Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Το καλάθι του Νοεμβρίου


Το Νοέμβριο είναι στον καιρό τους, τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), τα μήλα, οι μπανάνες και τα ρόδια.
Από λαχανικά βρίσκουμε κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκύθες, λάχανο, πράσα, σέλινο, άνηθο, σπανάκι, καρώτα, ραδίκια, ρόκα, παντζάρια, μαρούλι, σαλάτες, κρεμμυδάκια φρέσκα. Ακόμα καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, σταφίδες, ξερά σύκα

Αυτή την εποχή αρχίζει η συλλογή του ελαιόκαρπου για την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου. Μπορείτε να μαζέψετε ελιές, πράσινες για τσακιστές και μαύρες, να τις βάλετε σε βαζάκια για όλο τον χρόνο. Το λάδι της πρώτης σοδιάς, το αγουρέλαιο, αρχίζει να διατίθεται στην αγορά, από τα μέσα Νοεμβρίου, είναι πρασινωπό και η γεύση του είναι πλούσια, φρουτώδης και πιο πικάντικη έως ελάχιστα πικρή.

Ξεκινάει η διάθεση των ώριμων κίτρινων τυριών, γραβιέρες, κεφαλοτύρι, το Σαν Μιχάλης, κασέρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρα, μετσοβόνε, μυζήθρα ξηρή, ξινομυζύθρα, κρασοτύρι, κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι Από κρέατα βρίσκουμε λουκάνικα, χοιρινό, πατσά και ποδαράκια, πηχτή, κυνήγι και θηράματα, καθώς έχει αρχίσει το κυνήγι, αλλά και σαλιγκάρια
Τέλος τα ψάρια βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή, καθώς οι τράτες σαλπάρουν και απλώνουν τα δίκτυα τους, Έχουμε σε αφθονία βραστόψαρα –χάνοι, γύλοι, πέρκες, σκορπίνες, δράκαινες, χελιδονόψαρα, πεσκανδρίτσες, καπόνια, χριστόψαρα- μπακαλιαράκια, γλώσσα, γαύρο, μαριδάκι, σαρδέλες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαφρίδια, συναγρίδες, φαγκρί, καλαμάρια, θράψαλα, χταπόδια και γαρίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου