Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το καλάθι του Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες γεωργικές εργασίες (όργωμα, σπορά κ ά) καθώς τώρα αρχίζουν τα πρωτοβρόχια. Έτσι το καλάθι του είναι γεμάτο από λαχανικά, χόρτα, φρούτα και μυρωδικά που συλλέγονται για να αρχίσει η καλλιέργεια καινούριων.

Φρούτα και λαχανικά
Τον Οκτώβριο, είναι στην εποχή τους, οι όψιμες ποικιλίες των σταφυλιών, μήλα, αχλάδια, λεμόνια, πορτοκάλια, μπανάνες, ενώ τελειώνουν πεπόνια, καρπούζια. Λαχανικά πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, λάχανα και ξεκινούν καρώτα, παντζάρια, πράσα, ραδίκια, σπανάκι, μαρούλια, ρόκα, κουνουπίδι, και μπρόκολο.
Ψάρια και θαλασσινά
Στην καλύτερη εποχή τους βρίσκονται και τα ψάρια, καθώς έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και θα αρχίσουν να μεταναστεύουν στα ανοιχτά. Το κρέας τους είναι πιο νόστιμο αυτή την εποχή, ενώ σε αφθονία βρίσκονται οι μαρίδες, οι σαρδέλες, το φαγκρί, οι τσιπούρες, η σφυρίδα, οι κέφαλοι, τα λαβράκια, τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες. Ακόμα γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια.
Εποχιακά
Ο τρύγος βρίσκεται προς το τέλος του και έτσι μπορείτε να προμηθευτείτε εκτός από τον μούστο, αν θέλετε να βάλετε δικό σας βαρελάκι με κρασί, προϊόντα που παράγονται από αυτόν όπως πετιμέζι, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Ακόμα ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια. Τέλος σαλιγκάρια που εμφανίζονται με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.
Μυρωδικά και βότανα
Βασιλικός, δυόσμος, φασκόμηλο, μαϊντανός, μάραθο, σέλινο. Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ή να αγοράσετε  μικρά γλαστράκια με μυρωδικά. Μπορείτε να κόψετε τις ριζούλες από σπανάκι, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο και να τις φυτέψετε σε παρτέρια ή γλαστράκια. Με λίγο πότισμα καλλιεργούνται πολύ εύκολα, ακόμα και στο μπαλκόνι, για να κόβετε φρέσκα για το φαγητό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου