Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Εργατική πρωτομαγιά

Στις 20 Ιουλίου του 1889 μετά από απόφαση της 2ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Την 1η του Μάη του 1886, ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, καθώς οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, διεκδικώντας την καθιέρωση του οκταώρου στην εργασία τους, με το περίφημο σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνος».Τρία χρόνια αργότερα, στις 20 Ιουλίου του 1889, σε ανάμνηση του γεγονότος, θα καθιερωθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μετά από απόφαση της 2ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.
Και στην χώρα μας η εργατική τάξη έχει να επιδείξει τους δικούς της αγώνες κατά την δεκαετία του 1880, με γνωστότερους αυτούς της Σύρου και του Λαυρίου. Ο πρώτος εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς πραγματοποιείται στην Αθήνα το 1893, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ιστορική έχει μείνει η Πρωτομαγιά του 1944, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν περισσότερους από 200 πατριώτες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Ξεχωριστή σημασία στην ιστορία του τόπου έχουν επίσης τα γεγονότα που συνέβησαν την Πρωτομαγιά του 1936, του 1944 και του 1976.
Σαράντα χιλιάδες περίπου καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας συμμετείχαν σε απεργία την Πρωτομαγιά ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Σε απεργία αλληλεγγύης είχαν κατέβει και οι αυτοκινητιστές, Όμως και ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος από την Εργατική Πρωτομαγιά του 1936 στην Θεσσαλονίκη, εμπνεύστηκε τον «Επιτάφιο», που αναφέρεται στον θρήνο και στο μοιρολόι μιας μάνας πάνω στο σκοτωμένο της παιδί και ενώ δίπλα της «βουίζουν» τα κύματα των διαδηλωτών-απεργών καπνεργατών.
Την Πρωτομαγιά του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 200 Έλληνες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του στους Μολάους Ένα άλλο γεγονός που συνδέεται με την Πρωτομαγιά και έχει ιστορικές και πολιτικές προεκτάσεις είναι ο χαμός του Αλέκου Παναγούλη, ενός από τους κορυφαίους αγωνιστές ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου