Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ιωάννα Γεωργακοπούλου


Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας και όταν πέθανε ο πατέρας της, η μητέρα της που ήταν Αθηναία, πήρε τα τέσσερα παιδιά της –τελευταία ήταν η Ιωάννα- και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Όταν την ακούει να τραγουδάει η Αγγέλα Λυκιαρδοπούλου- τραγουδίστρια του ελαφρολαϊκού που εμφανίζεται στην Μάντρα του Αττίκ-καταλαβαίνει την αξία της φωνής της και την συστήνει στον Γιάννη Βέλλα. Μαζί του το 1938 ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια στην Κολούμπια, «Σμυρνιά» και Χριστίνα». Είναι μόνο 16 χρονών και για να πληρωθεί υπογράφει η μητέρα της.

Θα συνεχίσει με τραγούδια των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα, Χιώτη, Καπλάνη και άλλων που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, «Αχάριστη», «Καπηλειό» «Πασατέμπος, «Σ’ αγαπώ», «Όσο βαριά είναι τα σίδερα», «Φυσαέι ο μπάτης» κ.ά.
Τραγούδησε στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, Δάσος, Τριάνα του Χειλά, στην Κάβα στην Σταδίου, στο Σούσουρο στην Πλάκα, στον Γλάρο στην Νέα Φιλαδέλφεια με τον Στράτο Παγιουμτζή, Κώστα Ρούκουνα, Σπύρο Καλφόπουλο, Οδυσσέα Μοσχονά, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Στελλάκη Περπινιάδη. Τελευταίες εμφανίσεις της το 1994 στο Καραβάνι στην Κυψέλη με τον Γιάννη Λεμπέση.

Εκτός όμως από τραγουδίστρια η Ιωάννα Γεωργακοπούλου ήταν συνθέτης και στιχουργός με κορυφαία δημιουργία της, «Τρελός τσιγγάνος» που ήταν γραμμένο για υπαρκτό πρόσωπο, έναν αγωνιστή που πολέμησε τους Γερμανούς.

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου έφυγε πλήρης χρόνων στις 11 Αυγούστου του 2007, αφήνοντας φτωχότερο το λαϊκό μας τραγούδι. Πηγή: hariskontos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου