Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το Λάδι το καλό


Oι τύποι του ελαιόλαδου και τα χαρακτηριστηκά τους:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Κορυφαία ποιότητα ελαιόλαδου, που αποτελεί και την βάση για την δημιουργία όλων των ανώτερων τύπων. Είναι χαμηλής οξύτητας (0,8-1.0%) και συλλέγετε από την ελιά μόνο με την χρήση φυσικών ή μηχανικών μεθόδων χωρίς καμία χημική επεξεργασία και σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 27 βαθμούς Κελσίου

Βιολογικό ελαιόλαδο
Προέρχεται από καλλιέργειες στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Αγουρέλαιο
Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, στην έναρξη του ελαιομαζώματος. Πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο με τις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χαμηλής οξύτητας (έως 0,5%). Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και μικρή διάρκεια ζωής 8-9 μηνών.

Παρθένο ελαιόλαδο.
Καλής ποιότητας ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι 2% Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)
Ελαιόλαδα που φέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία παράγονται. Η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία πραγματοποιείται στην περιοχή πιστοποίησης.

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 ελαιόλαδα ΠΟΠ και 11 ελαιόλαδα ΠΓΕ. Κατά νομό έχουμε:Ν. Αργολίδας 2 ΠΟΠ, Ν. Χανίων 2 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Ηλείας 1 ΠΓΕ, Ν. Ηρακλείου 4 ΠΟΠ, Ν. Λακωνίας 3 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Λασιθίου 1 ΠΟΠ, Ν. Λέσβου 1 ΠΓΕ, Ν. Μεσσηνίας 1 ΠΟΠ, Ν. Ρεθύμνου 1 ΠΟΠ

Ελαιόλαδο
Μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, που έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία και η οξύτητα του μπορεί να φτάσει μέχρι το 1%

Πυρηνέλαιο
Παραλαμβάνεται από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς, με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1% ΠΗΓΗ: www.new-page.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου