Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

31/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:27
Δύση ηλίου: 20:35
Πανσέληνος

Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων

Προεόρτια Προόδου του Τιμίου Σταυρού, Ιωσήφ Αριμαθαίας, Ευδοκίμου δικαίου
Γιορτάζουν: Ευδόκιμος, Ευδόκιμη, Ιωσήφ, Ιωσηφίνα, Σήφης

Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας

Ήταν βουλευτής του ιουδαϊκού συνεδρίου της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τα Ευαγγέλια υπήρξε κρυφός μαθητής του Χριστού. Μετά την Σταύρωση ζήτησε από τον Πόντιο Πιλάτο να κηδέψει το σώμα του Κυρίου. Μαζί με Νικόδημο αφού το κατέβασαν από τον σταυρό το τύλιξαν σε καθαρό σεντόνι και το έβαλαν «εν καινώ μνημείω». Τέλος στην πόρτα του λαξευτού τάφου έβαλαν μεγάλη πέτρα. Ο Ιωσήφ απεβίωσε ειρηνικά και η μνήμη του τιμάται στις 31 Ιουλίου.


Καιρός

Γενικά: Τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 24-37, στα δυτικά από 25-39, στα κεντρικά από 24-39, στα νότια από 25-36 και στα ανατολικά από 25-37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Άστατος, περιοδικά νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 1/8
Άστατος, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στην Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις, βροχές ή σποραδικές καταιγίδες, από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στα κεντρικά, βόρεια και πιθανόν στα ορεινά  της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.       

Τα πήρες όλα κι έφυγες…

Καλοκαιρινοί απρόσκλητοι «επισκέπτες»
Οι κλοπές και οι διαρρήξεις τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας και έχουν γίνει θέματα καθημερινότητας στα δελτία ειδήσεων. Εν όψει μάλιστα και των διακοπών για να μην γυρίσουμε και βρούμε το σπίτι μας «καλοκαιρινό», μερικές συμβουλές αυτοπροστασίας από τους διαρρήκτες.
• Για την ασφάλεια του σπιτιού μας, μεριμνούμε για την τοποθέτηση ενός συναγερμού, συνδεδεμένου με κάποια εταιρεία φύλαξης ή με την αστυνομία.
• Οι πόρτες ασφαλείας παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια όταν είναι κλειδωμένες και όχι απλώς κλειστές.
• Η τοποθέτηση κάγκελων ή πίρων σε παράθυρα και πατζούρια παρέχει μια πρόσθετη ασφάλεια.
• Πριν φύγουμε ασφαλίζουμε πόρτες και παράθυρα, ενώ απομακρύνουμε από τους εξωτερικούς χώρους ή τον κήπο σκάλες ή αντικείμενα ή εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στην κλοπή.
• Δεν αφήνουμε στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά ή πολύτιμα αντικείμενα αλλά και ipad, κινητά ή φορητούς υπολογιστές και κυρίως εκτεθειμένα σε κοινή θέα.
• Φωτογραφίζουμε σε έγχρωμο φιλμ, τα πολύτιμα αντικείμενα ή κοσμήματα που διαθέτουμε. Καταγράφουμε το εργοστάσιο κατασκευής και τους αριθμούς σειράς που αναγράφονται σε ειδική ταμπελίτσα στο πίσω μέρος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών, ώστε να διευκολύνουμε την αστυνομία στην αναζήτησή τους σε περίπτωση διάρρηξης.
• Δίνουμε σε κάποιον γείτονα ή φίλο τα κλειδιά του σπιτιού μας, για να το επισκέπτεται και να το ελέγχει, αλλά ακόμα να παίρνει και την αλληλογραφία μας για να μην στοιβάζονται τα γράμματα και φαίνεται ότι λείπουμε.
• Δεν ενημερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι λείπουμε από το σπίτι.
• Δεν είναι σωστό να αφήνουμε το ίδιο φως μόνιμα αναμμένο, αλλά τοποθετούμε κάποιον διακόπτη για το περιοδικό άναμμα κάποιων λαμπτήρων.
• Αν παρ’ όλα αυτά σημειωθεί κάποια διάρρηξη, ειδοποιούμε την αστυνομία, χωρίς να αγγίξουμε ή να πειράξουμε τίποτα στον χώρο της διάρρηξης.

Σαν Σήμερα

1944: Πέθανε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος  συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1900 στην Λυών. Έμεινε γνωστός για το βιβλίο του «Μικρός Πρίγκιπας» που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα του, μερικά από τα οποία γυρίστηκαν και ταινίες «Νυχτερινή πτήση», «Άνεμος, άμμος και άστρα», «Ο αεροπόρος», «Γράμμα σε ένα όμηρο», «Γη των ανθρώπων» κ ά. Υπήρξε ακόμα αεροπόρος και μάλιστα έχασε την ζωή του σε αναγνωριστική πτήση.

1920: Πέθανε (δολοφονήθηκε) Ίωνας Δραγούμης, πολιτικός και συγγραφέας Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Υπήρξε διπλωματικός υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε διάφορες διπλωματικές θέσεις. Επίσης ήταν λογοτέχνης, θιασώτης της δημοτικής γλώσσας και ένας από τους μαχητές του δημοτικισμού. Το 1910 συνέπραξε στην ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου». ‘Έγραψε διηγήματα που διακρίνονται, για το άδολο αίσθημα, την απλότητα της σκέψης  και του ύφους. «Μαρτύρων και ηρώων αίμα», εμπνευσμένο από τον μακεδονικό αγώνα, «Σαμοθράκη», «Όσοι ζωντανοί» κ ά

1886: Πέθανε ο Φρανς Λίστ, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας
Υπήρξε καλλιτέχνης ισχυρός, ιδιότυπος και ορμητικός ως εκτελεστής, απαράμιλλος ως δεξιοτέχνης. Εισήγαγε νέους τρόπους στην μουσική ορχήστρα, ανακαίνισε τη θρησκευτική μουσική ενώ ανέδειξε την ουγγρική τσιγγάνικη μουσική. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, για πιάνο και ορχήστρα, χορωδιακά και έργα για σόλο πιάνο. «Χορός των νεκρών», «Ουγγρικές ραψωδίες».



Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

30/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:26
Δύση ηλίου: 20:37
Σελήνη: 13 ημερών
Πανσέληνος: Σε 1 Ημέρα

Ημέρα Φιλίας

Σίλα, Σιλουανού, Κρήσκεντος, Ανδρονίκου εκ των 70 Αποστόλων
Γιορτάζουν: Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Σίλας

Άγιοι Ανδρόνικος, Επαινετός, Κρήσκης, Σίλας και Σιλουανός

Ήταν από τους Ο΄ (εβδομήκοντα) Αποστόλους του Κυρίου. Υπηρέτησαν με ζήλο και μόχθο την διάδοση του Ευαγγελίου. Ο Κρήσκης ήταν επίσκοπος Καρχηδόνος, ο Σιλουανός επίσκοπος Θεσσαλονίκης και ο Επαινετός επίσκοπος Καρθαγένης. Ο Σίλας ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο σε πολλές περιοδείες του φυλακίστηκε στους Φιλίππους της Μακεδονίας και αργότερα έγινε επίσκοπος Κορίνθου. Και τέλος ο Ανδρόνικος αγωνίστηκε και βασανίστηκε για την πίστη του στον Κύριο.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 22-36, στα δυτικά από 23-38, στα κεντρικά από 24-40, στα νότια από 25-36 και στα ανατολικά από 25-37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-37 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 31/7
Άστατος, με παροδικές νεφώσεις, σποραδικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και την Θεσσαλία. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος, με νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά, τη Θράκη και σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από το απόγευμα και από τα βόρεια.     



2000: Πέθανε ο Ερρίκος Θαλασσινός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ποιητής

Γεννήθηκε το 1927 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κιν/φο στη Σχολή Σταυράκου. Σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες, εκ των οποίων στις 15 έγραψε και το σενάριο. «Τυφλός άγγελος», «Το ραντεβού της Κυριακής», «Η Εύα δεν αμάρτησε», «Ο παπατρέχας», «Ξύπνα κοροΐδο», «Ο τυχεράκιας» κ ά. Βιντεοταινίες: «Ο πεθερόπληκτος», «Κι αυτός το βιολί του», «Ο σεξοβόμβος», «Εραστής για κλάματα» κ ά Σκηνοθέτησε ακόμα σειρές, εορταστικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση «Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», «Πικρά χαμόγελα», «Η κυρία μας», «Το διήγημα» Έγραψε ποιήματα πολλά εκ των οποίων μελοποιήθηκαν από σημαντικούς συνθέτες Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ζαμπέτας, Γ. Μαρκόπουλος, Β. Αρχιτεκτονίδης «Άνοιξε το παράθυρο», «Είδα την πίκρα την μεγάλη», «Ο ουρανός είναι πικρός», «Πέρα από την θάλασσα», «Του άνδρα του πολλά βαρύ», «Τέσσερα παλικάρια» κ ά

Σαν Σήμερα

336 π Χ: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας
Βασίλευσε 33 χρόνια και αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτικό και στρατηγό. Δημιούργησε την περίφημη μακεδονική φάλαγγα και εφεύρε το νέο για τότε όπλο την σάρισα. Δολοφονήθηκε από ένα νέο αξιωματικό της φρουράς του. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Αλέξανδρος.

1784: Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ηγέτης των εγκυκλοπαιδιστών. Έργα του: «Τα αδιάκριτα κοσμήματα», «Γράμμα για τους τυφλούς», «Φυσικός γιος», «Πατέρας της οικογένειας», «Το παράδοξο του ηθοποιού» κ ά

2007: Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ταινίες του: «Η επαφή», «Άγριες φράουλες», «Σκηνές από ένα γάμο», «Η σιωπή», «Η έβδομη σφραγίδα», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά

2007: Πέθανε ο Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ιταλός σκηνοθέτης και παραγωγός του κιν/φου. “Blowup”, «Κραυγή», «Κόκκινη έρημος», «Η περιπέτεια», «Ρεπόρτερ» κ ά

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

29/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:25
Δύση ηλίου: 20:37
Σελήνη: 14 ημερών
Πανσέληνος: Σε 2 Ημέρες

Καλλινίκου μάρτ., Θεοδότης και των τέκνων μαρτ.
Γιορτάζουν: Θεοδότη, Καλλίνικος

Αγία Θεοδότη

Καταγόταν από την Νίκαια. Ήταν θερμή χριστιανή και μετά τον θάνατο του άνδρα της αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών γιών της, που αναδείχθηκαν σε μεγάλους υποστηρικτές του χριστιανισμού. Την εποχή της εικονομαχίας η Θεοδότη με τους γιους της συλλαμβάνονται, υφίστανται βασανιστήρια και θανατώνονται.

Καιρός

Γενικά: Aίθριος, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 21-37, στα δυτικά από 22-37, στα κεντρικά από 21-39, στα νότια από 23-36 και στα ανατολικά από 22-37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-37 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 30/7
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.  

Ρένα Βλαχοπούλου

Στις 29 Ιουλίου 2004 «έφυγε» η μεγάλη μας κωμική ηθοποιός και τραγουδίστρια
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923. Το 1939 κατεβαίνει στην Αθήνα και εμφανίζεται σε καφενεία και αναψυκτήρια. Εκεί την ανακαλύπτει ο Μίμης Τραϊφόρος που την παίρνει στην «Όαση» και αργότερα στο θέατρο Μοντιάλ, του Κ. Μακέδου, όπου τραγουδά και παίζει με τις αδελφές Καλουτά και την Σοφία Βέμπο. Τότε ερμηνεύει και το τραγούδι «Μικρή χωριατοπούλα», που διασκευασμένο από τον Γιώργο Οικονομίδη, γίνεται το «Κοροΐδο Μουσολίνι». Μεσούντος του πολέμου, το 1942 γνωρίζεται με τον μεγάλο πιανίστα της τζαζ Γιάννη Σπάρτακο και αρχίζει να εμφανίζεται μαζί του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ηχογραφεί δίσκους, κερδίζοντας με την υπέροχη φωνή της και τον τίτλο της «βασίλισσας της τζαζ». Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, συμμετέχει σε πολλούς θιάσους επιθεωρησιακούς συνήθως, ενώ λίγο αργότερα σχηματίζει και δικούς της με την σύμπραξη και άλλων μεγάλων ηθοποιών της εποχής, Ν. Λειβαδίτη, Ν. Σταυρίδη, Γ. Βογιατζή, Ρένα Ντορ, Ζ. Σαπουντζάκη, Γ. Κωνσταντίνου, σε παραστάσεις: «Βασίλισσα της νύχτας», «Σουσουράδα», «Να τι θα πει Αθήνα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Πουλιά στον αέρα», «Λουλουδιασμένη Αθήνα» κ ά. Οι τελευταίες της θεατρικές παραστάσεις «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» (1992-93) και «Η χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά (1993-94). Συμμετείχε σε περισσότερες από 80 ταινίες, που παράλληλα σηματοδοτούν και τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Όταν λείπει η γάτα» (1960), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1962), «Κάτι να καίει», «Ένα κορίτσι για δυο» (1963), «Η χαρτοπαίχτρα» (1964), «Κορίτσια για φίλημα»
(1965), «Η βουλευτίνα» (1966), «Ραντεβού στον αέρα» (1966), «Βίβα Ρένα» (1967), «Ζηλιάρα», (1968), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970), «Μια τρελή-τρελή σαραντάρα» (1970), «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» (1971), «Η Ρένα είναι οφσάιντ» (1972), «Η κόμισα της Κέρκυρας» (1973), «Οι φανταρίνες» (1979), «Η πολισμάνα» (1981). Έπαιξε και σε βιντεοταινίες το διάστημα 1986-90: «Η Μάτα Χάρι ξανακτυπά» (1986), «Η πολυτεχνίτισσα» (1986), «Η μεγάλη ρεμούλα», « Όρμα Ρένα στην αρένα», (1988), «Μια Ρένα δίχως φρένα» (1989), «Η γόησσα» (1989 κ ά. Πολλά τραγούδια ερμηνεύει και στις ταινίες της. «Ας πάει και το παλιάμπελο», «Βρέχει», «Γλυκιά ζωή», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Είσαι η άνοιξη κι είμαι ο χειμώνας», «Πρώτο χελιδόνι», «Άνοιξε-άνοιξε», «Όπου κι αν πάω», «Ο δρόμος είναι δύσκολος», «Η Αθήνα την νύχτα», «Γελά γαλάζιος ο ουρανός», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Κέρκυρα, Κέρκυρα», «Φεύγουν τα χρόνια», «Σαν ξημερώνει Κυριακή». Είχε πρωταγωνιστήσει και σε τηλεοπτικές σειρές «Μια Αθηναία στην Αθήνα» του Αλέκου Σακελάριου, «Μάλιστα κύριε», «Μάμα μια», ενώ συμμετείχε στους «Δέκα μικρούς Μήτσους».
Χαρακτηριστικές Ατάκες:  
- Η Παριζιάνα
Σούζι τρως και ψεύδεσαι και τρως…

- Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (υποδύεται ένα μέντιουμ)
Τώρα βυθίζομαι. Ρίχνε (χρήματα) πριν βυθιστώ. Κατοστάρι είπαμε μαντάμ, μπορεί να κοιμόμαστε άλλα βλέπουμε…

- Μια τρελή σαραντάρα
Πρόεδρος δικαστηρίου: Ετών;
Ρ. Βλαχοπούλου: …και…
Πρόεδρος: Που θα πει;
Ρ. Βλαχοπούλου: Θα πει, όπως στην ώρα λέμε δέκα και πέντε, δέκα και δέκα, δέκα και τέταρτο, έτσι και εγώ είμαι σαράντα και…


Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

28/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:24
Δύση ηλίου: 20:38
Σελήνη: 13 ημερών
Πανσέληνος: Σε 3 Ημέρες

Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Προχόρου, Νικάνορος, Τίμωνος απ., Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Γιορτάζουν: Ακάκιος, Δροσούλα, Ειρήνη

Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Έζησε τον 9ο αιώνα στα χρόνια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Στα 15 της χρόνια της προτάθηκε να παντρευτεί σημαίνοντα άρχοντα. Εκείνη όμως ακολουθώντας τον μοναχικό βίο εκάρη μοναχή και έξι χρόνια αργότερα ηγουμένη στο μοναστήρι του Χρυσοβαλάντου. Ο Θεός της έδωσε προφητικά και θαυματουργικά χαρίσματα. Προαισθάνθηκε το θάνατό της και παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά. Η μνήμη της εορτάζεται στις 28 Ιουλίου. 


Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-39, στα δυτικά από 22-36, στα κεντρικά από 19-38, στα νότια από 22-34 και στα ανατολικά από 20-36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-37 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τετάρτη 29/7
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. 

Ηπατίτιδα

Η «σιωπηλή» και επικίνδυνη μάστιγα
Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος που προσβάλει το ήπαρ (συκώτι). Αποτελεί φλεγμονή του ήπατος, που προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E, αλλά και από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης. Οι περισσότερο απειλητικοί για την υγεία μας είναι ιοί της ηπατίτιδας του τύπου Β και C. Οι ιοί βρίσκονται στο αίμα, το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά των μολυσμένων. ατόμων. Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια λοίμωξη, με αποτέλεσμα κίρρωση και τελικά καρκίνο του ήπατος. Η ηπατίτιδα ανιχνεύεται δύσκολα και μάλιστα το 40% των μολυσμένων ατόμων δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα μέχρι η μόλυνση να γίνει χρόνια. Υπάρχουν όμως διάφορες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην διάγνωση των βλαβών στο ήπαρ, ενώ από το 1991 υπάρχει η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού για την ηπατίτιδα τύπου Β.
Τρόποι μετάδοσης ιών ηπατίτιδας Β και C:
- Με την σεξουαλική επαφή
- Με μολυσμένες σύριγγες κατά την χρήση ναρκωτικών ουσιών
- Με βελόνες ή μολυσμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τατουάζ
- Με τυχαίο τρύπημα με αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο αίμα
- Από την μολυσμένη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορεί τις τελευταίες μέρες πριν τον τοκετό.
- Σε ένα μικρό ποσοστό ο τρόπος μετάδοσης είναι άγνωστος
- Οι ιοί της ηπατίτιδας Α και Ε, μεταδίδονται μέσω του μηχανισμού «της τουαλέτας». 

Σαν Σήμερα

1836: Γεννήθηκε στην Σύρο, ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροϊδης.
Μερικά από τα έργα του: «Πάπισσα Ιωάννα» (1866), «Γεννηθήτω φως» (1879), «Τρεις επιστολές ενός Αγρινιώτου»,  «Η ιστορία ενός σκύλου» (1893), «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» (1894).

1794: Πέθανε (καρατομήθηκε) ο Ροβεσπιέρος, Γάλλος πολιτικός πρωτεργάτης της Γαλλικής επανάστασης

1750: Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Έγραψε πολλά και περίφημα μουσικά έργα. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν με την υψηλή τους έμπνευση, την ευγένεια του αισθήματος, την αρμονικότητα και την ομορφιά πολλά κομμάτια, που θεωρούνται κλασσικές μουσικές συνθέσεις, όπως τα  «Βραδεμβούργια κονσέρτα», «Κατά Ματθαίο Πάθη», «Τέχνη της Φούγκας», «Τα κατά Ιωάννη πάθη», τα ορατόρια των Χριστουγέννων, του Πάσχα, λειτουργίες κ ά.

1741: Πέθανε ο Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός μουσικοσυνθέτης
Γεννήθηκε στην Βενετία το 1678. Ο «κοκκινομάλλης παπάς», όπως ήταν το προσωνύμιό του, καθώς είχε κόκκινα μαλλιά, υπήρξε δεξιοτέχνης του βιολιού, πρωτοποριακός συνθέτης του μπαρόκ,  γράφοντας έργα χορωδιακά και για ορχήστρα δωματίου, που χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα του ρυθμού.  Από τα γνωστότερα έργα του οι «Τέσσερις Εποχές».     

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

27/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:24
Δύση ηλίου: 20:38
Σελήνη: 12 ημερών
Πανσέληνος: Σε 4 Ημέρες
31Η Εβδομάδα

+ Παντελεήμονος μεγαλομ. & ιαματικού, Ανθούσης οσίας
Γιορτάζουν: Παντελεήμων, Παντελής, Παντελίνα


Άγιος Παντελεήμων

Γεννήθηκε στα τέλη του 3ου μΧ αιώνα, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα χριστιανή, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Το πρότερό του όνομα ήταν Παντελέων. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον ιερέα Ερμόλαο. Σπούδασε ιατρική, την οποία ασκούσε χωρίς να παίρνει χρήματα, γεγονός στο οποίο ανάγει και η ρήση «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα. Από τον Θεό είχε το χάρισμα να θεραπεύει με την προσευχή. Στα χρόνια του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουλίου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες  στο Αιγαίο και τα δυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-4 και στο Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-37, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 19-37, στα νότια από 20-33 και στα ανατολικά από 20-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά, όπου υπάρχει και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Τρίτη 28/7
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Τζένη Καρέζη

Στις 27 Ιουλίου του 1992, έχασε την ζωή, μόλις στα 62 της χρόνια, μετά την άνιση μάχη της με τον καρκίνο.
Η Ευγενία Καρπούζη όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η κινηματογραφική της καριέρα αριθμεί πάνω από 30 ταινίες, με πιο γνωστές: «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο». «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», «Τα κόκκινα φανάρια», «Λόλα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Τζένη-Τζένη», «Ένας ιππότης για την Βασούλα», «Μια γυναίκα στην αντίσταση», «Μαντώ Μαυρογένους». Όμως και στο θέατρο είχε κάνει πολλές επιτυχίες, όπως «Η κυρία δεν με μέλλει», «Πάπισσα Ιωάννα», «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ», «Βυσσινόκηπος» και ακόμα «Αντιγόνη»,
«Λυσιστράτη», «Εκκλησιάζουσες», «Κλυταιμνήστρα», «Μήδεια», καθώς υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1960 ηγείται δικού της θιάσου και αργότερα με τον σύζυγό της Κώστα Καζάκο, είχαν και το δικό τους θέατρο, όπου ανέβασαν «Θεοδώρα η Μεγάλη», «Ασπασία», «Εντα Γκάμπλερ», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Εχθρός λαός», «Διαμάντια και μπλουζ» κ ά. Ακόμα εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μαρίνα Αυγέρη», «Η μεγάλη περιπέτεια», «Η μαύρη χρυσαλίδα»
Χαρακτηριστικές Ατάκες:
Δεσποινίς Διευθυντής
- Γυρίσατε;

Δ. Παπαγιαννόπουλος: Τι κάνεις εδώ παιδάκι μου;
Τζ. Καρέζη: Τραγουδάω…
Δ. Παπαγιαννόπουλος: Στη σκάλα τραγουδάει κανείς;
Τζ. Καρέζη: Γιατί στην Σκάλα του Μιλάνου πώς τραγουδάνε;

Τζένη Τζένη
Λ. Κωνσταντάρας (Κασσανδρής): Καλώς τα πιτσουνάκια μου. Πως τα περάσατε το βράδυ;
Τζ. Καρέζη: Μας δουλεύεις κύριε Κασσανδρή; Εμείς δεν είμαστε πιτσουνάκια. Εμείς είμαστε κουκουβάγιες.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

26/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:23
Δύση ηλίου: 20:40
Σελήνη: 11 ημερών
Πανσέληνος: Σε 5 Ημέρες

+ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Παρασκευής οσιομάρτυρος, Ερμολάου & Ερμοκράτους ιερομ.
Γιορτάζουν: Βίβιαν, Βιβή, Εύη, Εβίτα, Ερμόλαος, Έρση, Παρασκευάς, Παρασκευή, Ωραιοζάλη

Καιρός

Γενικά: Αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πρόσκαιρες  βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι  δυτικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-37, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 20-37, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα γύρω ορεινά.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Δευτέρα 27/7
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3-4 και στο Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Ψήνεσαι …για ψήσιμο;

Όλα στη σχάρα …Κρέας, Λουκάνικα, Σουβλάκια, Ψάρια, Λαχανικά, Τυριά και Ψωμί
Πρώτα σε προτίμηση, σαφώς τα αρνίσια παϊδάκια, που λόγω του λίπους που περιέχουν είναι νοστιμότερα. Ψητά στην σχάρα γίνονται μόνο τα τρυφερά κρέατα, όπως μπριζόλες, κοτολέτες, κόντρα φιλέτο, μπον φιλέ, καθώς και μπιφτέκια από κιμά (προσθέστε λίγο χοιρινό κιμά που είναι λιπαρός, για περισσότερη γεύση).  Προτιμήστε κρέας με λίγο λίπος όχι άπαχο και κοτόπουλο με την πέτσα του, που θα δώσει περισσότερη γεύση στο φαγητό. Όσο για τον φόβο της χοληστερίνης μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λίπος ή την πέτσα μετά το ψήσιμο. Ακόμα μικρό κοτόπουλο χωρισμένο στην μέση ή σε κομμάτια  και συκώτι, κατά προτίμηση τυλιγμένο σε μπέικον και τέλος λουκάνικα και σουβλάκια.
Αποφύγετε να τρυπήσετε ή να κόψετε τα λουκάνικα κατά την διάρκεια του ψησίματος, γιατί θα χάσουν τα υγρά τους και θα γίνουν σκληρά. Όσο για τα σουβλάκια, μπορείτε ανάμεσα στα κρέατα να βάλετε φετούλες λαχανικών (κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρι). Από ψάρια μικρά (σαρδέλες, γαύρος), αλλά και τα μεγάλα χοντρά ή λιπαρά ψάρια (συναγρίδες, σφυρίδες, κολιούς κλπ), ενώ ωραία ψήνονται και τα θαλασσινά (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, χταπόδια). Συνοδέψτε τα ψητά κρέατα ή ψάρια με ψητά λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, καλαμπόκια) ή πατάτες και κρεμμύδια ψημένα με την φλούδα τους σε αλουμινόχαρτο.
Τα τυριά όπως το κατσικίσιο και το χαλούμι ψήνονται ωραία στην σχάρα. Σε αλουμινόχαρτο βάζετε κομματάκια τυριού, ρίχνετε ελαιόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη, για περισσότερη γεύση καυτερή πιπερίτσα ή κόκκινο καυτερό πιπέρι, κομματάκια λιαστής ντομάτας. Κλείνετε το αλουμινόχαρτο σε πακετάκι και το ψήνετε στην σχάρα. Τέλος απαραίτητο συμπλήρωμα το ψητό ψωμάκι. Κόβετε σε φέτες το ψωμί, αν είναι και μπαγιάτικο καλύτερα. Μπήγετε κομματάκια σκόρδου ή απλώς περνάτε με σκόρδο την επιφάνεια τους, ρίχνετε ελαιόλαδο, ραντίζετε με λίγο νεράκι, πασπαλίζετε με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ψήνετε 1-2 λεπτά στην σχάρα, γυρίζοντας και από τις 2 μεριές.  

1822: Η μάχη στα Δερβενάκια

Τα Δερβενάκια είναι στενά  στην Κορινθία και έμειναν ιστορικά όταν ο Κολοκοτρώνης κατάστρεψε ολοσχερώς  την δύναμη του Δράμαλη.
Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει την καταστροφή των σιτηρών στην αργολική πεδιάδα και ο Δράμαλης δυσκολευόταν να βρει τροφή για τα στρατεύματά του που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο. Σκέφτηκε τότε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, θέλοντας όμως να εξαπατήσει τους Έλληνες για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, διέδωσε πως θα πάει προς την Τρίπολη. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί πίστεψαν και μόνο ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε την πονηριά του και έπεισε και τους άλλους να του στήσουν καρτέρι στα Δερβενάκια. Μόλις οι Τούρκοι μπήκαν στα στενά, οι Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους και ανυποψίαστοι οι Τούρκοι αποδεκατίστηκαν. Ο Δράμαλης με τα λείψανα του στρατού του, μόλις κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει στην Κόρινθο, όπου πέθανε από τις ταλαιπωρίες και την λύπη του.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

25/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:22
Δύση ηλίου: 20:41
Σελήνη: 10 ημερών
Πανσέληνος: Σε 6 Ημέρες

+ Κοίμηση Αγ. Άννης, Ολυμπιάδος διακον.
Γιορτάζουν: Άννα, Ευπραξία, Ολυμπιάς 

Αγία Άννα

Είναι η μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Καταγόταν από την φυλή του Λευί και γονείς της ήταν ο ιερέας Ματθάν και η μητέρα της η Μαρία. Παντρεύτηκε τον Ιωακείμ και  απέκτησε σε μεγάλη ηλικία την Παρθένο Μαρία. Όταν την απογαλάκτισε και την αφιέρωσε στον Θεό, η Άννα  έζησε την υπόλοιπη ζωή της μέχρι τον ειρηνικό θάνατό της, με νηστεία, προσευχή και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς.   

Καιρός

Γενικά: Aίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στα νότια πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-36, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 18-36, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 23-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-35 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Κυριακή 26/7
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι  μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Βαθιά γαλάζια θάλασσα

Οδηγίες προς λουομένους για να μην τα θαλασσώσουμε:
- Αποφεύγουμε παραλίες απομονωμένες, απόκρημνες, με θολά και άγνωστα νερά. Δεν κολυμπάμε αν τα νερά έχουν χρώμα βαθύ πράσινο, έχουν πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα, ή υπάρχει λάσπη στο βυθό.
- Επιλέγουμε παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστες, ενώ πριν κολυμπήσουμε διαβάζουμε με προσοχή τις τυχόν υπάρχουσες σημαίες ή και τους πίνακες υποδείξεων.
- Δεν μπαίνουμε στην θάλασσα, αν πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν υψηλά κύματα, αν βρέχει ή έχει ξεσπάσει καταιγίδα με κεραυνούς.
- Προστατευόμαστε από τον ήλιο σε σκιερά δέντρα ή ομπρέλα θαλάσσης. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, ανάμεσα 11:00 -16:00. Μπαίνουμε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αν πρόκειται να κολυμπήσουμε, ενώ καταναλώνουμε πολλά υγρά και ιδίως δροσερό νερό.
 -  Εξασφαλίζουμε τα πράγματά μας από πιθανούς «ποντικούς της ακτής» και προσπαθούμε να κρατάμε οπτική επαφή, από την θάλασσα για να τα ελέγχουμε.
 - Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή και λογαριάζουμε τις δυνάμεις μας για την επιστροφή. Είναι προτιμότερο να κολυμπάμε παράλληλα προς την ακτή και να βγαίνουμε αμέσως έξω, αν κουραστούμε ή δεν αισθανόμαστε καλά.
- Αν τυχόν πάθουμε κράμπα δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά γυρίζουμε ανάσκελα και προσπαθούμε επιπλέοντας να βγούμε σιγά-σιγά προς την ακτή να ζητήσουμε βοήθεια. 
- Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στην θάλασσα.
- Αν η παραλία που κολυμπάμε έχει βραχάκια προσέχουμε να μην πατήσουμε αχινούς, που συνήθως φωλιάζουν εκεί. Ακόμα αποφεύγουμε σημεία που υπάρχουν τσούχτρες 
- Δεν πετάμε σκουπίδια στην θάλασσα ή στην ακτή. Τα μαζεύουμε και τα βάζουμε στους ειδικούς κάδους.

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Ο επτανήσιος επικός ποιητής πέθανε στις 24 Ιουλίου 1879
Γεννήθηκε στην Λευκάδα το 1824, με καταγωγή από την Ήπειρο. Σπούδασε νομικά χωρίς ποτέ όμως να ασχοληθεί καθώς αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην ποίηση. Έγραψε επικά και λυρικά ποιήματα, που διαπνέονται από πατριδολατρία και λεβεντιά Έργα του: «Η κυρά Φροσύνη», «Θανάσης Βάγιας», «Αθανάσιος Διάκος», «Ο Δήμος και το καριοφίλι του», «Αστραπόγιαννος» «Φωτεινός», «Σαμουήλ», «Αγράμπελη», «Ο βράχος και το κύμα», «Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄»,  «Μνημόσυνα», «Η φυγή» Παράλληλα με την ποίηση επιδόθηκε και στην πολιτική. Υπήρξε βουλευτής της Ιονίου Πολιτείας, όπου αγωνίσθηκε σθεναρά για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ενώ αργότερα αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Το 1868 παραιτήθηκε και αποτραβήχτηκε από την ενεργό πολιτική και έζησε μέχρι τον θάνατό του στο νησί Μαθουρή, ασχολούμενος με την ποίηση..
Ο βράχος και το κύμα (Απόσπασμα)
«Μέριασε βράχε να διαβώ, το κύμ’ ανδρειωμένο,
λέγει στην πέτρα του γιαλού θολό, μελανιασμένο.
Μέριασε! Μες στα στήθη μου, που ‘σαν νεκρά και κρύα,
μαύρος βοριάς εφώλιασε και μαύρη τρικυμία…»

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

24/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:21
Δύση ηλίου: 20:42
Σελήνη: Πρώτο Τέταρτο
Πανσέληνος: Σε 7 Ημέρες

+ Χριστίνης μεγαλομ., Αθηναγόρα μάρτ.
Γιορτάζουν: Αθηναγόρας, Χριστίνα, Χριστιάνα

Αγία Χριστίνα

Πατέρας της ήταν ο επιφανής ειδωλολάτρης στρατηγός Ουρβανός. Γνώρισε τον χριστιανισμό από μια πιστή γυναίκα και όταν το έμαθε ο πατέρας της, προσπάθησε να την μεταπείσει φυλακίζοντας την, αλλά και υποβάλλοντας την και σε βασανιστήρια. Εκείνη απτόητη έμεινε σταθερή στην πίστη της βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο δια λόγχης, από τους έπαρχους Δίωνα και Ιουλιανό


Καιρός

Γενικά: Aίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-36, στα δυτικά από 20-37, στα κεντρικά από 19-36, στα νότια από 22-30 και στα ανατολικά από 23-35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Σάββατο 25/7
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές στα δυτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και στα νότια πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Γαρίδα….το μάτι μας

Η γαρίδα είναι ζώο της θάλασσας ή των λιμνών και ανήκει στα μαλακόστρακα και στην οικογένεια των αστακιδών. Λέγεται και καρίς ή καρίδα. Το σώμα της είναι άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγαλύτερο και το κεφάλι της τριγωνικό με μακριές λεπτότατες κεραίες. Έχει 10 πόδια και  μακριά ουρά. Ποικιλίες της η γαρίδα η κοινή με σταχτί χρώμα και μεγάλη σε μέγεθος και η μεσογειακή, κόκκινη και πιο μικρή που την ονομάζουμε γάμπαρη.
Θρεπτικά στοιχεία
Το κρέας τους είναι γευστικό, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιες σε πρωτεΐνη, αλλά και χοληστερόλη, ενώ αντιθέτως έχουν ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά. Περιέχουν  ακόμα ασβέστιο και σελήνιο
Αγορά, συντήρηση
Οι φρέσκες γαρίδες έχουν ευχάριστο άρωμα θάλασσας, είναι σφικτές, γυαλιστερές και  το κεφάλι τους είναι στητό στο σώμα. Ακόμα γλιστρούν εύκολα στα χέρια μας, ενώ όταν είναι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βάλουμε το χέρι μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. Καλό είναι να καταναλώνονται άμεσα και να μην μένουν στο ψυγείο πάνω από 1-2 ημέρες. Οι κατεψυγμένες προσφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης.  
Μαγείρεμα
Συνήθως τρώγονται βραστές ή τηγανιτές, ταιριάζουν ωραία με ρύζι ή κριθαράκι, αλλά και με λαχανικά σε σαλάτες. Με τον ζωμό τους, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κεφάλι και τα πόδια τους όταν τις καθαρίσετε, νοστιμίζετε σούπες και μαγειρευτά.

Γαρίδες μαριναρισμένες στον φούρνο

Και επειδή οι γαρίδες είναι για τους μερακλήδες, παραλλάσσουμε την συνταγή και αντί να τις τηγανίσουμε, απλώς τις ψήνουμε στον φούρνο, κάνοντας τες και γευστικότερες, αλλά και χωρίς πολλά λιπαρά   
Υλικά
1 κιλό γαρίδες, ½ κούπα ελαιόλαδο, 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, ξύσμα και χυμό από λεμόνι (ακέρωτο), μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος, αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά (προαιρετικά). Με ένα μυτερό μαχαίρι βγάζετε το εντεράκι από την πλάτη τους.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν, το λάδι, την μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τις γαρίδες. Σκεπάζετε και αφήνετε στο ψυγείο 1-2 ώρες να μαριναριστούν. Τις βάζετε σε ταψί  και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.   

2013: Πέθανε ο Νίκος Μαμαγκάκης, μουσικοσυνθέτης

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1929. Καταγόταν από οικογένεια μουσικών, θείος του ήταν ο λυράρης Ανδρέας Ροδινός.  Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και εν συνεχεία στο Μόναχο. Έγραψε τραγούδια, μουσική για ταινίες, για συμφωνικές ορχήστρες και κλασσική μουσική. Τραγούδια: «Ερωτόκριτος», «Η αγάπη θέλει δυο»,  «Δε θέλω», «Η κόρη της θάλασσας», «Σκληρό μου αγόρι», «Ξημερώνει», «Μην με μαλώνεις άνοιξη», «Όνειρο», «Τζεμιλέ», «Το στραβάδι» Έγραψε μουσική και τραγούδια για ταινίες: «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Άρπα κόλλα», «Λούφα και παραλλαγή», « Η εκδρομή», «Βίος και Πολιτεία». Κλασσικά έργα: «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα», «Εγκώμιο στον Ν. Σκαλκώτα», «Οδύσσεια», «Τετρακτίς». 

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

23/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:20
Δύση ηλίου: 20:42
Σελήνη: 8 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 8 Ημέρες

Ιεζεκιήλ προφ., Φωκά & Απολλωνίου ιερομ., Πελαγίας Τηνίας
Γιορτάζουν: Ιεζεκιήλ, Πελαγία, Πελάγιος

Προφήτης Ιεζεκιήλ

Είναι ένας από τους 4 μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και το όνομά του σημαίνει «την δύναμη του θεού». Έζησε στις αρχές του  6ου αιώνα στα χρόνια του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα και ήταν γιος  ιερέα. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στην αιχμαλωσία, όπου και έγραψε τις προφητείες του, που περιέχονται στο ομώνυμο βιβλίο  της Αγίας Γραφής. Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Ιουλίου.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-36, στα δυτικά από 20-36, στα κεντρικά από 22-35, στα νότια από 22-29 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα  τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26-35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και πρόσκαιρα το απόγευμα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-36 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Παρασκευή 24/7
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και σποραδικές βροχές στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.  

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το ποντικάκι, η μουσίτσα, αλλά και η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου «έφυγε» μόλις στα 62 της χρόνια, στις 23 Ιουλίου του ‘96, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατη νόσο.
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι Αττικής. Από τα μαθητικά της κιόλας χρόνια θα φανεί το υποκριτικό της ταλέντο και η σταδιοδρομία της ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ ακόμα είναι σπουδάστρια στην Δραματική Σχολή του Εθνικού (Βασιλικού τότε) Θεάτρου.
Γύρισε περισσότερες από 40 ταινίες, που όλες θα γίνουν μεγάλες επιτυχίες και θα την καθιερώσουν ως την «εθνική μας σταρ». Ας θυμηθούμε μερικές: «Το ποντικάκι» (1954), «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»( 1955), «Διακοπές στην Αίγινα»  (1957), «Η μουσίτσα» (1958), «Το ξύλο βγήκε από
τον παράδεισο», «Το κλωτσοσκούφι» (1959), «Η Αλίκη στο ναυτικό» (1960), «Μανταλένα» του Ντ. Δημόπουλου, όπου της απονέμεται και το  Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Χτυποκάρδια στο θρανίο» (1963), «Το δόλωμα» (1964), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Το πιο λαμπρό αστέρι» (1967), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1968), «Υπολοχαγός Νατάσσα», (1970), «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) κ.ά. Ερμήνευσε ακόμα πολλά τραγούδια, τα περισσότερα στις ταινίες,  που έγιναν διαχρονικές επιτυχίες:«Αλητάκι μπατιράκι», «Γαϊδουράκος», «Δημήτρη μου Δημήτρη μου», «Είναι το στρώμα μου μονό»,  «Χτυποκάρδια», «Έχω ένα μυστικό», «Φεύγουν τα νιάτα»,  «Θάλασσα πλατιά», «Καροτσέρη», «Κλωτσοσκούφι», «Χάλι γκάλι», «Ο γλάρος», «Μες σ’ αυτή τη βάρκα», «Φεύγουν τα νιάτα», «Νιάου νιάου βρε γατούλα», «Ο αμαξάς», «Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Τράβα μπρος» κ ά.
Μετά την δεκαετία του ’70 που ο ελληνικός κινηματογράφος αρχίζει να φθίνει, ξαναγυρίζει στο θέατρο και μάλιστα στο μιούζικαλ, που εκείνη πρωτοπαρουσιάζει στην Ελλάδα, ξεκινώντας με το έργο του Νιλ Σάϊμον «Καμπίρια». Ακολουθούν «Καμπαρέ», «Τζούλια», «Εβίτα», με κύκνειο άσμα «Την μελωδία της ευτυχίας». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές «Βασίλισσα Αμαλία» (1975), «Η θεατρίνα» (1977), «Νύχτα μάγων» (1990), «Και εύθυμη και χήρα» (1991), αλλά και ως γκεστ στους «Δέκα μικρούς Μήτσους» του Λ. Λαζόπουλου

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

22/7/2015

Ανατολή ηλίου: 6:20
Δύση ηλίου: 20:43
Σελήνη: 7 Ημερών
Πανσέληνος: Σε 9 Ημέρες

Μαρίας Μαγδαληνής, Μαρκέλλας παρθενομ.
Γιορτάζουν: Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαρκέλλα

Αγία Μαρκέλλα

Καταγόταν από την Χίο. Έγινε χριστιανή και όταν το ανακάλυψε ο πατέρας της την βασάνισε και την αποκεφάλισε. Η εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 22 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία  στο μέρος όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο βρίσκουν χαλίκια γεμάτα αίμα.

Καιρός

Γενικά: Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και  πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-36, στα δυτικά από 19-36, στα κεντρικά από 20-35, στα νότια από 23-29 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-34 βαθμούς Κελσίου

Πρόγνωση για Πέμπτη 23/7/
Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 


Νίκος Χουλιαράς

«Έφυγε» σε ηλικία 75 ετών ο ζωγράφος, λογοτέχνης και τραγουδοποιός
Γεννήθηκε το 1940 στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική πραγματοποιώντας εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την λογοτεχνία γράφοντας ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα «Ο Λούσιας», «Το άλλο μισό», «Ζωή την άλλη φορά», «Μια ιστορία του μακρύ χειμώνα», «Η μέσα βροχή», «Ο χρόνος είναι πάντα με το μέρος του» κ ά. Τέλος ασχολήθηκε με την μουσική γράφοντας στίχους και μελωδίες για τραγούδια που τραγούδησε ο ίδιος αλλά και άλλοι ερμηνευτές Αρλέτα, Π. Αστεριάδη, Μ. Κωχ, Δ. Γαλάνη, Α. Μάνου που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. «Τα πελαγίσια όνειρα», «Άναψα κλωνί δαδί», «Χαλαζιά μου», «Η μικρή Νανώ», «Το πέτρινο χαμόγελο» κ ά.  

Γιώργος Βελέντζας

«Έφυγε»  σε ηλικία 87 ετών ο «αστυνομικός» του ελληνικού σινεμά
Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, πρωτοεμφανιζόμενος στο θέατρο το 1948 στο έργο «Απαγωγή της Σμαράγδας»  σε θίασο του Β. Αργυρόπουλου. Συμμετείχε και σε άλλους θιάσους Βέμπο, Αυλωνίτη, Βασιλειάδου, Χορν, Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου, αλλά και με το ΚΘΒΕ σε έργα όπως «Πλούτος», «Ένα χαμένο γράμμα», «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Ο ηλίθιος», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Βροχοποιός» κ ά Συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά σε δεύτερους ρόλους συνήθως υποδυόμενος αστυνομικούς ή στρατιωτικούς. «Αγάπησα και πόνεσα», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», «Κάτι κουρασμένα παλικάρια», «Αλίμονο στους νέους», «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα», «Η σωφερίνα», «Ο ουρανοκατέβατος», «Ο τσαρλατάνος», «Από πού πάνε για την χαβούζα», «Ζωή χαρισάμενη» όπου το 1993 κέρδισε και το βραβείο ερμηνείας Β΄ ρόλου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θες/νίκης. Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές σειρές άλλοτε δανείζοντας τη φωνή του σε μεταγλωττίσεις «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» και άλλοτε συμμετέχοντας ως ηθοποιός «Ο άγνωστος πόλεμος»,  «Κωνσταντίνου και Ελένης», «10η εντολή», «7 θανάσιμες πεθερές», «Πικρό χιόνι», «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», «Υποψίες» κ ά