Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ημέρα άρτου

Επειδή μαζί φάγαμε ψωμί κι αλάτι
και ακόμα θα φάμε πολλά ψωμιά,
πριν πούμε το ψωμί…ψωμάκι,
θα σας δώσω για ένα κομμάτι ψωμί
για να βγάλω και ‘γω το ψωμί μου…

Το ψωμί είναι προϊόν που παρασκευάζεται από ζύμη με βασικά συστατικά αλεύρι, νερό αλάτι και μαγιά (προζύμι), με ζύμωση και ψήσιμο στον φούρνο. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, που καθορίζει μάλιστα και είδος του ψωμιού, προέρχεται από τον καρπό του σιταριού ή κατ’ επέκτασης και άλλων δημητριακών (αραβοσίτου, σίκαλης).
Ιστορία και Ονομασία
Το ψωμί φαίνεται να αποτελεί βασική τροφή των ανθρώπων και ιδίως των φτωχών, αφού η παρασκευή του ανάγεται στα αρχαία ακόμη χρόνια. Η ονομασία του αναφέρεται ως άρτος,  τουλάχιστον στα αρχαία χρόνια (άρτος και θεάματα) αλλά και στα  εκκλησιαστικά κείμενα και τελετουργικό (τον άρτον τον επιούσιον,  αρτοκλασία). Η σημερινή του ονομασία ως ψωμί προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ψώω (τρίβω) και κατ’ επέκταση ψωμίον, ψωμός (τεμάχιο, κομμάτι, μπουκιά).
Θρεπτικά συστατικά
Το ψωμί αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων (με την μορφή του αμύλου), περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, Β, Ε, φυτικές ίνες, και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είδη ψωμιού
Λευκό ψωμί, Μαύρο, Χωριάτικο, Ολικής άλεσης, Πολύσπορο, Καλομποκόψωμο (μπομπότα), Σίκαλης κλπ, που όπως προαναφέραμε προέρχονται από το είδος του αλευριού που προέρχονται, αλλά και τον υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου