Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

1828: Πέθανε ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Πήτερ Σούμπερτ


Γεννήθηκε στην Γενεύη στις 31 Ιανουαρίου 1797 και από πολύ μικρός έδειξε τα μεγάλα μουσικά του προσόντα. Στην αρχή έπαιρνε μέρος σε παιδικές χορωδίες και κατόπιν έμαθε να παίζει βιολί και πιάνο και μόλις σε ηλικία 13 ετών αρχίσει να συνθέτει.Αργότερα εργάστηκε σαν δημοδιδάσκαλος, αλλά η σύνθεση τον τραβούσε πάντα, σε σημείο μάλιστα ακόμα και την ώρα της διδασκαλίας να ξεχνιέται και να συνθέτει. Ο Σούμπερτ έγραψε 18 μελοδράματα, 20 κουαρτέτα, 10 συμφωνίες, 24 σονάτες, και πολλά τραγούδια (lieder) που χρησιμοποιούν λαϊκά μουσικά μοτίβα.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διαπίστωσε ότι πάσχει από αφροδίσιο νόσημα, σίφιλη, που τότε ήταν ανίατη και θανατηφόρα και η οποία αρχίζει να του δυσκολεύει την ζωή και το συνθετικό του έργο, καθώς του δημιούργησε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αναγκάζεται για οικονομικούς λόγους, να ξαναδουλέψει ως δάσκαλος.
Η κλονισμένη υγεία του επιδεινώνεται από τον τυφοειδή πυρετό, που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο, σε ηλικία μόλις 31 ετών, στις 19 Νοεμβρίου του 1828.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου