Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Βαθιά γαλάζια θάλασσα

Οδηγίες προς λουομένους για να μην τα θαλασσώσουμε:
- Αποφεύγουμε παραλίες απομονωμένες, απόκρημνες, με θολά και άγνωστα νερά. Δεν κολυμπάμε αν τα νερά έχουν χρώμα βαθύ πράσινο, έχουν πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα, ή υπάρχει λάσπη στο βυθό.
- Επιλέγουμε παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστες, ενώ πριν κολυμπήσουμε διαβάζουμε με προσοχή τις τυχόν υπάρχουσες σημαίες ή και τους πίνακες υποδείξεων.
- Δεν μπαίνουμε στην θάλασσα, αν πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν υψηλά κύματα, αν βρέχει ή έχει ξεσπάσει καταιγίδα με κεραυνούς.
- Προστατευόμαστε από τον ήλιο σε σκιερά δέντρα ή ομπρέλα θαλάσσης. Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, ανάμεσα 11:00 -16:00. Μπαίνουμε στο νερό τουλάχιστον 3 ώρες μετά το τελευταίο μας γεύμα. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αν πρόκειται να κολυμπήσουμε, ενώ καταναλώνουμε πολλά υγρά και ιδίως δροσερό νερό.
 -  Εξασφαλίζουμε τα πράγματά μας από πιθανούς «ποντικούς της ακτής» και προσπαθούμε να κρατάμε οπτική επαφή, από την θάλασσα για να τα ελέγχουμε.
 - Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή και λογαριάζουμε τις δυνάμεις μας για την επιστροφή. Είναι προτιμότερο να κολυμπάμε παράλληλα προς την ακτή και να βγαίνουμε αμέσως έξω, αν κουραστούμε ή δεν αισθανόμαστε καλά.
- Αν τυχόν πάθουμε κράμπα δεν πανικοβαλλόμαστε, αλλά γυρίζουμε ανάσκελα και προσπαθούμε επιπλέοντας να βγούμε σιγά-σιγά προς την ακτή να ζητήσουμε βοήθεια. 
- Δεν εκτελούμε τις σωματικές μας ανάγκες μέσα στην θάλασσα.
- Αν η παραλία που κολυμπάμε έχει βραχάκια προσέχουμε να μην πατήσουμε αχινούς, που συνήθως φωλιάζουν εκεί. Ακόμα αποφεύγουμε σημεία που υπάρχουν τσούχτρες 
- Δεν πετάμε σκουπίδια στην θάλασσα ή στην ακτή. Τα μαζεύουμε και τα βάζουμε στους ειδικούς κάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου