Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πορτοκάλι: Το χειμωνιάτικο γιατρικό

«Όταν θα λέω πορτοκάλι θα βγαίνεις» ήταν το σύνθημα όταν παίζαμε μικρά κρυφτό, από τότε πέρασε πολύς καιρός, τα παιδιά δεν παίζουν πια κρυφτό αλλά με το Tablet, το πορτοκάλι όμως παρέμεινε το ίδιο γλυκό, ζουμερό και ευεργετικό για τον οργανισμό. Εν μέσω λοιπόν ιώσεων και γρίπης το ξαναθυμόμαστε και αλληλοσυμβουλευόμαστε «ξάπλα, ζεστά και χυμό πορτοκαλιού».
Ιστορία
Η πορτοκαλιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι δέντρο ιθαγενές της νοτιοανατολικής Ασίας, από όπου διαδόθηκε σε όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες με ήπιο κλίμα. Στις χώρες τις ανατολικής Μεσογείου μεταφέρθηκε από τους Άραβες και στην δυτική Ευρώπη από τους Ολλανδούς. Αρχικά ήταν διακοσμητικό φυτό στους κήπους βασιλιάδων και ευγενών και μόνο από τον 15ο αιώνα άρχισε η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς για τους καρπούς της, τα πορτοκάλια, που είναι φρούτα εύχυμα, εύγευστα και πλούσια σε βιταμίνες. Ακόμα από τις φλούδες και τα άνθη της πορτοκαλιάς παράγεται αιθέριο έλαιο για την αρωματοποιία.
Θρεπτική αξία
Μεγάλη και η θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει προστασία στο καρδιαγγειακό. Τα 100 γρ πορτοκαλιού καλύπτουν το 90% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Περιέχουν ακόμα βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών, ενώ βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης περιέχουν Β-καροτένιο, φλαβονόλες, λουτεϊνη, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων.
Αγορά
Τα πορτοκάλια ωριμάζουν στο τέλος του φθινοπώρου και κρατούν όλο τον χειμώνα.
Προτιμήστε πορτοκάλια ελληνικής παραγωγής και αποφύγετε τα κερωμένα. Οι ποικιλίες πορτοκαλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα μέρλιν (Αργολίδα, Λακωνία, Άρτα, Χανιά), ναβαλίνες με πολύ χυμό, νιού χολ, σαλουστιάνα (Σπάρτη) και οι αιματόσαρκες μόρο, ταρόκο και σαγκουίνια. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς αμυχές, λερώματα (σάπισμα) και σχισίματα. Τα φρεσκοκομμένα ξεχωρίζουν από το κοτσάνι και τα φύλλα τους που είναι πράσινα. Αν θέλετε για χυμό τα μικρότερα είναι πιο ζουμερά.
Συντήρηση
Καταναλώνετε τα πορτοκάλια όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, καθώς όσο παραμένουν χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Επειδή πάντα αυτό δεν είναι εφικτό, διατηρήστε τα σε μέρος δροσερό (θερμοκρασία δωματίου) για 2-3 εβδομάδες το πολύ. Διατηρούνται ακόμα στο ψυγείο σε θερμοκρασίες όχι κάτω των 3 βαθμών, γιατί παγώνουν. Ο χυμός των πορτοκαλιών μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τις βιταμίνες του. Στύβετε τα πορτοκάλια, τα σουρώνετε για τυχόν σκληρά μέρη ή κουκούτσια και τα καταψύξετε σε θήκες για παγάκια ή  με ξυλάκι για γρανίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου