Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ικαρία

Η Ικαρία ή Νικαριά για τους ντόπιους, ανήκει στο σύμπλεγμα των ανατολικών νησιών του Αιγαίου. Είναι νησί του Ικαρίου πελάγους και έχει  ανατολικά την Σάμο, δυτικά τη Μύκονο, βόρεια την Χίο και νότια το ιερό νησί της Πάτμου. Έχει σχήμα μακρόστενο και καταλήγει ανατολικά στο ακρωτήριο Φανάρι και δυτικά στο ακρωτήριο Πάπας.
Ιστορία
Το πρώτο όνομα της Ικαρίας ήταν Δολίχη και κατά την μυθολογία, η Ικαρία οφείλει το όνομά της στον Ίκαρο τον γιο του Δαίδαλου. Ο Δαίδαλος που ήταν φημισμένος τεχνίτης, έφτιαξε  τον Λαβύρινθο στην Κρήτη. Ο βασιλιάς Μίνωας για να μην μαρτυρήσουν την κατασκευή  του τους έκλεισε στην φυλακή. Εκείνοι κατασκεύασαν από κερί δυο ζευγάρια φτερούγες και αφού τις κόλλησαν απάνω τους κατάφεραν πετώντας να δραπετεύσουν. Ο Ίκαρος παρακούοντας τον πατέρα του πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, που από την θερμότητά του,  έλιωσε τις φτερούγες του και έπεσε στην  θάλασσα και πνίγηκε. Έτσι το πέλαγος  ονομάσθηκε Ικάριο και το νησί Ικαρία
Αξιοθέατα
Η Αρχαία πόλη Νας που κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα  Ιερά, αφιερωμένοι στην Ταυρόπολο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού.
Η Οινόη, αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Ονομάζονταν και Διονυσιάδα. Σώζονται ίχνη από το τείχος που περιέκλειε την πόλη, καθώς και το ερειπωμένο οίκημα της Βυζαντινής περιόδου. Τα ευρήματα ευρίσκονται στο Μουσείο στην σημερινή περιοχή Κάμπος, Το Δράκανο αρχαία πόλη που θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο  σημείο του νησιού. Σήμερα σώζονται  ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ύψωμα ο Πύργος του Δράκανου, κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, 4ου  π.Χ. αιώνα.
Μην παραλείψετε ακόμα  να επισκεφτείτε το Μουσείο στον Άγ. Κήρυκο, όπου υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα,  αγγεία, στήλες, λίθινα και χάλκινα  εργαλεία, αμφορείς που βρέθηκαν σε βυθούς της θάλασσας κ.ά. Τις μονές της Ευαγγελίστριας, της Παναγιάς στο Μουντέ, με τοιχογραφίες και παλιές εικόνες και τέλος της οσίας Θεοκτήστης στο χωριό Πηγή κοντά στον  Κάμπο.
Ιαματικές Πηγές
Το νησί είναι ευρύτερα γνωστό για τις 8 ραδιούχες ιαματικές πηγές, με γνωστότερη εκείνη που  βρίσκονται στις Θέρμες. Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα.. Στα Ασκληπιεία από τον 13ον π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους.
Παραλίες
Την Ικαρία την χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, μα πάνω απ' όλα οι πανέμορφες παραλίες της. Στον νότο, στην πλευρά του Αγίου Κηρύκου συναντάμε παραλίες στο Πριόνι, Λευκάδα, Ξυλοσύρτη,   Δράκανο, Κεραμέ και Θέρμες. Στον βορρά, στην περιοχή του  Ευδήλου το Φύτεμα, Φλες,  Αρμενιστής, Κεραμέ, Κυπαρίσσι, Κάμπος-Οινόη, ενώ στην περιοχή των Ραχών το Γιαλισκάρι, Μεσαχτή, Λιβάδι, Νάς.
Πανηγύρια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Το καλοκαίρι στο νησί γίνονται πολλά τοπικά πανηγύρια, από τα οποία ευρέως γνωστό είναι της Αγίας Μαρίνας, ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού και του Δεκαπενταύγουστου, όπου χορεύεται  ο ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο  ικαριώτικος χορός. Οι Ικαριώτες έχουν ιδιαίτερη προφορά, μάλλον βαριά, ενώ κρατούν κάποια στοιχεία αρχαϊκής εκφοράς του λόγου, που δημιουργούν μια ιδιαίτερη τοπολαλιά. Ακόμα είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, βοηθούν ο ένας τον άλλο, ενώ χαρακτηρίζονται από μια ράθυμη συμπεριφορά, που εκφράζεται στον τρόπο ζωής τους, όπως το να βγαίνουν στην αγορά ή στα μαγαζιά τις νυχτερινές ώρες, που παραμένουν ανοιχτά. 
Τοπικά προϊόντα
Τα τοπικά προϊόντα της Ικαρίας βασίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Σε όλα τα μέρη της Ικαρίας θα βρείτε κρέας (κατσικίσιο, χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλα), καθώς και τυρί από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, την καθούρα. Το πιο δημοφιλές κρέας είναι αυτό των Ρασκών, των αγριοκάτσικων που ζουν στο νησί. Ακόμα ελιές, αγνό λάδι και σταφύλια επιτραπέζια  και η ποικιλία  για κόκκινο κρασί, τον ονομαστό «Πράμνειο Οίνο». Στα παραδοσιακά προϊόντα της Ικαρίας πρέπει να αναφερθούν αφενός το ονομαστό, από πολύ παλιά επίσης, μέλι και τα άφθονα και ωραία καρύδια. Τέλος πολλά γλυκά κουταλιού με  πιο γνωστό  το Τριαντάφυλλο Ικαρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου