Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

1941: Πέθανε ο Νίκος Χατζηαποστόλου, μουσουργός και δημοφιλής συνθέτης οπερέτας


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1884 και σπούδασε μουσική στο ωδείο Λόττνερ. Από νεαρός τραγουδούσε καντάδες στους δρόμους της Παλιάς Αθήνας, ενώ αργότερα συνεργάστηκε ως χορωδός με το Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα.
Την ίδια εποχή συνθέτει και τα πρώτα του τραγούδια, με πιο γνωστά «Θα κόψω ρόδα μυρωμένα», «Τα κοραλλένια χείλη σου» κ ά. Συνέθεσε την πρώτη οπερέτα το 1916 «Μοντέρνα καμαριέρα», ακολουθούν περισσότερες από σαράντα τρίπρακτες οπερέτες, με γνωστότερες τις «Απάχηδες των Αθηνών», «Τα ερωτικά γυμνάσια», «Το κορίτσι της γειτονιάς», «Πως περνούν οι παντρεμένοι», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Γιόλα», Μποέμικη αγάπη», «Γκρεμισμένη φωλιά», «Το πρώτο φιλί» κ ά
Για χρόνια αποτελούσε το αντίπαλον δέος του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στην οπερέτα, ενώ θεωρείται ο συνεχιστής της αθηναϊκής καντάτας, μετά τον Ν. Κόκκινο.
Έγραψε ακόμα εκκλησιαστική μουσική, αλλά και τραγούδια που έγιναν πολύ δημοφιλή, «Καινούρια αγάπη», «Μια μαργαρίτα», «Μαντήλι», «Καρδιά της μάνας»
Σύζυγός του ήταν η σοπράνο Μίνα Κυριακού και γιος του ο συνθέτης τραγουδιών Ανδρέας Χατζηαποστόλου. Έφυγε ξαφνικά στα 57 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο μουσικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου