτη 1/1 και Παρασκευή 2/1 Κλειστά
Λήγουν οι προθεσμίες οικονομικών εκκρεμοτήτων
- Καταβολή τελών κυκλοφορίας 2015
- Αποπληρωμή φόρων
- Πληρωμή 4ης δόσης ΕΝΦΙΑ
- Πληρωμή οφειλής ΕΤΗΔΕ που εκκαθαρίστηκε από την ΔΕΗ
Παράταση έως 8/2/2016 της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων
Ταξίδια
- Προβλήματα από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
- 31/12 στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00
- 6/1/2015 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00

Καιρός

Γενικά: Χιονοπτώσεις ιδιαίτερα έντονες κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο 9-10 μποφόρ. Ισχυρός παγετός στην κεντρική και βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από -1-6, στα δυτικά από 2-9, στα κεντρικά από 1-5, στα νότια από 7-13 και στα ανατολικά από 5-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονες κυρίως στη δυτική, τη βόρεια και την ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6-8  και τοπικά στα ανατολικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4-1 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 1/1/15 (Πρωτοχρονιά)
Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Στην νότια νησιωτική χώρα τοπικές βροχές με σποραδικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στο Αιγαίο 8-9 και πιθανώς 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από την νύχτα. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός.    

Η πρώτη γλυκιά γεύση της χρονιάς

Φτιάξτε την βασιλόπιτα και …την τύχη με τα χέρια σας
Ο επικρατέστερος τύπος για την παρασκευή της βασιλόπιτας είναι η γλυκιά βασιλόπιτα, με ζύμη για κέικ  ή με ζύμη για τσουρέκι. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βέβαια εκτός της γλυκιάς  υπάρχουν και οι αλμυρές βασιλόπιτες με τυριά (Σιάτιστα, Χωριά Πωγωνίου), με κρέας (Μέτσοβο), κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι ή πλιγούρι (Ήπειρος, Θεσσαλία, ) και τέλος με κιμά (Θράκη).
Φλουρί: Πλένετε ένα νόμισμα, το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε στο ταψί με την ζύμη. Διαλέξτε ένα δωράκι και δώστε το σε όποιον κερδίσει το φλουρί.
Ψήσιμο: Προθερμάνετε  το φούρνο πριν βάλετε την βασιλόπιτα. Μην τον ανοίγετε τουλάχιστον για 20-25 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί ή ζύμη και να αρχίσει να φουσκώνει. Εάν θέλετε να ελέγξετε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα καρφώνετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της ζύμης. Εάν βγαίνει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Στόλισμα: Κλασσικά πασπαλίζουμε την βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε  να κόψετε σε ένα χαρτόνι τους αριθμούς του νέου έτους, αστέρια κλπ να τοποθετήσετε επάνω στην βασιλόπιτα και να πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη. Αφαιρώντας προσεκτικά το χαρτόνι θα έχουν σχηματιστεί οι αριθμοί ή τα σχήματα. Επίσης μπορείτε να σχηματίσετε τους αριθμούς του νέου έτους με αμύγδαλα, με σοκολάτα (λευκή), ή να την διακοσμήσετε με διάφορα χριστουγεννιάτικα δωράκια.
Εθιμοτυπικό: Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου, από τον αρχηγό της οικογένειας. Πρώτα κόβει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγιάς, κατόπιν του σπιτιού, το δικό του, της οικοδέσποινας και κατόπιν για όλους όσους παρευρίσκονται στην γιορτή, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό συγγενείας. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου.


Η ιστορία της βασιλόπιτας

Με τον ερχομό του καινούριου χρόνου, είναι συνήθεια να κόβουμε την βασιλόπιτα με το φλουρί, που σε όποιον πέσει θα είναι και ο τυχερός της νέας χρονιάς. Το έθιμο αυτό για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς κρατάει από τον 4ο αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο  Ιουλιανός ο Παραβάτης, που λόγω φιλαργυρίας απαίτησε χρυσάφι και πολύτιμους λίθους από τους υπηκόους του. Ο έπαρχος Καισαρείας ζήτησε την εκτέλεση της εντολής του αυτοκράτορα από τον Μέγα Βασίλειο που ήταν επίσκοπος Καισαρείας, απειλώντας τον σε αντίθετη περίπτωση ότι θα λεηλατήσει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος κάλεσε τους κατοίκους και του έφεραν πολλά χρυσαφικά ελπίζοντας πως μ’ αυτά θα καλόπιανε τον σκληρό έπαρχο. Μα ο έπαρχος, ποιος ξέρει γιατί ούτε τα χρυσαφικά πήρε, ούτε την πόλη και τους κατοίκους πείραξε. Τι να έκανε τότε τα χρυσαφικά ο Μ. Βασίλειος, που δεν ήξερε τους κατόχους τους, και πώς θα τα επέστρεφε; Πρόσταξε τότε να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σ’ αυτές έβαλαν τα πολύτιμα αντικείμενα και τις μοίρασε σε όλους. Έτσι ο καθένας δεν πήρε τα δικά του, αλλά ούτε και αδικήθηκε. Το έθιμο γειτνιάζει κατά κάποιο τρόπο με αντίστοιχα της αρχαίας Ελλάδας, όπου κατά την γιορτή του Ψωμιού προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, ή στην αρχαία Ρώμη στα Σατουρνάλια, έφτιαχναν μικρά ψωμάκια που είχαν  μέσα φρούτα και νομίσματα. 

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

30/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:41
Δύση ηλίου: 17:15
Σελήνη: 9 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

Ανυσίας οσιομ., Φιλεταίρου μαρτ., Λέοντος οσ., Γεδεών, Θεοδώρας


Αγία Ανυσία

Καταγόταν από την Θεσσαλονίκη και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού. Ο ηθικός βίος της, η σωφροσύνη και η ευγένεια της την έκαναν γνωστή όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και τους ειδωλολάτρες. Παρέδωσε το πνεύμα της φονευμένη από το ξίφος Ρωμαίου στρατιώτη.

Ενημέρωση

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων:
- Τρίτη 30/12 από 09:00-21:00
- Τετάρτη 31/12 από 09:00-18:00
- Πέμπτη 1/1 και Παρασκευή 2/1 Κλειστά
- Λήγει η προθεσμία υποβολής τροποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)
Έως 31/12 οι οικονομικές εκκρεμότητες
- Καταβολή τελών κυκλοφορίας 2015
- Αποπληρωμή φόρων
- Πληρωμή 4ης δόσης ΕΝΦΙΑ
- Πληρωμή οφειλής ΕΤΗΔΕ που εκκαθαρίστηκε από την ΔΕΗ
Ταξίδια
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
- Έως 31/12 στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00
- 6/1/2015 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00

Καιρός

Γενικά: Χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και σποραδικές βροχές στα παραθαλάσσια. Οι άνεμοι βόρειοι 7-8 και στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Παγετός στα ηπειρωτικά, ισχυρός στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από -4-4, στα δυτικά από 5-10, στα κεντρικά από 3-8, στα νότια από 8-14 και στα ανατολικά από 8-15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι βόρειοι 5-7  και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3-2 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 31/12
Στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια, νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια, χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα  σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες  πιθανόν τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 8-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός.



Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Τι μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια χιονόπτωσης ή χιονοθύελλας
Εάν κατοικείτε σε περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης (πετρέλαιο, καυσόξύλα ή υγραέριο)
(αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισμούς) και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
Προμηθευτείτε ακόμα φαναράκια ή κεριά, καθώς πολλές φορές μπορεί να διακοπεί το ρεύμα Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού σας και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωλήνες-υαλοπίνακα).
Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο: Οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.
Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε: Περπατήστε με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. Φροντίστε να φοράτε  τα κατάλληλα υποδήματα. Προτιμήστε για τις μετακινήσεις σας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να αποφεύγετε  να περπατάτε στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

1865: Γεννήθηκε ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Άγγλος συγγραφέας και ποιητής

Ο Joseph Rudyard Kipling γεννήθηκε στην Βομβάη, Ινδίες που τότε ήταν αγγλική αποικία. Το όνομά του, του το έδωσαν οι γονείς του από την λίμνη Ράντιγιαρντ στην Αγγλία, όπου είχαν γνωριστεί. Σπούδασε στην Αγγλία και στα 17 του χρόνια ξαναγύρισε στις Ινδίες, ως συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων. Από νεαρή  ηλικία που αρχίζει να δημοσιεύει  τα έργα του δημιουργεί εντύπωση και γνωρίζει επιτυχία. Εκτός από την Ινδία  ταξιδεύει και σε άλλες χώρες, Κίνα , Ιαπωνία, Αμερική και μεταφέρει τις  εντυπώσεις του στα βιβλία. Έργα του: «Το βιβλίο της ζούγκλας», «Από την μια θάλασσα στην άλλη», «Κιμ», «Τα πέντε έθνη», «Οι μπαλάντες του στρατώνα» κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907 και ήταν ο πρώτος αγγλόφωνος συγγραφέας που πήρε Νόμπελ, αλλά και ο νεαρότερος κάτοχος του βραβείου μέχρι σήμερα.  Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1936 σε ηλικία 70 ετών.
Απόσπασμα από το ποίημά του «Αν…»
Αν να κρατάς μπορείς
το λογικό σου,
όταν τριγύρω σου όλοι
τάχουν χαμένα
και σ’ εσέ
της ταραχής τους
ρίχνουν την αιτία…

1944: Πέθανε ο Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας και ειρηνιστής

Ο Romain Rolland γεννήθηκε το 1866 στο Κλαμεσύ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normal όπου αργότερα διετέλεσε και καθηγητής διδάσκοντας ιστορία. Το 1900 διοργάνωσε το πρώτο διεθνές συνέδριο της ιστορίας της μουσικής. Μετά την κήρυξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (1914-18) κατέφυγε στην ουδέτερη Ελβετία, όπου με σειρά αντιπολεμικών  άρθρων  του στηλίτευσε την ανθρωποσφαγή του πολέμου, ονειρευμένος μια κοινωνία δίκαιη, προοδευτική και αντιπολεμική. Τους οραματισμούς του αυτούς τους μετέφερε και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο. ‘Έγραψε θέατρο, διηγήματα, βιογραφίες, κριτικά έργα, δοκίμια, μελέτες κ ά. «Το θέατρο του λαού»,  «Ζαν Κριστόφ», «Δαντών»,  «14η Ιουλίου», «Οι λύκοι», «Θα’ ρθει καιρός»,«Η μαγεμένη ψυχή», «Pierre et luce», «Το θέρος», «Τολστόι», «Μπετόβεν», «Ημερολόγιο του πολέμου 1914-19», «Péguy». Η διατριβή του «Η γένεση του νεότερου θεάτρου» βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία, ενώ  το 1915 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την λογοτεχνία.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

29/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:14
Σελήνη: 8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

Των υπό του Ηρώδου αναιρεθ. 14.000 νηπίων, Γεωργίου, Μαρκέλλου



14000 Αναιρεθέντων νηπίων

Ο Ηρώδης είχε ζητήσει από τους 3 Μάγους να του πουν ποιο ήταν το μωρό που επρόκειτο να γεννηθεί, ως ο αναμενόμενος Μεσσίας. Οι μάγοι όμως δεν γύρισαν να του το πουν και ο Ηρώδης που φοβόταν μην χάσει την εξουσία του, έδωσε διαταγή να σφαγιαστούν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των περιχώρων μέχρι 2 ετών. Η εκκλησία ανακήρυξε άγια όλα τα παιδιά που σφαγιάστηκαν, καθώς ουσιαστικά ήταν οι πρώτοι μάρτυρες του χριστιανισμού και τιμά την μνήμη τους στις 29 Δεκεμβρίου.


Ενημέρωση

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων:
- Δευτέρα 29 και Τρίτη 30/12 από 09:00-21:00
- Τετάρτη 31/12 από 09:00-18:00
- Πέμπτη 1/1 και Παρασκευή 2/1 Κλειστά
Έως 30/12 η υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9)
Έως 31/12 οι οικονομικές εκκρεμότητες
- Καταβολή τελών κυκλοφορίας 2015
- Αποπληρωμή φόρων
- Πληρωμή 4ης δόσης ΕΝΦΙΑ
- Πληρωμή οφειλής ΕΤΗΔΕ που εκκαθαρίστηκε από την ΔΕΗ
Ταξίδια
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
- Έως 31/12 στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00
- 6/1/2015 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00

Καιρός

Γενικά: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, στα δυτικά, τα βόρεια, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-8 μποφόρ και τοπικά 9 με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-9, στα δυτικά από 5-14, στα κεντρικά από 7-15, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 12-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Άστατος, περιοδικά νεφελώδης, με  βροχές και καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές στα δυτικά και βόρεια, κυρίως τις πρωινές ώρες, και εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-14 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές,  πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιόνια στα ορεινά κυρίως στα ανατολικά. Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα σταματήσουν.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-7  βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 30/12
Στα ανατολικά και νότια, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα νοτιότερα παραθαλάσσια. Καταιγίδες στις νησιωτικές περιοχές και χιόνια στα  υπόλοιπα. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με ασθενής χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά, καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και σποραδικές βροχές στα παραθαλάσσια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και στο βόρειο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός στα ηπειρωτικά, ισχυρός στα βόρεια. 

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα

Η βασιλόπιτα, το ρόδι, το ποδαρικό, τα δώρα, ο τζόγος και άλλα λιγότερα γνωστά, αποτελούν την παράδοσή μας με τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα
Η Βασιλόπιτα και το φλουρί
Το έθιμο ξεκινά από τον 4ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βασίλειος χρειάστηκε να επιστρέψει τα πολύτιμα αντικείμενα στους κατόχους τους, βάζοντας τα μέσα σε πίττες. Η βασιλόπιτα κόβεται την παραμονή της πρωτοχρονιάς σε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου χρόνου. Σ’ αυτόν που θα πέσει το φλουρί, θεωρείται ο τυχερός του καινούριου χρόνου
Τα δώρα
Στην χώρα μας τα δώρα ανταλλάσσονται την Πρωτοχρονιά, σε αντίθεση με τους δυτικούς που τα φέρνει ο Santa Claus τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά κρεμούν τις κάλτσες τους στο τζάκι ή στα παράθυρα, περιμένοντας να περάσει ο Αη Βασίλης να τα γεμίσει δώρα. Τα παλαιότερα χρόνια τα δώρα τα έβαζαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα αντάλλασαν ή τα άνοιγαν μόνο την Πρωτοχρονιά.
Το ρόδι
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο σπίτι από το φθινόπωρο, ένα ρόδι που το πετάνε και το σπάνε στο κατώφλι του σπιτιού, μόλις αλλάξει ο χρόνος Το ρόδι είναι το σύμβολο της αφθονίας , της υγείας, της γονιμότητας και της καλής τύχης και καθώς σπάει στα μικρά κόκκινα σπόρια, ελπίζουν τόσα να είναι και τα καλά που θα φέρει ο νέος χρόνος.
Το ποδαρικό
Μεγάλη σημασία δίνουν στο πρόσωπο που θα κάνει «ποδαρικό» και ανάλογα πως θα πάει η χρονιά, τον θεωρούν γουρλή ή γρουσούζη. Μπαίνουν στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας ποδαρικό, ώστε ο καινούριος χρόνος να τα φέρει δεξιά, καλότυχα Συνηθίζεται να κάνουν ποδαρικό τα μικρά παιδιά που φέρνουν μάλιστα και γλυκά στο σπίτι, για να είναι γλυκός ο χρόνος.
Η κρεμμύδα
Οι αρχαίοι Έλληνες την θεωρούσαν σύμβολο αναγέννησης και υγείας. Σήμερα σε πολλά μέρη της χώρας μας, τοποθετούν μια κρεμμύδα έξω από την πόρτα του σπιτιού για να φέρει τύχη και υγεία στην οικογένεια. Μάλιστα ο αρχηγός της οικογένειας χτυπά με αυτήν τα κεφάλια των άλλων για υγεία, ή ακόμα την φυτεύουν στον κήπο μετά την πρωτοχρονιά για να μεγαλώσει και να δώσει περισσότερα αγαθά. 
Ο τζόγος
Την παραμονή της πρωτοχρονιάς συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια στα σπίτια και στα καζίνο. Η μια εκδοχή ανάγει στην τράπουλα που προέρχεται από την ιταλική λέξη Trapola και σημαίνει δόλος, παγίδα. Γι’ αυτό παίζουν, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την παγίδα, Κατά την άλλη εκδοχή θεωρητικά, η τύχη κάποιου στα χαρτιά απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο την τύχη που θα έχει την νέα χρονιά.
Τοπικά έθιμα
Ένα έθιμο από τα Επτάνησα, που κάνει τα νησιά να ευωδιάζουν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και ραίνοντας ο ένας τον άλλον εύχονται «καλή αποκοπή», δηλαδή με το καλό να αλλάξει ο χρόνος. Στη Δυτική Μακεδονία Μπουμπουσιάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που γίνονται την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια στη Σιάτιστα και τα γύρω χωριά, καθώς και στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Προλήψεις
Εκτός όμως από τα έθιμα υπάρχουν και οι προλήψεις για την πρωτοχρονιά, όπως όταν πλένονται την πρωτοχρονιά να αγγίζουν ένα σίδερο για να είναι «σιδερένιοι», ή να αφήσουν την βρύση ανοιχτή και έτσι όπως τρέχει το νερό να τρέχει όλο το χρόνο η τύχη. Η επίσκεψη περιστεριού στο μπαλκόνι ή στην αυλή του σπιτιού θεωρείται επίσης καλοτυχία Η δοξασία λέει ότι κάνουμε την πρωτοχρονιά θα μας ακολουθήσει όλο τον χρόνο, έτσι άλλοι αποφεύγουν να πληρώνουν, να δανείσουν χρήματα ή να βγάζουν αγαθά από το σπίτι τους. Αλλά ακόμα και να γκρινιάζουμε, να τσακωθούμε, ή να μελαγχολήσουμε. Επίσης και ο καιρός την πρώτη μέρα του χρόνου, είναι «σημάδι» καλοχρονιάς, ιδίως μάλιστα το χιόνι με την δοξασία «άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος», αλλά και ο βοριάς που με το δυνατό φύσημα θα παρασύρει (διώξει) το κακό. Το τραπέζι της πρώτης μέρας του χρόνου συνηθίζεται να στρώνεται με αφθονία φαγητών και γλυκών προοιωνίζοντας την αφθονία των αγαθών για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης συνηθίζεται να τοποθετούν στο τραπέζι κλώνους ελιάς, ένα μεγάλο ρόδι και ένα μπολ γεμάτο μέλι, σύμβολο ευτυχίας και ευγονίας για κάθε σπιτικό.

Μάγια Μελάγια

Η «αρχοντορεμπέτισα» «έφυγε» στα 86 της χρόνια
Η Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε το 1928 στην Πλάκα. Η μούσα και σύντροφός του συνθέτη Γ. Μουζάκη ξεχώρισε με την μπάσα φωνή της αλλά και την εκρηκτική της παρουσία τις δεκαετίες  1950-60 ερμηνεύοντας τραγούδια όπως «Μεσ' του βαλς τις στροφές», «Πώς με μεθάς», «Θέλω να τα σπάσω», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Είναι πολύ αργά», «Άλα της», «Το πεπρωμένο» μου» Εμφανίστηκε ακόμα σε ταινίες «Τρεις τρελοί ντετέκτιβς», «Ραντεβού με τον Έρωτα», «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση».

2006: Πέθανε ο Μάριος Πλωρίτης

Γεννήθηκε το 1919 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας,  Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες, αλλά από νωρίς ασχολήθηκε με τα γράμματα και το θέατρο με αξιολογότατο  μεταφραστικό, κριτικό, συγγραφικό και σκηνοθετικό  έργο. Μετέφρασε πολλά έργα γνωστών συγγραφέων και ποιητών, Μπρέχτ, Ρίλκε, Πιραντέλλο, Σω, Ουάϊλντ, Ο’Νιλ, Μωμ κ ά. Συνεργάστηκε ακόμα με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και διετέλεσε καθηγητής στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, με τον Κάρολο Κουν. Σημαντικό και το συγγραφικό του έργο: «Πρόσωπα του νεότερου δράματος» (1965), «Τα προσωπεία» (1967), «Τα λοφία και οι παγίδες», «Μέγιστον μάθημα» ( 1975) κ ά.



Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

28/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:13
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

+ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΗ
Δόμνας, Των εν Νικομηδεία Δισμυρίων καέντων μαρτύρων, Γλυκερίου, Σίμωνος
Γιορτάζουν: Δόμνα, Ιάκωβος, Ιωσήφ, Φιλιώ

Όσιος Γλυκέριος

Τον 4ο αιώνα στον διωγμό του Μαξιμιανού στην λειτουργία των Χριστουγέννων οι ειδωλολάτρες  έβαλαν φωτιά στον ναό της Νικομήδειας, όπου περίπου 20000 χριστιανοί βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο πρεσβύτερος Γλυκέριος ήταν απ’ αυτούς που γλύτωσαν, καθώς ήταν έξω από τον ναό. Μαρτύρησε αργότερα δι’ απαγχονισμού. 

Όσιος Σίμωνας

Ιδρυτής της μονής Σίμωνος Πέτρας (Σιμωνόπετρας) του Αγίου Όρους ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο κοντά στη μονή και απεβίωσε ειρηνικά. Η μνήμη τους τιμάται στις 28 Δεκεμβρίου.


Καιρός

Γενικά: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το απόγευμα τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ορεινά και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι νότιοι 4-6 και από τη νύχτα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2-11, στα δυτικά από 4-15, στα κεντρικά από 2-15, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 11-18 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με  βροχές από το απόγευμα και σποραδικές καταιγίδες από το βράδυ. Οι άνεμοι νότιοι  5-7 και από το απόγευμα 8  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές από το απόγευμα και καταιγίδες από το βράδυ. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3-5 και από το απόγευμα 6 μποφόρ, με ενίσχυση από την νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2-10 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 29/12
Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, στα δυτικά, τα βόρεια, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι μεταβλητοί 6-8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.


Μπρ.. μπαίνουμε στην κατάψυξη

Ο χειμώνας και το κρύο έχουν κάνει για καλά την εμφάνισή τους, πώς θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε:
Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Σε κάθε εποχή ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, το χειμώνα το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο και το παραμελούμε. Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών. Αποφύγετε το αλκοόλ. Μην καπνίζετε, η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε λίγο τα λιπαρά, προτιμώντας αυτά που περιέχουν το βούτυρο, τα τυριά και το φρέσκο γάλα, από εκείνα που περιέχουν τα αλλαντικά και τα φαγητά με σάλτσες. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής
Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο. Ακόμα η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα, ερεθίζει τον φάρυγγα και τους βρόγχους. Αυξήστε την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας μικρά μπολ με νερό κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ.
Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση. Μια βαμβακερή φανέλα επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από την εφίδρωση. Φορέστε ένα ζεστό και φαρδύ ρούχο από μαλλί ή συνθετικές ύλες. Και τέλος ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο πανωφόρι, προστατεύει το σώμα από το κρύο και την υγρασία.
Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια, ιδίως για τα παιδιά είναι απαραίτητα όταν βγαίνετε στο κρύο. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία. Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.
Προστατευτείτε από την βροχή και τον άνεμο
Παραμείνετε στεγνοί καθώς το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας.
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.

Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν ή να τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και προσαρμόστε το πρόγραμμα των μετακινήσεων σας ώστε να αποφύγετε  τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε οδικώς ή πεζοί στην ολισθηρότητα των δρόμων, στην πτώση αντικειμένων λόγω χιονόπτωσης, ανέμου και μετά το πέρας των καιρικών φαινομένων. Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρουσιάσετε σοβαρή υποθερμία, επώδυνο αίσθημα μυρμηγκιάσματος, τρέμουλο, μπερδεμένη ομιλία, αφύσικα αργό ρυθμό αναπνοής, δέρμα παγωμένο και χλωμό, απώλεια συγκέντρωσης, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια

1895: Οι αδελφοί Λυμιέρ, προβάλουν για πρώτη φορά κινηματογραφική ταινία.

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία γυρίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1884 από τους αδελφούς Αύγουστο και Λουϊ Λυμιέρ, στο εργοστάσιό τους που έβγαζαν φωτογραφικές πλάκες και απασχολούσε τριακόσιους εργάτες. Οι Λυμιέρ βάζανε κρυφά την μηχανή τους και κινηματογραφούσαν τους εργάτες τους την ώρα που σχολούσαν. Την επεξεργάστηκαν στα στούντιο της εταιρείας ενθαρρύνσεως των επιστημών, τον Φεβρουάριο του 1895 και την πρόβαλλαν στις 28 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, στο πρώτο σινεμά στο Παρίσι, που μόλις είχαν ανοίξει οι Λυμιέρ. Η ταινία είχε τίτλο «Έξοδος των εργατών από τα εργοστάσια Λυμιέρ» και διάρκεια ένα λεπτό,  το δε παρισινό κοινό παρακολούθησε κατάπληκτο την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

1937: Πέθανε ο Γάλλος μουσικοσυνθέτης Μορίς Ραβέλ

Ο Maurice Joseph Ravel γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1875. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο του Παρισιού. Τα έργα του διακρίνονται για την αγνότητα της εμπνεύσεως, την λεπτότητα και την αβρότητα της έκφρασης, αποπνέοντας το λεπτό άρωμα του γαλλικού πνεύματος, ενώ αποτελούν  σταθμό στην μουσική εξέλιξη. Σημαντικότερα από αυτά είναι: «Μπολερό», «Ισπανική ραψωδία», «Βαλς», «Η γλώσσα των λουλουδιών», «Αδελαϊδα», «Δάφνης και Χλόη» κ ά

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

27/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:40
Δύση ηλίου: 17:12
Σελήνη: 6 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

+ Στεφάνου Πρωτομ., Θεοδώρου Γραπτού, Μαυρικίου, Φωτεινού
Γιορτάζουν: Στέφανος, Στεφανία

Άγιος Στέφανος

Ήταν ένας από τους επτά διακόνους, που επέλεξαν και χειροτόνησαν οι απόστολοι κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους για να εξυπηρετούν τους πιστούς στα κοινά τραπέζια. Ο Στέφανος ανέπτυξε μεγάλη δράση και στο κήρυγμα και με την πίστη του έκανε και θαύματα. Οι φανατικοί Ιουδαίοι φοβούμενοι την δράση του και την δύναμή του τον οδήγησαν στο Μεγάλο Συνέδριο που τον καταδίκασε σε λιθοβολισμό. Κατά την στιγμή του λιθοβολισμού ένας νεαρός Φαρισαίος ονόματι Σαούλ, φύλαγε τα ρούχα αυτών που τον λιθοβολούσαν. Αυτός ο νεαρός αργότερα έγινε ο μεγάλος απόστολος των Εθνών, Παύλος. Ο Στέφανος λέγεται και πρωτομάρτυρας καθώς είναι ο πρώτος που μαρτύρησε για τον Χριστό. Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.

Ενημέρωση

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων:
- Σάββατο 27/12 ανοιχτά από 09:00-20:00
- Κυριακή 28/12 ανοιχτά από 11:00-18:00
Ταξίδια
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
- Έως 31/12 στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00
- 6/1/2015 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00


Καιρός

Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές  της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-9, στα δυτικά από 4-13, στα κεντρικά από 4-14, στα νότια από 11-16 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6-14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Αρχικά νεφώσεις με ασθενείς βροχές και πιθανώς λίγα χιόνια στα γύρα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 5-7  μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-7 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 28/12
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά με βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακή εξάπλωση των φαινομένων στα ανατολικότερα. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4-6 με βαθμιαία ενίσχυση από τα δυτικά στα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;

Τις ημέρες των εορτών προκύπτει πάντα αυτή η κλασσική αλλά και δύσκολη για τους γονείς, ερώτηση. Ο Αϊ-Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα πρόσωπο τόσο μυθικό, όσο και μυστηριώδες. Μυστικό γιατί έρχεται από πολύ μακριά και αντιπροσωπεύει το παραμύθι, την παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, συνυφασμένη με τις πιο τρυφερές παιδικές αναμνήσεις. Μέσα από τον Αϊ-Βασίλη προβάλλει το πρότυπο της πατρικής ή (γονικής αν θέλετε) αγάπης, φροντίδας, προσφοράς, καλοσύνης, αλλά και επιβεβαίωσης και ανταμοιβής για τις προσπάθειες που κατάβαλε όλο το χρόνο.
Ακόμα είναι καλυμμένος με πέπλο μυστηρίου, γιατί γεννά πολλά ερωτήματα στα παιδιά ως προς τον τρόπο που κατασκευάζει στο εργοστάσιό του τα παιχνίδια, το πώς προλαβαίνει να τα μοιράσει όλα, το πώς γνωρίζει την επιθυμία του κάθε παιδιού, τον τρόπο που μπαίνει στα σπίτια αν δεν υπάρχει τζάκι κλπ. Όσο το παιδί δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη προσπαθήστε να ζητήσετε και τις απαντήσεις από το ίδιο το παιδί και ανάλογα συνεχίζετε με τις δικές σας εξηγήσεις, προσπαθώντας να μην του χαλάσετε την παραμυθένια εικόνα.
Στις μέρες μας λόγω της κρίσης  και επειδή οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανεργία κλπ., ο Άγιος Βασίλης εκφράζει την σωτηρία, την βοήθεια και την λύτρωση από τα προβλήματα. Αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά στα γράμματα που πλέον του στέλνουν τα παιδιά,  όπου δεν ζητούν κάτι γι’ αυτά, δώρα, παιχνίδια κ ά., αλλά δουλειά για τον μπαμπά και την μαμά, οικονομική αλλά ακόμα και ψυχική υποστήριξη. 
Συνήθως κατά την σχολική ηλικία αρχίζει και η απομυθοποίηση του Αϊ-Βασίλη, είτε μέσα από τις συζητήσεις με τον δάσκαλο στην τάξη, είτε επειδή το «μαρτυρούν» μεγαλύτερα αδέλφια ή οι άλλοι συμμαθητές και φίλοι που το γνωρίζουν ήδη. Πολλά παιδιά αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια, καθώς μέσα τους αντιλαμβάνονται πως με το «ξεθώριασμα» του μύθου, απομακρύνονται από την παιδικότητα και την μαγεία που εκπέμπει. Εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι παρόλο που ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, είναι μια παρουσία συμβολική, που υπάρχει μέσα στον καθένα μας και εκφράζεται με την αγάπη, την προσφορά, και την βοήθεια σ’ όσους την χρειάζονται.



Σεραφείμ Φυντανίδης

Ο γνωστός δημοσιογράφος έφυγε στα 77 του χρόνια
Γεννήθηκε στην Αθήνα  (Περιστέρι) το 1937. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης, «Έθνος», «Απογευματινή», «Ακρόπολη», ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής στην «Ελευθεροτυπία». Συνεργάστηκε ακόμα με την κρατική τηλεόραση, ως δημοσιογράφος και παρουσιαστής εκπομπής. 



2013: Πέθανε ο Νίκος Δημητράτος, τραγουδιστής και ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο, σολφέζ και βυζαντινή μουσική. Πήρε μέρος ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ξεκινώντας το 1971 με  «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ι. Καμπανέλλη και αργότερα στην θρυλική παράσταση το «Μεγάλο μας τσίρκο», ενώ ακόμα έγραψε την μουσική και έπαιξε σε παραστάσεις όπως  «Μιας πεντάρας νιάτα», «Ματωμένος γάμος», «Η χώρα των πουλιών» κ ά. Ως τραγουδιστής συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες Στ. Ξαρχάκο, Χρ. Λεοντή, Ηλ. Ανδριόπουλο, Μ. Πλέσσα, Δ. Λάγιο σε τραγούδια όπως «Προσκύνημα», «Μαρακές», «Μ’ αρέσουν τα ρεμπέτικα», «Ο μαύρος ήλιος», «Τα όνειρα», «Τα δόκανα», «Το τρελοβάπορο»,  «Καημοί της αυλής», «Κάμποι της Σαλονίκης» κ ά. Συμμετείχε επίσης ως ηθοποιός σε κινηματογραφικές ταινίες «Κλειστή στροφή», «Ένα σενάριο είναι η ζωή μας», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Η εποχή των δολοφόνων», «Ο τοίχος», «Άντε γεια», όπου απέσπασε το 1991 και το Κρατικό Βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου,  αλλά και σε σήριαλ στην τηλεόραση «Οι έμποροι των εθνών», «Παράξενος ταξιδιώτης», «Ρεμπέτικο», «Η ζωή που δεν έζησα», «Τζιβαέρι», «Μη φοβάσαι τη φωτιά» 

1988: Πέθανε η Βάσω Κατράκη ζωγράφος και διακεκριμένη χαράκτρια

Γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου το 1914. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών. Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση το 1955, ενώ ακολουθούν πολλές ακόμα, ατομικές και ομαδικές, σε μουσεία, πινακοθήκες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το 1958 με το Α΄ βραβείο χαρακτικής στην Μεσογειακή Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, το 1966 Διεθνές βραβείο Λιθογραφίας Ταμάριντ στην Μπιενάλε Βενετίας, το 1976 Intergrafic στο Ανατολικό Βερολίνο κ ά. Το 1965 εξελέγη επίτιμο μέλος της LAcademia Florentina della Arti del Disegno. Έργα της: «Μάσκα», «Οικογένεια ψαράδων», «Η Παναγία και το δελφίνι», «Μοναξιά», «Ειρηνικό» κ ά. Κληροδότησε όλα τα έργα της στο μουσείο που λειτουργεί στην γενέτειρά της και είναι αφιερωμένο στην ίδια.



537: Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, με αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Στις 23 Φεβρουαρίου του 532 θεμελιώθηκε ο ναός, σε θέση λαμπρή, που δέσποζε στην Κωνσταντινούπολη. Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την αγορά οικοπέδων, υλικών (μάρμαρα, χρυσός, άργυρος, ελεφαντόδοντο, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι) και ένα πλήθος μαστόρων και εργατών  για την ανέγερσή της. Μέσα στην «Μεγάλη Εκκλησιά» όπως την είπε ο λαός, συγκεντρώθηκε ότι τελειότερο και πολυτιμότερο μπόρεσε να προσφέρει η βυζαντινή τέχνη και το απέραντο βασίλειο με τα πλούτη και τις δόξες του.  Μετά από πέντε χρόνια και δέκα μήνες η οικοδομή και μεγάλο μέρος της εσωτερικής διακόσμησης του ναού είχαν αποπερατωθεί. Τα «θυρανοίξια» του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537, από τον Πατριάρχη Μηνά και τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό με μεγάλη μεγαλοπρέπεια  και πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων. Μαγεμένος ο Ιουστινιανός από την ομορφιά του ναού και περήφανος για το έργο του είπε, όπως αναφέρει η παράδοση: «Νενίκηκά σε Σολομών».

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

26/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:39
Δύση ηλίου: 17:12
Σελήνη: 5 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

+ Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων
Γιορτάζουν: Δαβίδ, Εμμανουήλ, Εμμανουέλλα, Μανώλης, Μανωλία



Άγιος Ευθύμιος

Γεννήθηκε στην Λυκαονία και σπούδασε στην Αλεξάνδρεια. Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε μητροπολίτης Σάρδεων. Λαμβάνοντας μέρος στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο καταγγέλθηκε ως εικονόφιλος και εξορίστηκε επανειλημμένως. Υπέστη βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα του μαστιγόμενος.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές αρχικά στα δυτικά, βόρεια, το ανατολικό και το νότιο Αιγαίο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-13, στα δυτικά από 6-16, στα κεντρικά από 6-17, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 12-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το βράδυ. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-12 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 27/12
Νεφώσεις με βροχές τις πρωινές ώρες. Καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.  

Τα ποτά και τα ξενύχτια

Η επόμενη μέρα και τα «μεθεόρτια»
Η μέρα ανέτειλε προ πολλού. Το θέμα είναι σε πια κατάσταση μας βρίσκει. Εάν συνεχίζουν να ανοίγουν σαμπάνιες και να μας έρχεται το πώμα κατακούτελα, ησυχάστε ένας κακός εφιάλτης είναι, που θα περάσει αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Πρώτον ξαναπέσετε για ύπνο, όσο αργότερα ξυπνήσετε, τόσο καλύτερα θα ξυπνήσετε. Όταν τέλος πάντων ξαναξυπνήσετε αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και τον καφέ. Το ιδανικό πρωινό σ’ αυτή την περίπτωση είναι το νερό. Πιείτε όσο νερό γίνεται περισσότερο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αφυδάτωση. Συνεχίστε με ένα τσάι, χαμομήλι ή τίλιο με μέλι και λίγο αργότερα φρούτα ή χυμούς φρούτων. Η μπανάνα είναι το κατάλληλο φρούτο γι’ αυτή την στιγμή, καθώς θα ρυθμίσει γρήγορα την γλυκόζη στο αίμα. Όσο για χυμό, προτιμήστε μήλου και όχι πορτοκαλιού, που μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το στομάχι σας, λόγω της βιταμίνης C. Ακόμα ένα γάλα με δημητριακά ή φρυγανισμένο ψωμί ή φρυγανιά με μέλι, χωρίς βούτυρο ή μαρμελάδα, προσθέστε μια ντοματούλα, που περιέχει κάλιο και θα βοηθήσει στην επαναφορά της ισορροπίας των υγρών στο στομάχι. Αν πεινάτε αργότερα προτιμήστε μια ελαφριά σουπίτσα λαχανικών ή ζυμαρικών (αστράκι, πεπονάκι κλπ) Τι να αποφύγετε:
- Το ποτό τουλάχιστον για τα 2 επόμενα εικοσιτετράωρα.
- Τον καφέ, γιατί είναι διουρητικός και θα σας αφυδατώσει ακόμα περισσότερο
- Το κρύο μπάνιο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοκ. Βάλτε μόνο μια κομπρέσα με κρύο νερό στο κεφάλι.
- Την γυμναστική, γιατί καθώς θα ιδρώσετε θα αφυδατωθείτε κι άλλο και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και καρδιακής προσβολής.
- Τα τηγανητά (αυγά ή μπέϊκον), βαριά φαγητά με σάλτσες και καρυκεύματα.

1890: Πέθανε ο Ερρίκος Σλήμαν Γερμανός αρχαιολόγος

Ο Heinrich Schliemann γεννήθηκε το 1822 στο Μεκλεμβούργο. Στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με το εμπόριο, ταξίδεψε, έμαθε ξένες γλώσσες κι έκανε μεγάλη περιουσία. Σπούδασε αρχαιολογία και στα 41 του χρόνια ασχολήθηκε με τα αρχαία ελληνικά. Μελέτησε ιδιαίτερα τον Όμηρο, που του κέντρισε την φαντασία, εμπνέοντας τον να ανασκάψει τους τόπους που ο μεγάλος ποιητής περιγράφει στα έπη του. Αρχίζοντας το 1868 κάνει ανασκαφές στην Ιθάκη, την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Δυο χρόνια αργότερα συνοδευμένος και από την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία Καστριώτη (Εγκαστρωμένου), κάνει ανασκαφές στην Τροία ανακαλύπτοντας αξιόλογα ευρήματα. Από το 1874 έως το 1876 πραγματοποιεί ανασκαφές στην Ακρόπολη των Αρχαίων Μυκηνών. Συνεχίζει τις ανασκαφές του (1881, 1882 και 1886) στον Ορχομενό της Βοιωτίας και στην Τίρυνθα (1884-85), πανάρχαια ανάκτορα των βασιλέων, με μεγάλη αρχαιολογική αξία. Ακόμα έγραψε πολλά αρχαιολογικά συγγράμματα, «Ιθάκη», «Τρωικές αρχαιότητες», «Πελοπόννησος και Τροία», «Μυκήνες», «Τίρυνς», καθώς και την αυτοβιογραφία του, που συμπλήρωσε η σύζυγός του.

2004: Σεισμός και τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό

Ο σεισμός εκδηλώθηκε το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου του 2004, στις 00: 58 (7:58 τοπική ώρα), με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή, στα βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το μέγεθός του ήταν 9,0  R,  ακολούθησε πλήθος μετασεισμών με μέγεθος έως 7,7 R. Έγινε αισθητός στην Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μπούρμα, Μαλαισία, Νότια Ινδία και Σρι Λάνκα. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, από το οποίο επλήγησαν οι ακτές του Ινδικού Ωκεανού μέχρι τα παράλια της Δυτικής Αφρικής, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο πολλών ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

25/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:39
Δύση ηλίου: 17:11
Σελήνη: 4 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 10 Ημέρες

+ Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Γιορτάζουν: Χρήστος, Χριστίνα, Χρύσα, Χρυσούλα, Χρυσαυγή Χριστιάνα, Χρυσή, Χρυσούλα, Εμμανουήλ, Εμμανουέλα, Βηθλεέμ



ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ...

Χριστούγεννα, πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου
εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Χριστός γεννάται...
Ο αυτοκράτορας της Ρώμης, Οκταβιανός Αύγουστος έβγαλε διαταγή να γίνει απογραφή όλων των κατοίκων της αυτοκρατορίας. Ο Ιωσήφ με την μνηστή του Μαρία πήγε από την Ναζαρέτ στην Βηθλεέμ για να απογραφούν. Εκεί συμπληρώθηκαν οι ημέρες της εγκυμοσύνης και η Μαρία μη βρίσκοντας άλλο κατάλυμα, γέννησε σε μια φάτνη τον Ιησού Χριστό. Οι άγγελοι μεταφέρουν το μήνυμα της γέννησης στους ταπεινούς βοσκούς που βρίσκονται στην περιοχή, προτρέποντας τους να έρθουν να τον προσκυνήσουν, ενώ υμνούν την ενανθρώπηση του Θεού ψάλλοντας «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία». Ένα άστρο φώτισε την φάτνη και οδήγησε τους 3 μάγους στο σημείο της γέννησης, όπου προσκυνούν και προσφέρουν  τα δώρα τους, Χρυσάφι, Σμύρνα και Λίβανο. Η γέννηση του Θεανθρώπου θεωρείται στην χριστιανοσύνη ως το μεγαλύτερο και πιο σπουδαίο γεγονός των αιώνων.  
« Παρθένος σήμερον
τν περούσιον τίκτει
κα Γ τ σπήλαιον
τ προσίτ προσάγει
γγελοι μετ ποιμένων δοξολογοσι
Μάγοι δ μετ αστέρος δοιποροσι
Δι’ μς γρ γεννήθη παιδίον νέον
πρ αώνων Θεός.»

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά, παροδικά αυξημένες τη νύχτα στα δυτικά, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-15, στα δυτικά από 6-16, στα κεντρικά από 4-17, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 12-17 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί  3-4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-14 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 26/12
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και από το μεσημέρι βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ένταση των φαινομένων την νύχτα και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ταξιδεύοντας με το πνεύμα των Χριστουγέννων

Έθιμα από όλη την Ελλάδα που αντέχουν στον χρόνο και κρατάνε ζωντανή την παράδοση
«Το τάϊσμα της βρύσης» που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Θυμίζει κάτι από τις σπονδές που προσφέρανε οι αρχαίοι Έλληνες, καθώς κοπέλες πηγαίνουν το βράδυ της παραμονής και αφήνουν σε πηγές και βρύσες κεράσματα τυρί, στάρι, κλαδιά ελιάς και γεμίζουν την στάμνα τους με το «αμίλητο νερό», αφού σ’ όλη την διαδρομή μέχρι το σπίτι τους δεν μιλούν καθόλου.
Ένα άλλο έθιμο που τηρείται στα χωριά της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως στην Μακεδονία, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, είναι το χριστόξυλο. Διαλέγουν ένα χοντρό ξύλο από ελιά ή πεύκο και αφού καθαρίσουν το τζάκι από παλιές στάχτες, το ανάβουν για όλο το δεκαήμερο των Χριστουγέννων. Συμβολίζει την ζεστασιά στην φάτνη του Χριστού και την ελπίδα της γέννησης.
Παρόμοια έθιμα είναι «το πάντρεμα της φωτιάς», όπου ανάβουν (παντρεύουν) στο τζάκι ένα ξύλο από αρσενικό δέντρο και ένα από θηλυκό και «Κλωνάρια στο τζάκι» που το συναντάμε στην Θεσσαλία, όπου βάζουν γύρω στο τζάκι τα μεν αγόρια κλωνάρια αγριοκερασιάς, τα δε κορίτσια κλαδιά κέδρου, που συμβολίζουν τις ευχές τους. Όποια καούν πιο γρήγορα σημαίνει ότι πιο γρήγορα θα πραγματοποιηθούν και οι ευχές του παιδιού που το έβαλε. Στην Πελοπόννησο και στην Θεσσαλία χαρακτηριστικό είναι το έθιμο με το σφάξιμο του γουρουνιού, η γουρουνοχαρά. Το έθιμο κρατάει από τα χοιροσφάγια, μια παλιά τελετή. Τα παλαιότερα τουλάχιστον χρόνια κάθε οικογένεια μεγάλωνε κατά την διάρκεια της χρονιάς, ένα ή και περισσότερα γουρουνάκια (χοίρους) που στις αρχές Δεκεμβρίου τα έσφαζαν, αξιοποιώντας και το μικρότερο κομμάτι κρέατος για να φάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο.
Τα ρογκατσάρια ή μωμόγεροι, τα συναντάμε σε πολλές περιοχές τις Μακεδονίας και της Θράκης, κατά τα οποία οι άνδρες φοράνε προβιές ζώων και κρατάνε σπαθιά. Πηγαίνουν από το ένα σπίτι στο άλλο τραγουδώντας και παίρνοντας φιλέματα. Αν συναντηθούν μεταξύ τους διαφορετικές ομάδες, στήνουν εικονική μάχη και η ομάδα που θα χάσει, δίνει υποταγή στους κερδισμένους. Και τέλος οι «αράπηδες» ένα δρώμενο με μεταμφιέσεις που αναβιώνει σε πολλά χωριά της Δράμας. Οι ρίζες του δρώμενου ανάγουν στην διονυσιακή λατρεία με επιρροές από την χριστιανική θρησκεία.



1977: Ο «Σαρλώ» σε ηλικία 88 ετών, αφήνει την τελευταία του πνοή

Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1889. Μικρός ακόμα, περίπου 10 χρονών, άρχισε να παίζει σε ένα θίασο ποικιλιών, καθώς οι γονείς του ήταν περιπλανώμενοι ηθοποιοί. Από το 1912 όταν πήγε στις ΗΠΑ έπαιξε στον κινηματογράφο κωμικούς ρόλους και προπαντός έναν τύπο που δημιούργησε ο ίδιος, το «Σαρλώ». Έγραφε μόνος του τα σενάρια, πρωταγωνιστούσε, σκηνοθετούσε, έκανε την παραγωγή, αλλά και συνέθετε την μουσική στις ταινίες του «Σαρλώ» στην αρχή για τον βωβό κινηματογράφο και αργότερα για τον ομιλούντα. Ταινίες του: «Το Παιδάκι» (Χαμίνι) (1921), «Ο προσκυνητής» (1922), «Μια γυναίκα από το Παρίσι» (1923), «Οι χρυσοθήρες» (1925), «Το τσίρκο» (1929), «Τα φώτα της πόλης» (1931), «Μοντέρνοι καιροί» (1936), «Ο δικτάτορας» (1940), όπου παριστάνει τον Χίτλερ, «Ο κύριος Βερντού» (1947), «Τα φώτα της ράμπας» (1952), «Ένας βασιλιάς στην Νέα Υόρκη» (1957).

376: Καθιέρωση του εορτασμού των Χριστουγέννων

Αρχικά τα Χριστούγεννα ήταν μια κινητή γιορτή που γιορταζόταν σε πολλές διαφορετικές στιγμές κατά την διάρκεια του  χρόνου. Για πρώτη φορά καθιερώθηκε η εορτή των Χριστουγέννων από την εκκλησία της Ρώμης στην εποχή του πάπα Ιουλίου Α΄ που επέλεξε στα μέσα  του  4ου  αιώνα την 25η Δεκεμβρίου, ως γενέθλια ημέρα του Χριστού καθώς συνέπιπτε με τα ειδωλολατρικά  τελετουργικά για την επιστροφή του ήλιου ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Η πρόθεσή του ήταν να αντικατασταθεί ο ειδωλολατρικός εορτασμός με τον χριστιανικό.  Όταν έγινε η αλλαγή από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1752 και αφαιρέθηκαν 11 ημέρες από το έτος - τα Χριστούγεννα έπεφταν στις 7 Ιανουαρίου-  ημέρα όπου γιορτάζονται μέχρι και σήμερα από τους παλαιοημερολογίτες.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

24/12/2014

Ανατολή ηλίου: 07:39
Δύση ηλίου: 17:11
Σελήνη: 3 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 11 Ημέρες

Ευγενίας οσιομ. και γονέων αυτής Φιλίππου & Βασίλας, Αχαϊκού μαρτ.
Γιορτάζει: Ευγενία, Ευγένιος, Τζένη



Αγία Ευγενία

Καταγόταν από την Ρώμη και έζησε τον 3ο αιώνα. Σπούδασε ελληνική και λατινική φιλοσοφία. Γνώρισε τον χριστιανισμό διαβάζοντας τις επιστολές του αποστόλου Παύλου. Ακολουθώντας τον μοναχικό βίο διακρίθηκε για την ηθική και την υπομονή της. Κατά τον διωγμό του αυτοκράτορα Βαλεριανού συνελήφθη υπέστη βασανιστήρια και αποκεφαλίσθη.  

Να τα πούμε;

Τα κάλαντα αποτελούν για όλους μας ίσως την πιο γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, όταν με το τριγωνάκι ξεχυνόμαστε στις γειτονιές για να τα «πούμε» την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Η προέλευση της λέξης κάλαντα τυγχάνει πολλών ερμηνειών. Κατ’ άλλους προέρχεται από την λατινική  λέξη calendae που σημαίνει καινούριος μήνας, κατ’ άλλους από το ελληνικό ρήμα καλώ, λόγω της ανάγκης υπενθύμισης των γιορτών κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, με τα κάλαντα να αποτελούν το «κάλεσμα».
Τραγούδια σαν τα κάλαντα συναντάμε όμως και στην αρχαιότητα, από την εποχή ακόμα του Ομήρου, όταν παιδιά κρατώντας κλαδιά ελιάς ή δάφνης, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι εύχονταν για καλή σοδιά., πλούτο και ευημερία. Στην σημερινή εποχή αν και οι στίχοι από  τα κάλαντα είναι σε πολλά σημεία σε γλώσσα αρχαϊκή  ή Βυζαντινή ή διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, αποτελούν τραγούδια με θρησκευτικό και ευχετήριο σκοπό.
 Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Καλήν ημέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού την θείαν Γέννησην, να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννάτε σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει.
Οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει η κτήσις όλη.
Εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων
Ο Βασιλεύς των Ουρανών και Ποιητής των όλων.
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι το «Δόξα εν Υψίστοις».
Και τούτο άξιον εστί η των ποιμένων πίστις.



Ενημέρωση

Ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων:
- Τετάρτη 24/12 ανοιχτά από 09:00-18:00
- Πέμπτη 25/12 και Παρασκευή 26/12 κλειστά
- Σάββατο 27/12 ανοιχτά από 09:00-20:00
- Κυριακή 28/12 ανοιχτά από 11:00-18:00
Ταξίδια
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
- 24-31/12 στο ρεύμα εξόδου από 16:00-21:00
- 6/1/2015 στο ρεύμα εισόδου από 15:00-22:00

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-16, στα δυτικά από 6-18, στα κεντρικά από 6-19, στα νότια από 10-19 και στα ανατολικά από 11-19 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι δυτικοί –νοτιοδυτικοί  3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-15 βαθμούς  Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 25/12 (Χριστούγεννα)
Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά, παροδικά αυξημένες τη νύχτα στα δυτικά, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 



1989: Πέθανε ο Χάρολντ Πίντερ, Βρετανός συγγραφέας του θεάτρου

Ο Harold Rinter γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1930. Τιμήθηκε το 2005 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έργα του: «Ο επιστάτης», «Νυχτερινό σχολείο»,  «Η συλλογή», «Ο εραστής», «Σιωπή», «Φεγγαρόφωτο», «Επέτειος».

1982: Πέθανε ο Λουϊ Αραγκόν, Γάλλος συγγραφέας και ποιητής

Ο Louis Aragon  γεννήθηκε στο Παρίσι το 1897. Θεωρείται από τους κύριους πρωτεργάτες του σουρεαλισμού. Έγραψε μυθιστορήματα «Πανόραμα», «Χωριάτης του Παρισιού», ποιήματα «Εορταστική πυρά», «Τα μάτια της Έλσας». Διετέλεσε ακόμα εκδότης και συνεργάτης περιοδικών.

1818: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά η «Άγια Νύχτα»

H «Άγια νύχτα» “Silent night” το γνωστότερο ίσως χριστουγεννιάτικο τραγούδι, γράφτηκε  το 1816 από τον Αυστριακό παπά Γιόζεφ Μορ (Jozef Mohr). Μετά από δυο χρόνια ο Μορ ζήτησε από τον δάσκαλο και οργανίστα Φραντς Γκρούμπερ να το μελοποιήσει. Την επόμενη μέρα οι δυο τους, για πρώτη φορά θα το τραγουδήσουν με συνοδεία κιθάρας, μπροστά σε κοινό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Όμπερντορφ, του Σάλτσμπουργκ.