Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ημέρα κατά του διαβήτη


Υπάρχουν 2 τύποι του διαβήτη: Ο τύπος 1, σε ποσοστό 5-10%, αφορά κυρίως νέους και απαιτεί ινσουλίνη δια βίου και ο τύπος 2 σε ποσοστό 90-95%, αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που στην πλειονότητά τους ρυθμίζουν τον διαβήτη, με δίαιτα, άσκηση, αντιδιαβητικά χάπια και ένα πολύ μικρό ποσοστό με ινσουλίνη.

Δυστυχώς σήμερα παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ή νέων ατόμων να εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 (των ενηλίκων), ανύπαρκτου πριν από μερικά χρόνια σ’ αυτές τις ηλικίες. Κυριότερες αιτίες μάλλον του φαινομένου, η κακή διατροφή και το αυξανόμενο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών.


Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται περισσότερο για την εμφάνιση διαβήτη είναι:
Η γενετική προδιάθεση, το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος κυρίως στην κοιλιά είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη, οι διατροφικές συνήθειες, η υπέρταση και η λήψη υπερτασικών φαρμάκων, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ιστορικό διαβήτη κύησης σε γυναίκες, διαταραχές των λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία), το περιβάλλον και οι λοιμώξεις από ιούς και τέλος διάφορα άλλα ανοσολογικά αίτια.


Συμπτώματα:
Στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών, ενώ είναι σπάνια η εμφάνισή του από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους γονείς, είναι όταν το παιδί έχει πολλά ούρα, έντονη δίψα, μεγάλη όρεξη, κουράζεται εύκολα και χάνει γρήγορα βάρος. Σε ένα ποσοστό παιδιών, τα συμπτώματα αυτά απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.


Αντίστοιχα τα πιο συχνά συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη στους ενήλικες είναι η πολυουρία και η πολυδιψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εύκολη και διαρκής κόπωση και τέλος οι διαταραχές της όρασης.


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που μπορεί να προβλεπτεί και να αποτραπεί, με υιοθέτηση σωστής διατροφής, (περιορισμός των υδατανθράκων, της ζάχαρης, των γλυκών και του κόκκινου κρέατος), με απώλεια των περιττών κιλών (δεδομένου ότι και η μικρή απώλεια βάρους έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη) και τέλος η σωματική άσκηση, το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, έχουν ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
Πηγή: www.new-page.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου