Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σαν Σήμερα

1173: Αρχίζει να κατασκευάζεται το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Πίζας.
Αρχιτέκτονας ήταν ο Μπονάνο Πιζάνο, που τον κατασκεύασε από μάρμαρο και είχε ύψος 55,2 μέτρα. Θα ολοκληρωθεί σε 199 χρόνια αργότερα και θα μείνει σαν κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, καθώς από την αρχή της κατασκευής του έγινε καθίζηση στα θεμέλια και από τότε έμεινε γυρτός.

1675: Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος ο Β΄ θέτει τον θεμέλιο λίθο του Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

1918: Γεννήθηκε ο Αλέξης Σολωμός, σκηνοθέτης του θεάτρου

1920: Η συνθήκη των Σεβρών που έθεσε τέρμα στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Υπογράφτηκε ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις και την οθωμανική αυτοκρατορία, μέσω του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ΄. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σύμφωνα με τον ίδιο έγινε η χώρα των «δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», καθώς προσάρτησε την Ανατολική Θράκη μέχρι την περιοχή της Τσαλάλτζας.

1927: Παραχωρείται άδεια για την τέλεση των Δελφικών Γιορτών
Ο Άγγελος Σικελιανός μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Εύα συνέλαβε το σχέδιο να αναστήσει την Δελφική Αμφικτιονία. Η κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια της τελέσεως Δελφικών Γιορτών κάθε δυο χρόνια. Οργανώθηκαν δυο Δελφικές Γιορτές, το 1927 και το 1930, με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και λαϊκές εκθέσεις, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και τις παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι.

1949: Το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέρχεται για πρώτη φορά στο Στρασβούργο. Λαμβάνουν μέρος 101 βουλευτές από 12 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα.
Η Ζάκυνθος και η Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. 871 άτομα χάνουν την ζωή τους, 1690 τραυματίζονται και πάρα πολλοί μένουν άστεγοι.

1969: Η Coca cola, πρωτοεμφανίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου