Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μέγας Κωνσταντίνος

Ήταν γιος του Κωνσταντίνου του Χλωρού και της Ελένης και γεννήθηκε το 273 στη Ναϊσσό της Μοισίας (σημερινή Νίσσα της Σερβίας). Πήρε στρατιωτική μόρφωση και εξελίχθηκε γρήγορα σε ανώτερο αξιωματικό. Το 306 έγινε Αύγουστος στο ρωμαϊκό κράτος, αντικαθιστώντας τον πατέρα του.

Διάφορα περιστατικά την εποχή αυτή στη Ρώμη τον ανάγκασαν να εκστρατεύσει εναντίον του Αύγουστου Μαξέντιου. Ενώ όμως βάδιζε κατά της Ρώμης είδε μέρα μεσημέρι, στον ουρανό λαμπρό ακτινωτό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος κατασκεύασε ένα λάβαρο με τον σταυρό και τα δυο αρχικά του ονόματος του Χριστού ΙΧ. Με την βοήθεια του σταυρού νικά τον Μαξέντιο και μένει κυρίαρχος ανατολικού και δυτικού κράτους.

Συμπαθούσε και από πριν τους χριστιανούς καθώς η μητέρα του ήταν χριστιανή, τώρα όμως μετά το ολοφάνερο σημάδι, αποφασίζει να τους βοηθήσει μ’ όλη του την ψυχή. Τους δίνει θρησκευτική ελευθερία με το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, ενώ συγκαλεί την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, το 325 που καταδικάζει τον Αρειανισμό, φέρνοντας την ειρήνη στην εκκλησία.

Το 330 μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους ανατολικότερα στο Βυζάντιο, που μετονομάζεται σε Κωνσταντινούπολη. Το 337 ενώ βρισκόταν στην Νικομήδεια, ασθενεί βαριά και προαισθανόμενος το τέλος του, βαπτίζεται χριστιανός από τον εκεί επίσκοπο Ευσέβιο.

Πέθανε στις 21 Μαΐου, σε ηλικία 63 ετών και ενταφιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Η εκκλησία τον ονομάζει άγιο και ισαπόστολο και γιορτάζει την μνήμη του μαζί με την μητέρα του Αγία Ελένη στις 21 Μαΐου. Η ιστορία τον ονόμασε Μέγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου