Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αρνί στην σούβλα



  • 1 αρνί, σκόρδο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι (η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το μέγεθος του αρνιού), σούβλα, κάρβουνα
- Προετοιμασία
Καθαρίζετε πολύ καλά την σούβλα από τυχόν υπολείμματα προηγούμενων ψητών. Την πλένετε καλά την σκουπίζετε και την αλείφετε με λάδι.
Αφού βγάλετε την συκωταριά τραβώντας την από το λάρυγγα και τα νεφρά που είναι στην κοιλιά του αρνιού,  καθαρίζετε το αρνί από σφραγίδες, αίματα και τυχόν τρίχες. Το πλένετε μέσα –έξω και το αφήνετε κρεμασμένο να στραγγίσει. Περνάτε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το σκόρδο. Παίρνετε μια –μια τις σκελίδες του σκόρδου και κάνοντας μικρές χαρακιές τις βάζετε σ’ όλο το αρνί. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά και εξωτερικά το αρνί και το αλείφετε με λάδι. Την ρίγανη είναι καλύτερα να την βάλετε λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο γιατί πικρίζει.  
- Σούβλισμα
Ακουμπάτε το αρνί σε ένα τραπέζι. Περνάτε την σούβλα κατά μήκος του αρνιού. Πρέπει να περάσει εσωτερικά ανάμεσα στα μπούτια, την κοιλιά, το λαιμό και να καταλήξει στο κεφάλι. Δένετε με σύρμα στην σούβλα το κεφάλι,  το λαιμό, τα μπροστινά πόδια,  την σπονδυλική στήλη (σε δυο σημεία), τα μπούτια , την ουρά  και τέλος ράβετε την κοιλιά.
- Ψήσιμο
Για ένα αρνί περίπου 8 κιλών απαιτούνται περίπου 10 κιλά κάρβουνα. Τα ανάβετε και όταν πάρουν ένα σταχτί χρώμα είναι έτοιμα να βάλετε την σούβλα. Δεν ρίχνετε ποτέ στην φωτιά «ωμά» κάρβουνα, γιατί βγάζουν χημικές ουσίες  βλαβερές για την υγεία. Αν χρειάζεστε και άλλα κάρβουνα πρώτα τα καίτε σε άλλη φωτιά και μετά τα ρίχνετε στης σούβλας. Βάζετε την σούβλα στην ψιλότερη  σκάλα της ψησταριάς και την γυρίζετε γρήγορα για να μην αρπάξει το αρνί.  Όσο προχωράει το ψήσιμο μειώνεται την ταχύτητα γυρίσματος και κατεβάζετε πιο χαμηλά την σούβλα. Δένετε ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης ή ένα πανάκι σ’ ένα μακρύ ξύλο και κατά την διάρκεια του ψησίματος το βουτάτε σε λάδι και αλείφετε περιοδικά το αρνί για να μην ξεραίνεται. Όσο πιο  αργό είναι το ψήσιμο τόσο πιο γευστικό γίνεται το κρέας. Ενδεικτικό σημείο ότι το κρέας έχει ψηθεί είναι το «σκάσιμο» του κόκαλου στα μπούτια, ή όταν τα μπροστινά πόδια πιέζοντας τα ξεκολλάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου