«Όταν θα λέω πορτοκάλι θα βγαίνεις» ήταν το σύνθημα όταν παίζαμε μικρά κρυφτό, από τότε πέρασε πολύς καιρός, τα παιδιά δεν παίζουν πια κρυφτό αλλά στο κομπιούτερ και play station, το πορτοκάλι όμως παρέμεινε το ίδιο γλυκό, ζουμερό και ευεργετικό για τον οργανισμό. Εν μέσω λοιπόν ιώσεων και γρίπης το ξαναθυμόμαστε και αλληλοσυμβουλευόμαστε «ξάπλα, ζεστά και χυμό πορτοκαλιού».
Η πορτοκαλιά ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι δέντρο ιθαγενές της νοτιοανατολικής Ασίας, από όπου διαδόθηκε σε όλες τις θερμές και εύκρατες χώρες με ήπιο κλίμα. Στις χώρες τις ανατολικής Μεσογείου μεταφέρθηκε από τους Άραβες και στην δυτική Ευρώπη από τους Ολλανδούς.
Αρχικά ήταν διακοσμητικό φυτό στους κήπους βασιλιάδων και ευγενών και μόνο από τον 15ο αιώνα άρχισε η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς για τους καρπούς της, τα πορτοκάλια, που είναι φρούτα εύχημα, εύγευστα και πλούσια σε βιταμίνες. Τα πορτοκάλια ωριμάζουν στο τέλος του φθινοπώρου και κρατούν όλο τον χειμώνα.
Οι ποικιλίες πορτοκαλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα μέρλιν (Αργολίδα, Λακωνία, Άρτα, Χανιά), ναβαλίνες με πολύ χυμό, νιού χολ, σαλουστιάνα (Σπάρτη) και οι αιματόσαρκες μόρο, ταρόκο και σαγκουίνια. Ακόμα από τις φλούδες και τα άνθη της πορτοκαλιάς παράγεται αιθέριο έλαιο για την αρωματοποιία.
Μεγάλη και η θρεπτική τους αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει προστασία στο καρδιαγγειακό. Βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση συμβάλλοντας στην υγεία των ματιών, ενώ βοηθά στην διατήρηση της υγείας των οστών. Ακόμα περιέχουν Β-καροτένιο, φλαβονόλες, λουτεϊνη, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση των κυττάρων.
Προτιμήστε πορτοκάλια ελληνικής παραγωγής και αποφύγετε τα κερωμένα. Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς αμυχές, λερώματα (σάπισμα) και σχισίματα. Τα φρεσκοκομμένα ξεχωρίζουν από το κοτσάνι και τα φύλλα τους που είναι πράσινα. Αν θέλετε για χυμό τα μικρότερα είναι πιο ζουμερά. Καταναλώνετε τα πορτοκάλια όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, καθώς όσο παραμένουν χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Επειδή πάντα αυτό δεν είναι εφικτό, διατηρήστε τα σε μέρος δροσερό (θερμοκρασία δωματίου) για 2-3 εβδομάδες το πολύ. Διατηρούνται ακόμα στο ψυγείο σε θερμοκρασίες όχι κάτω των 3 βαθμών, γιατί παγώνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου