Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Σαν Σήμερα

1944: Πέθανε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος  συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1900 στην Λυών. Έμεινε γνωστός για το βιβλίο του «Μικρός Πρίγκιπας» που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Άλλα έργα του, μερικά από τα οποία γυρίστηκαν και ταινίες «Νυχτερινή πτήση», «Άνεμος, άμμος και άστρα», «Ο αεροπόρος», «Γράμμα σε ένα όμηρο», «Γη των ανθρώπων» κ ά. Υπήρξε ακόμα αεροπόρος και μάλιστα έχασε την ζωή του σε αναγνωριστική πτήση.

1920: Πέθανε (δολοφονήθηκε) Ίωνας Δραγούμης, πολιτικός και συγγραφέας Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878 και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Υπήρξε διπλωματικός υπάλληλος και υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε διάφορες διπλωματικές θέσεις. Επίσης ήταν λογοτέχνης, θιασώτης της δημοτικής γλώσσας και ένας από τους μαχητές του δημοτικισμού. Το 1910 συνέπραξε στην ίδρυση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου». ‘Έγραψε διηγήματα που διακρίνονται, για το άδολο αίσθημα, την απλότητα της σκέψης  και του ύφους. «Μαρτύρων και ηρώων αίμα», εμπνευσμένο από τον μακεδονικό αγώνα, «Σαμοθράκη», «Όσοι ζωντανοί» κ ά

1886: Πέθανε ο Φρανς Λίστ, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας
Υπήρξε καλλιτέχνης ισχυρός, ιδιότυπος και ορμητικός ως εκτελεστής, απαράμιλλος ως δεξιοτέχνης. Εισήγαγε νέους τρόπους στην μουσική ορχήστρα, ανακαίνισε τη θρησκευτική μουσική ενώ ανέδειξε την ουγγρική τσιγγάνικη μουσική. Το έργο του μεγάλο και σημαντικό περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, για πιάνο και ορχήστρα, χορωδιακά και έργα για σόλο πιάνο. «Χορός των νεκρών», «Ουγγρικές ραψωδίες».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου