Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ψείρες επί…κεφαλής

Με το άνοιγμα των σχολείων οι μικροσκοπικοί επισκέπτες εγκαθίστανται στα κεφαλάκια των μαθητών και ρουφούν δυστυχώς όχι την γνώση αλλά το αίμα.
Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικρά έντομα, με μήκος 2-3 χιλιοστών Φέρουν 6 πόδια αγκυλωτά, με τα οποία προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους (κόνιδα). Μια ψείρα μπορεί να γεννήσει 3-10 αυγά την ημέρα με χρόνο εκκόλαψης μέχρι και δυο εβδομάδες.
Οι ψείρες δεν ζουν σε ρούχα, στρώματα ή εκτός του τριχωτού της κεφαλής όπως ακόμα δεν έχουν την δυνατότητα να πετάξουν. Τρέφονται ρουφώντας αίμα ( όπως τα κουνούπια) κάθε 4-5 ώρες, γεγονός που προκαλεί και τον έντονο κνησμό. Η μετάδοσή τους από άτομο σε άτομο, γίνεται με την επαφή στο κεφάλι του πάσχοντος, γι αυτό συνήθως πρώτα κολλάνε τα παιδιά στο σχολείο, καθώς παίζουν, αγκαλιάζονται και τις μεταφέρουν και στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Τα κορίτσια προσβάλλονται συχνότερα όχι λόγω μακρύτερων μαλλιών, αλλά λόγω συχνότερης επαφής σε σχέση με τα αγόρια. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι είναι ευκολότερη η μετάδοση αν τα μαλλιά είναι κοντοκομμένα, καθώς η απόσταση της τρίχας από την άκρη μέχρι την ρίζα όπου παρασιτεί η ψείρα είναι μικρότερη.
Τρόποι αντιμετώπισης, αν παρατηρήσετε το παιδί να ξύνεται συχνά:
- Ερευνήστε τα μαλλιά του, χτενίζοντάς τα με το ειδικό χτενάκι
- Ακολουθήστε κάποια αντιφθειρική αγωγή με ειδικά σαμπουάν, gel ή λοσιόν κατόπιν των οδηγιών του παιδιάτρου ή του δερματολόγου
- Κάνετε καθημερινό σχολαστικό έλεγχο του τριχωτού της κεφαλής και προσεκτικό βούρτσισμα με το ειδικό κτενάκι.
- Παράλληλα να γίνεται εντατικός καθαρισμός των προσωπικών αντικειμένων, των προσβεβλημένων ατόμων (χτένες, καπέλα, κασκόλ κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου