Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οργάνωση και σωστή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο

Προγραμματίσετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ αφού πρώτα ελέγξετε τι διαθέτει το ψυγείο σας και σημειώνετε τι σας λείπει. Κατά την αγορά των προϊόντων ελέγχετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης. Δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε όλο το σούπερ μάρκετ, πάρτε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε, καθώς πρώτον είναι θέμα οικονομίας για να μην τα πετάτε και δεύτερον αν υπερφορτώσετε το ψυγείο, δεν θα κυκλοφορεί σωστά ο αέρας να τα παγώνει.

Ξεκινήστε πρώτα βγάζοντας όλα τα πράγματα από το ψυγείο σας. Καθαρίστε το ψυγείο με βρεγμένο πανί ή βετέξ. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία. Βάλτε 1 μικρό μπολάκι με σόδα μαγειρική σε κάποιο σημείο στο ψυγείο. Θα σας απαλλάξει από τις μυρωδιές, που αναπτύσσονται εντός του ψυγείου.
Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων κατά την αποθήκευση των προϊόντων στο ψυγείο παίζει και η καθαριότητα των χεριών μας, αλλά και των σκευών που τα τοποθετούμε.

Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης τους. Προϊόντα που έχουν ανοιχτεί οι συσκευασίες τους και δεν προσδιορίζετε η χρονική στιγμή του ανοίγματος καλό είναι να πεταχτούν. Τοποθετείτε τα προϊόντα που λήγουν μετά από μεγάλο διάστημα στα πίσω ράφια και εκείνα που δεν αντέχουν πολύ, μπροστά ώστε να καταναλωθούν γρηγορότερα.

Ωμά φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται στα ειδικά συρτάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου. Η διάρκεια συντήρησης τους πάντα μέσα σε σακούλες ποικίλει από 7-10 ημέρες. Επισήμανση για τις ντομάτες, που χάνουν την γεύση τους και την φρεσκάδα τους όταν  ψύχονται. Είναι καλύτερα να τοποθετούνται σε επίπεδο ανοιχτό σκεύος (ταψί) και σε μια στρώση, να μην είναι η μια επάνω στην άλλη.

Αποφεύγεται να βάζετε στο ψυγείο τις πατάτες και τα κρεμμύδια, γιατί ευνοείται το μούχλιασμα τους και επίσης αν είναι σε κοινό δοχείο τα αέρια που εκπέμπουν, αλλοιώνουν εκατέρωθεν την γεύση τους.

Ωμά τρόφιμα όπως κρέας και ψάρια εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός 24ωρου, τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους ή τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη στα συρτάρια που προορίζονται για αυτήν την χρήση ή σε σημείο του ψυγείου με δυνατή ψύξη. Αλλιώς τα καταψύχουμε.

Τα αυγά πρέπει να πλένονται, να στεγνώνονται και να τοποθετούνται σε αυγοθήκες σε ψηλά ράφια του ψυγείου, μακριά από ακάλυπτα τρόφιμα, καθώς παίρνουν εύκολα μυρωδιές, αλλά και μεταφέρουν μικρόβια.

Αλλαντικά και τυριά σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης, κατά προτίμηση γυάλινα, σε σημεία με δυνατή ψύξη. Όπως επίσης και το γιαούρτι, που πρέπει να διατηρείται στην συσκευασία του, που πρέπει να είναι καλά κλεισμένη, ή να είναι τυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη.

Το γάλα αντίθετα από ότι πιστεύεται πρέπει να τοποθετείται σε εσωτερικά ράφια κι όχι στην πόρτα. Αντίθετα ποτά, αναψυκτικά και νερό πρέπει να τοποθετούνται στα ράφια της πόρτας και μάλιστα στα χαμηλά ράφια για να διατηρούνται κρύα.

Το βούτυρο αποθηκεύεται στα πάνω ράφια της πόρτας με το πορτάκι, πάντοτε στην συσκευασία του και καλυμμένο με καπάκι.

Μην βάζετε στο ψυγείο ζεστά φαγητά, γιατί ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Τα αφήνετε πρώτα να κρυώσουν και μετά όπως οι σάλτσες και τα γλυκά πρέπει να αποθηκεύονται σε δοχεία αποθήκευσης με καπάκι, στα κεντρικά ράφια, μακριά από ωμά ή φρέσκα τρόφιμα, για να μην υπάρξουν «ανταλλαγές» με μυρωδιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου