Συνολικές προβολές σελίδας
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011
Ελαιόλαδο το ελληνικό
«Φάε λάδι και ….έλα βράδυ»
Μετά από έρευνες πολλών χρόνων, ακόμα και από την δεκαετία του ’60, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και από άλλους οργανισμούς, όπως η Αμερικάνικη Ένωση Καρδιάς, με στόχο την μελέτη των διατροφικών συνηθειών, διαφόρων χωρών (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), τα συμπεράσματα όλων φαίνεται να συγκλίνουν προς την μεσογειακή διατροφή, βασικό συστατικό της οποίας είναι το ελαιόλαδο.
Οι κάτοικοι της Μεσογείου, εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, ενώ είχαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιάς, συνιστάται ο περιορισμός των τρανς λιπών ή η αντικατάστασή τους με ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες εξ αιτίας των φαινολικών ενώσεων που περιέχει. Μας παρέχει ακόμα μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, που περιορίζει την δράση των ελεύθερων ριζών και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούν στον οργανισμό μας.
Ακόμα δίνει σημαντική ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην απορρόφηση άλλων σημαντικών θρεπτικών ουσιών. Βελτιώνει την γεύση των τροφών, διευκολύνει την πέψη, δίνοντας αίσθημα κορεσμού με μικρότερο όγκο τροφής. Προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν τον σωστό μεταβολισμό.
Για πιο υγιεινό φαγητό, μπορεί να προστεθεί ωμό στο τέλος του μαγειρέματος, ενώ είναι το πιο κατάλληλο και για τηγάνισμα, γιατί χάρη στην σύνθεσή του, έχει μεγάλη αντοχή στην θέρμανση, φτάνοντας ακόμα και στους 210 C χωρίς να διασπαστεί, σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια ή βούτυρα.
Ιδιαίτερη μνεία, πρέπει να κάνουμε και στις θεραπευτικές ιδιότητές του, που δεν είναι «ανακάλυψη» της εποχής μας, καθώς ακόμη και στην Οδύσσεια του Ομήρου, αναφέρεται σαν «υγρό χρυσάφι», ενώ στον Ιπποκράτειο Κώδικα, αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου