Το βλίτο ή γλίντρο ή βλιταράκι, αλλά και «κουτόχορτο» είναι
ελαφρώς παχύφυλλο φυτό της οικογένειας των αμαραντιδών, που απαριθμεί πάνω από
50 είδη. Συνήθως φυτρώνει μόνο του σε κήπους και χωράφια, αλλά υπάρχει και η
συστηματική καλλιέργεια του. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής του, ή κομμένο με τα
κοτσάνια ή τσιμπητό, κομμένα δηλαδή μόνο τα βλαστάρια. Έχει χαρακτηριστική
χορτώδη, γήϊνη, δροσερή γεύση και ελάχιστες θερμίδες. Περιέχει πολλά θρεπτικά
συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β6, Ε και C και ιχνοστοιχεία, σίδηρο,
κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Περιέχει ακόμα ασβέστιο που όμως δεν
είναι εύκολα απορροφήσιμο, λόγω του οξαλικού οξέως που επίσης περιέχει. Ο πιο
συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσής του είναι βραστό με κολοκυθάκια, πατάτες,
στρίφνο ή άλλα λαχανικά. Είναι όμως γευστικότατο και γιαχνιστό με ντομάτα, αλλά
και σε πίτα. Ταιριάζει πάρα πολύ με το σκόρδο. Αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε τα
βλίτα καθώς τα νιτρικά άλατα. του μετατρέπονται σε νιτρώδη, που είναι επιβλαβή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου