Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών

Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) στην Ρώμη
Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες. Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει: «Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις». Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου. Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε 4 περιοδείες.
Πρώτη περιοδεία: Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.
Δεύτερη περιοδεία: Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.
Τρίτη περιοδεία: Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.                                                                         
Τέταρτη περιοδεία: Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου