Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Για να προλάβουμε τις ιώσεις και την γρίπη


Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις του αναπνευστικού που «χτυπούν» αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους. Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τους «απρόσκλητους» εισβολείς.

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι
Το άγγιγμα αντικειμένων όπως στυλό, διακόπτες, τηλέφωνα, χερούλια στις πόρτες, τηλεχειριστήρια, βρύσες και λοιπά με μολυσμένα χέρια, η χειραψία με κάποιον ασθενή, αποτελεί και την πρώτη οδό μετάδοσης των ιώσεων.

Αερίστε καθημερινά τον χώρο του σπιτιού σας, ακόμα και αν κάνει κρύο, αλλάζετε και πλένετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα, για να μην μπορούν να «φωλιάσουν» οι ιοί και τα μικρόβια.

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας
Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα. Ο ύπνος βοηθάει τον οργανισμό μας να ξεκουραστεί, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να δυναμώσει το αμυντικό του σύστημα.

Υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά. Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α (κρόκος αυγού, συκώτι γάλα), C (εσπεριδοειδή, λάχανο, κουνουπίδι), β-καροτένιο (λαχανικά με βαθύ πράσινο χρώμα, καρώτα), βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, δημητριακά, ξηροί καρποί), καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων, σιδήρου (κόκκινο κρέας, ψάρια, φασόλια, φακές, σπανάκι), ψευδαργύρου(τυρί, οστρακοειδή, μανιτάρια), μαγνησίου (γάλα, δημητριακά) και σεληνίου (καρύδια, ψάρια, καβούρια). Προσθέστε στα φαγητά σας κρεμμύδια και σκόρδα, που είναι φυσικά ενισχυτικά του οργανισμού και τέλος πίνετε άφθονο νερό που καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Φορέστε ζεστά ρούχα και κρατάτε το σώμα σας ζεστό. Είναι ένας τεχνικός παράγοντας για την αποφυγή του κρυολογήματος, καθώς ένα κρύο σώμα προσβάλλεται πιο εύκολα από τους ιούς.

Η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, κρατήστε την στους 18-20 βαθμούς. Η εναλλαγή της θερμοκρασίας, πολύ ζέστη μέσα και κρύο έξω, όταν βγαίνουμε, είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας στο να κρυολογήσουμε.

Αποφύγετε, όσο γίνεται, να παραμένετε σε κλειστούς χώρους, με συνωστισμό ανθρώπων, καθώς εκεί διευκολύνεται σημαντικά η μετάδοση των ιών.
Αποφύγετε ανθρώπους που είναι άρρωστοι, όσο είναι αυτό δυνατόν.
Σταματήστε ή ελαττώστε το τσιγάρο, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιόπαθειες, καρκίνο κά) κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου