Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Κολοκύθια με την ρίγανη

Η κολοκυθιά είναι γένος της οικογένειας των κολοκυνθιδών και  αριθμεί περίπου δέκα είδη, με κάθε είδος να έχει τις δικές του ποικιλίες. Στην Ελλάδα έχουμε την κοινή κολοκυθιά που κάνει τα  κολοκυθάκια, την γλυκοκολοκύθα και την λαγηνοφόρο (φλασκιά). Η γνωστή μας κολοκύθα η κοινή, με την επιστημονική ονομασία Cucurbita pepo, έχει πατρίδα την Νότια Ασία. Ευδοκιμεί συνήθως στα θερμά κλίματα. Αποτελεί ζαρζαβατικό των σπιτικών κήπων, ενώ εντατική  καλλιέργεια στην Ελλάδα,  υπάρχει στην Αττική, Κρήτη, Ηλεία και Μεσσηνία. 
Το κολοκυθάκι με ελάχιστες θερμίδες, μας παρέχει βιταμίνες Α, Β12  και C, μαγνήσιο, κάλιο, ποτάσιο, υδρογονάνθρακες, ενώ είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην  μείωση της χοληστερίνης.
Στην ελληνική κουζίνα πρωταγωνιστεί σε πολλά πιάτα, βραστό σαν σαλάτα, σε πίτες, σε γεμιστά, κεφτεδάκια, τηγανιτά, ομελέτες, σαν συνοδευτικό του κρέατος κ ά.
Εκτός όμως από το κολοκυθάκι, αυτή της εποχή βρίσκουμε και τα λουλούδια του κολοκυθιού. Τους κολοκυθανθούς, που είναι πάνω στο κολοκυθάκι ή τις κολοκυθοκορφάδες που βγαίνουν από το κοτσάνι της κολοκυθιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου