Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Η μάχη των Πλαταιών


Στις 27 Αυγούστου του 479 π Χ οι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες, στις Πλαταιές

Οι Πλαταιές ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα βόρεια των Θηβών, κοντά στα σημερινά Κόκλα. Εκεί δόθηκε η περίφημη μάχη που εξαφάνισε οριστικά την περσική απειλή.

Ο Ξέρξης φεύγοντας για την Περσία, άφησε τον εξάδελφό του Μαρδόνιο, ως αρχηγό του περσικού στρατού, που αφού πέρασε τον χειμώνα στην Θεσσαλία ετοιμάστηκε να επιτεθεί και πάλι εναντίον των Αθηνών Πριν όμως ξεκινήσει, έστειλε τον βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο Α΄ στην Αθήνα και πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του και αυτός αναλάμβανε να οικοδομήσει την καταστρεμμένη πόλη και τους ναούς της και να τους καταστήσει ηγεμόνες της Ελλάδας.

Οι Σπαρτιάτες φοβούμενοι μήπως οι Αθηναίοι δελεαστούν από τις προτάσεις του Μαρδόνιου και υποκύψουν έστειλαν κι αυτοί πρέσβεις στην Αθήνα μ’ εντολή να αποτρέψουν την παραδοχή των προτάσεων του Μαρδόνιου από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι τότε ανεδείχθησαν άξιοι των περιστάσεων. Ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την απάντηση που έπρεπε και στις δυο αντιπροσωπείες.

Όταν ο Μαρδόνιος πληροφορήθηκε την απόρριψη των προτάσεών του, ξεκίνησε αμέσως από την Θεσσαλία, πέρασε στην Στερεά Ελλάδα και εισέβαλε στην Αττική, που την κατέλαβε και την λεηλάτησε. Έπειτα αφού προχώρησε ως την Αθήνα, που την βρήκε πάλι έρημη από κόσμο, κατάστρεψε ότι είχε απομείνει από την πρώτη καταστροφή και επέστρεψε και στρατοπέδευσε στην Βοιωτία.

Η ελληνική δύναμη που αποτελούνταν από 39.000 περίπου άνδρες, από όλα τα μέρη της χώρας, με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία στην αρχή φοβήθηκαν και παρατάχθηκαν στις υπερώες του Κιθαιρώνα. Ο Μαρδόνιος έστειλε εναντίον τους το ιππικό του, αλλά οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεσή του και σκότωσαν τον αρχηγό του Μασίστιο. Αυτό τους έδωσε θάρρος, κατέβηκαν στην πεδιάδα των Πλαταιών και στρατοπέδεψαν απέναντι από τους Πέρσες.

Έγινε τότε η φοβερή εκείνη μάχη στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδόνιου, κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε
Από τις 300.000 των Περσών μόνο 40.000 γλίτωσαν και έφυγαν με τον Αρτάβαζο.
Από τους Έλληνες έπεσαν 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές. Όμως έμειναν στους Έλληνες και πολλά λάφυρα, που μοιράστηκαν μεταξύ τους, αφού αφιέρωσαν απ’ αυτά μεγάλο μέρος στους θεούς.

Επιμέλεια: Νίκος Κόντος
Φιλόλογος-Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου