Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ξανάρχονται «ξεχασμένες» ασθένειες


Περικοπές επιδομάτων σε γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους στην Αυστραλία, διαβάζουμε στον τύπο, όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιατρικής μελέτης, ελλιπής εμφανίζεται και ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στην χώρα μας.

Ένας στους τρεις έφηβους δεν έχει κάνει τις επαναληπτικές δόσεις όλων των βασικών εμβολίων, ενώ κάποιοι είναι ανεμβολίαστοι. Με βάση αυτό το γεγονός, οι γιατροί κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων, φυματίωσης, διφθερίτιδας, τετάνου ή ιλαράς, φαίνεται να είναι ορατή.

Οι ασθένειες αυτές ουσιαστικά τα τελευταία 20 χρόνια δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, επανέρχονται όμως στο προσκήνιο, λόγω των οικονομικών μεταναστών που μεταφέρουν αρρώστιες, αλλά και λόγω των ανεπαρκών εμβολιασμών, που αφορούν συνήθως την μια ή τις δυο τελευταίες δόσεις οι οποίες γίνονται στην ηλικία των 4-6 ετών ή από τα 11 έως τα 16 χρόνια.

Η ανεπάρκεια που παρατηρείται στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και εφήβων, υπό ορισμένες συνθήκες, σε περίπτωση μόλυνσης ενήλικου πληθυσμού, προκαλεί πολύ βαρύτερες συνέπειες και επιπλοκές.

Συστάσεις για εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων:
-Διφθερίτιδα και τέτανος: 6 δόσεις (μέχρι τα 16 χρόνια)
-Κοκίτης και πολιομυελίτιδα: 5 δόσεις (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά (MMR): 2 δόσεις (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ηπατίτιδα Β: 3 δόσεις (μέχρι τους 18 μήνες στα μωρά και στα 11-12 χρόνια για τους ανεμβολίαστους εφήβους)
-Φυματίωση: Mantoux (12 μηνών), Mantoux και 1 δόση (μέχρι τα 6 χρόνια)
-Ανεμοβλογιά: 1 δόση (12-15 μηνών) και 2 δόσεις ( 13-18 χρονών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου