Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μπρ.. μπαίνουμε στην κατάψυξη

Ο χειμώνας και το κρύο έχουν κάνει για καλά την εμφάνισή τους, πώς θα μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε:
Πίνετε πολύ νερό και κυρίως πολλά ζεστά
Σε κάθε εποχή ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό, το χειμώνα το αίσθημα της δίψας δεν είναι έντονο και το παραμελούμε. Εκτός του νερού πίνετε και πολλά ζεστά ροφήματα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κ ά. Ακόμα ζεστή σοκολάτα και καφέ, αλλά με μέτρο. Μην ξεχνάτε τις σούπες και τους ζωμούς λαχανικών. Αποφύγετε το αλκοόλ. Μην καπνίζετε, η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Φάτε περισσότερο αλλά ισορροπημένα
Δώστε ποικιλία στο μενού σας με μακαρόνια, ρύζι, λαχανικά , όσπρια, δημητριακά, και ψωμί ολικής άλεσης. Αυξήστε λίγο τα λιπαρά, προτιμώντας αυτά που περιέχουν το βούτυρο, τα τυριά και το φρέσκο γάλα, από εκείνα που περιέχουν τα αλλαντικά και τα φαγητά με σάλτσες. Αυξήστε την κατανάλωση ψαριών και ιδίως των λιπαρών όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό και μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής
Ελέγξτε την θέρμανσή σας
Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία από την θέρμανση στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολη είναι η προσαρμογή εάν βγείτε έξω στο κρύο. Ακόμα η υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα, ερεθίζει τον φάρυγγα και τους βρόγχους. Αυξήστε την υγρασία της ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας μικρά μπολ με νερό κάτω από τα σώματα του καλοριφέρ.
Ντυθείτε σαν κρεμμύδι
Φορέστε πολλά στρώματα ρούχων, ώστε να φυλακίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα ανάμεσά τους, καθώς δημιουργεί μόνωση. Μια βαμβακερή φανέλα επιτρέπει την απομάκρυνση της υγρασίας από την εφίδρωση. Φορέστε ένα ζεστό και φαρδύ ρούχο από μαλλί ή συνθετικές ύλες. Και τέλος ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο πανωφόρι, προστατεύει το σώμα από το κρύο και την υγρασία.
Καλύψτε τα άκρα σας
Καλύψτε το κεφάλι, τον λαιμό και τον πρόσωπο. Σκούφος ή κουκούλα και γάντια, ιδίως για τα παιδιά είναι απαραίτητα όταν βγαίνετε στο κρύο. Ακόμα φορέστε χονδρές κάλτσες και τοποθετείστε στα παπούτσια σας μονωτικούς πάτους. Προτιμήστε δερμάτινες μπότες που προφυλάσσουν από τα νερά και την υγρασία. Μην αγγίζετε μέταλλα με γυμνό δέρμα, καθώς τα παγωμένα μέταλλα απορροφούν ταχύτατα την θερμότητα.
Προστατευτείτε από την βροχή και τον άνεμο
Παραμείνετε στεγνοί καθώς το σώμα χάνει γρηγορότερα την θερμότητά του, όταν το δέρμα είναι βρεγμένο. Έχετε πάντα μια μικρή ομπρέλα στην τσάντα σας.
Ο άνεμος παίρνει περισσότερη θερμότητα από το σώμα μας από ότι ο ψυχρός αέρας. Το εκτεθειμένο δέρμα επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον άνεμο. Απλώστε μια δυο φορές την ημέρα μια προστατευτική θρεπτική κρέμα. Μην υγραίνετε τα χείλη σας, γιατί τα κάνετε να σκάνε.

Περιορίστε τις μετακινήσεις ή παραμείνετε στο σπίτι σας
Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, είναι φρονιμότερο να παραμείνουν στο σπίτι τους αν αυτό είναι δυνατό ή να περιορίσουν ή να τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως απαραίτητες, όταν χιονίζει, βρέχει ή κάνει πολύ κρύο. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και προσαρμόστε το πρόγραμμα των μετακινήσεων σας ώστε να αποφύγετε  τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε οδικώς ή πεζοί στην ολισθηρότητα των δρόμων, στην πτώση αντικειμένων λόγω χιονόπτωσης, ανέμου και μετά το πέρας των καιρικών φαινομένων. Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις παρουσιάσετε σοβαρή υποθερμία, επώδυνο αίσθημα μυρμηγκιάσματος, τρέμουλο, μπερδεμένη ομιλία, αφύσικα αργό ρυθμό αναπνοής, δέρμα παγωμένο και χλωμό, απώλεια συγκέντρωσης, ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου