Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα

787: Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος
Πραγματοποιήθηκε το 787, στην Νίκαια της Βιθυνίας, στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου, από την αυτοκράτορα Ειρήνη της Αθηναία και τον υιό της τον Κωνσταντίνο τον ΣΤ΄ κατόπιν αιτήσεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου, που ήταν και Πρόεδρος, ενώ συμμετείχαν ακόμη 365 Πατέρες. Η Σύνοδος εξέδωσε δογματικό όρο, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, καταδίκασε την εικονομαχία και αναστύλωσε τις εικόνες.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας (Ανατολική Στερεά Ελλάδα)

1828: Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει τα πρώτα ταχυδρομεία, δημιουργώντας ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, την Επίδαυρο, την Τρίπολη και την Σύρο.

1908: Κηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
Μετά την επανάσταση των Κρητικών το 1897, η Κρήτη αποτελεί ανεξάρτητο κράτος την Κρητική Πολιτεία, που τελεί υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908, ο Ελληνικός πληθυσμός της Κρήτης σε μεγάλο συλλαλητήριο κηρύσσει την ένωση της Κρήτης, με το ελεύθερο βασίλειο της Ελλάδος. Η πολυπόθητη ένωση θα πραγματοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα, με την Συνθήκη του Λονδίνου, όταν ο Σουλτάνος Μωχάμετ Β΄ θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου