Το αυγό είναι ένα τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας 70-80 kcal, αλλά με μεγάλη βιολογική αξία λόγω της πρωτεΐνης που βρίσκεται κυρίως στο ασπράδι του. Περιέχει ακόμα ω3 λιπαρά, βιταμίνες Α και D. Αν και έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει την χοληστερίνη, οι σύγχρονες έρευνες φαίνεται να το ανατρέπουν. Επειδή όμως τώρα το Πάσχα θα συνδυάσουμε τα αυγά με το αρνί και τα πασχαλινά γλυκά, αν μη τι άλλο, το παν μέτρον άριστον, είναι η συμβουλή που ταιριάζει.
- Επιλογή και αγορά
Στην αγορά τα αυγά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα. Όλα τα αυγά πρέπει να φέρουν στο κέλυφός τους τον αριθμό του παραγωγού και το αρχικό της χώρας προέλευσης που για την Ελλάδα είναι το GR. Στα συσκευασμένα θα πρέπει επιπλέον να αναγράφεται επί της συσκευασίας, ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας). Δεν αγοράζουμε αυγά που έχουν ακάθαρτο ή σπασμένο κέλυφος. Όταν το ανοίξουμε δεν πρέπει να έχει κηλίδες αίματος, το ασπράδι να είναι χρωματισμένο ή ανακατεμένο με τον κρόκο ή να έχει δυσάρεστη οσμή ή ξινή γεύση. Για να τσεκάρετε αν το αυγό είναι φρέσκο, αν το κουνήσετε δεν πρέπει να δημιουργεί αίσθηση μετατόπισης (το περιεχόμενο να πηγαίνει πέρα-δώθε). Ακόμα το βάζετε σε ένα ποτήρι με αλατισμένο νερό. Αν παραμείνει στον πάτο είναι φρέσκο, αν όμως ανέβει στην επιφάνεια, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι μπαγιάτικο.
- Συντήρηση
Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ευαίσθητο και πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα υγιεινής. Κρατάμε σε διακριτό σημείο και ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης τους. Τα συντηρούμε στις συσκευασίες τους ή στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Δεν πρέπει να πλένονται αν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, καθώς με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωση τους κατά τον χρόνο συντήρησης. Για καλύτερα αποτελέσματα στο μαγείρεμα τα βγάζουμε από το ψυγείο 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Απαιτείται καλό βράσιμο ή ψήσιμο για να καταναλωθούν, για να μετριαστούν οι κίνδυνοι για σαλμονέλα, καθώς το βακτήριο καταστρέφεται με το βράσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου