Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

30/6//2013

Ανατολή ηλίου: 06:06
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 22 Ημέρες
Σελήνη: Τελευταίο Τέταρτο

+ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, Μιχαήλ νεομ.
Γιορτάζουν: Απόστολος, Αποστολία, Μελίτων

Σύναξη των 12 Αποστόλων

Απόστολοι ονομάστηκαν οι μαθητές που επέλεξε ο Κύριος για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο. Οι Απόστολοι ήταν 12: Ο Πέτρος (Σίμωνας), ο Ανδρέας, ο Ιάκωβος, ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Θαδδαίος, ο Ματθαίος, ο Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ),  ο Φίλιππος, ο Ιάκωβος ο Αλφαίου, ο Σίμωνας ο Ζηλωτής και ο Ματθίας που εκλέχτηκε στην θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Στις 30 Ιουνίου η εκκλησία γιορτάζει την Σύναξή τους.

Άγιοι Πάντες

Την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή η εκκλησία μας τιμά του Άγιους Πάντες.
Άγιοι Πάντες νοούνται όσους άγιασαν, Προπάτορες, Απόστολοι, Όσιοι, Μάρτυρες, Ιερομάρτυρες, Πατριάρχες,  Ιεράρχες, Άγιες Γυναίκες και λοιποί Ανώνυμοι Άγιοι.

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις αρχικά στα βορειοανατολικά και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και στα νότια πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-28, στα δυτικά από 16-30, στα κεντρικά από 17-30, στα νότια από 20-29 και στα ανατολικά από 19-31 βαθμούς Κελσίου. 

Αττική
Αρχικά αίθριος, τις μεσημεριανές- απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-30 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 1/7
Στα βορειοανατολικά τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Η  θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μπαρμπούνια και κουτσομούρες

Το μπαρμπούνι και η κουτσομούρα είναι παραλλαγές του ίδιου είδους, με διαφορετικές βιολογικές και οικολογικές συνήθειες. Είναι γένος ψαριών της οικογένειας των mulidae με την επιστημονική ονομασία mullus surmeletus.
Το μπαρμπούνι ή πετρομπάρμπουνο, από την λατινική λέξη barba που σημαίνει γένια, έχει χρώμα κοκκινωπό, γευστικότατο κρέας και ζει σε κοπάδια, στους πετρώδεις βυθούς, όπου βρίσκει την τροφή του, εντομόστρακα, μικρά μαλακόστρακα και ψαράκια.
Η κουτσομούρα, ονομασία επειδή το ρύγχος της κατεβαίνει απότομα, καθώς είναι πιο κοντό και κοφτό, ζει σε λασπώδεις βυθούς, εξ ου και ονομάζεται και λασπομπάρμπουνο. Το χρώμα της, όπως και το ραχιαίο πτερύγιό της δεν είναι τόσο κόκκινα σαν του μπαρμπουνιού και τέλος δεν έχει τις κοκκινοκαφέ και κίτρινες ρίγες, που διατρέχουν το σώμα του μπαρμπουνιού. Επίσης η κουτσομούρα είναι πιο παχύ ψάρι από το μπαρμπούνι. Ψαρεύονται την νύχτα από τις μηχανότρατες, ή με μανωμένα (σύνθετα) δίχτυα. Οι κουτσομούρες στην αγορά είναι πάντα ελληνικές, γιατί στο εξωτερικό δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα δυο ψάρια.
Ήταν ψάρια γνωστά από την Αρχαία Ελλάδα και υπάρχουν πολλές συνταγές, με κύριες τηγανιτά ή σαβόρο (που στα ιταλικά ση μαίνει γευστικό), ουσιαστικά μια παραλλαγή των τηγανιτών περιχυμένα με σάλτσα. Σε νησιώτικες όμως συνταγές, τα αυγοκόβουν, τα παντρεύουν με κάπαρη, με ρύζι, με πράσα, τα γεμίζουν με παξιμάδι ή γαλέτα, ή τα ψήνουν στο φούρνο ή σε λαδόκολλα με λαχανικά.

Μπαρμπούνια στο χαρτί

  • 10-12 μεγάλα μπαρμπούνια, ½ κούπα χυμό λεμονιού, 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λαδόκολλα, φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα.

Καθαρίζετε και πλένετε τα μπαρμπούνια, βάζετε στην κοιλιά τους σκόρδο, τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μείνουν ½ ώρα.
Αλείφετε τα μπαρμπούνια με λάδι, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τα τυλίγετε ένα-ένα στην λαδόκολλα. Τα βάζετε σ’ ένα ταψί και τα ψήνετε για 20-25΄.
Σερβίρετε το ψάρι στο χαρτί, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού.

Κουτσομούρες τηγανιτές

  • 1 κιλό κουτσομούρες ή μπαρμπούνια φρέσκα ή κατεψυγμένα, ξύδι, αλάτι χονδρό, ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα

Ξεπαγώνετε τα μπαρμπούνια αν είναι κατεψυγμένα. Καθαρίζετε τα ψάρια, τα πλένετε καλά, τα στραγγίζετε, τα περιχύνετε με λίγο ξύδι και αλάτι χονδρό και τ’ αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι, τα στραγγίζετε, τ’ αλευρώνετε, τινάζετε το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζετε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι.

Μπαρμπούνια σαβόρο

  • 1 κιλό μπαρμπούνια ή κουτσομούρες, 1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κ σ ξύδι, 2 κ σ σταφίδα, μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι χονδρό.

Καθαρίζετε πλένετε και αλατίζετε τα ψάρια. Τα αλευρώνετε, τα τηγανίζετε και
τα βάζετε σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι που τα τηγανίσατε και χωρίς να βγάλετε τα κατάλοιπα του αλευριού, ροδίζετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε την ντομάτα, το σκόρδο, τις σταφίδες, το ξύδι και σιγοβράζετε 10-12 λεπτά να δέσουν σε σάλτσα. Περιχύνετε τα μπαρμπούνια και πασπαλίζετε με τον μαϊντανό.

Θύμιος Καρακατσάνης

Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Κουν, όπου και εργάστηκε ως βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια, ενώ εργάστηκε και στο ελεύθερο θέατρο ως  ηθοποιός και σκηνοθέτης. Θεωρείται ο τελευταίος αριστοφανικός ηθοποιός. Θεατρικές παραστάσεις:
«Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ», «Πλούτος», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Ταρτούφος» κ ά με τελευταία εμφάνιση «Θάνατος του εμποράκου» το 2010.
Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Γυναικοκρατία», «Χαρτορίχτρα», «Καραβάν σαράϊ», «Οι νταντάδες» κ ά.
Στην τηλεόραση εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του το 2011  στο «Αλ τσαντίρι νιούζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατο που τον νίκησε στις 30 Ιουνίου του 2012. Ήταν πανδρεμένος και είχε 2 κόρες.

1997: Η Κίνα αποκτά και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ-Κονγκ

Χονγκ-Κονγκ στα κινεζικά σημαίνει «Λιμάνι των αρωμάτων». Βρίσκεται στις ΝΑ ακτές της Κίνας και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την χερσόνησο Καουλούν και από μέρος της ηπειρωτικής Κίνας. Εκεί εκβάλλει ο ποταμός των Μαργαριτών. Η έκτασή του είναι 1013 τετρ χιλιόμετρα και πρωτεύουσά του η Βικτωρία (σημερινό Χονγκ Κονγκ), που είναι κτισμένη στο νησί.  Στην αρχή ήταν ένας άσημος συνοικισμός από ψαροκαλύβες και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου, λόγω της τεράστιας στρατηγικής του θέσης. Αποτελεί κόμβο ναυτικών συγκοινωνιών της Άπω Ανατολής με μεγάλη ναυτική κίνηση και θεωρείται ένα από τα πρώτα λιμάνια του κόσμου. Η ζωή του λιμανιού είναι πολυθόρυβη, καθώς στους δρόμους του συνωστίζονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου. Περιήλθε στα χέρια των Άγγλων με την συνθήκη του Ναγκίν, το 1842. Στις 30 Ιουνίου του 1997 η Κίνα ανέκτησε και πάλι την κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

1936: Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος»

Το έγραψε η Μάργκαρετ Μίτσελ, με τον τίτλο “Gone with the wind’
και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Είναι ένα ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα, που  αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου. Το μοναδικό αυτό έπος του Νότου είναι  ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία που γράφτηκαν ποτέ, καθώς παραπάνω από 28 εκατ αντίτυπα του βιβλίου, πουλήθηκαν σε περισσότερες από 37 χώρες.  Τρία χρόνια αργότερα γυρίστηκε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους  Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου: «Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα». Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

29/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου:      20:52
Πανσέληνος:     Σε 23  ημέρες

Ημέρα για το Σκληρόδερμα

+ Πέτρου & Παύλου Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων
Γιορτάζουν: Πέτρος, Παύλος, Πετρίνα, Πετρούλα, Παυλίνα

Απόστολος Πέτρος

Ο κορυφαίος από τους  12 αποστόλους
Ονομαζόταν Σίμων, καταγόταν από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας, ήταν γιος του Ιωνά και ήταν ψαράς. Εγκατέλειψε το σπίτι του και την οικογένεια του και ακολούθησε πρόθυμα τον Ιησού, που τον μετονόμασε  σε Πέτρο, για την στέρεη σαν πέτρα πίστη του. Παρότι ήταν πιστός και αφοσιωμένος στον Ιησού, απόδειξη ότι τα έβαλε με τους Ρωμαίους στρατιώτες, κόβοντας το αυτί ενός, όταν πήγαν να τον συλλάβουν, αργότερα θα φοβηθεί και θα τον απαρνηθεί 3 φορές, όταν τον ρωτούν αν είναι μαθητής του «πριν αλέκτωρ λαλήσει». Νιώθοντας το σφάλμα του χύνει δάκρυα πικρά
Πρώτος αυτός μετά την Ανάσταση του Χριστού, την ημέρα της Πεντηκοστής, κάνει το πρώτο κήρυγμα και γίνεται ιδρυτής της χριστιανικής Εκκλησίας. Για την στερέωση μάλιστα του χριστιανισμού έγραψε 2 Καθολικές Επιστολές.
Έκανε περιοδείες στην Μ. Ασία στην Αίγυπτο, στην Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και στην Ρώμη. Εκεί τότε ήταν αυτοκράτορας ήταν ο Νέρων και στους διωγμούς που εξαπολύει εναντίον των χριστιανών ο Πέτρος συλλαμβάνεται με τον Παύλο και αφού βασανίζονται βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο. Κατά την παράδοση σταυρώθηκε με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μνήμη του τιμάται στις 29 Ιουνίου.

Η Ατζέντα του Σαββατοκύριακου

- Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Άγιος Δημήτριος» από την έναρξη της βάρδιας Σάββατο 29/6 και έως την λήξη της βάρδιας την Κυριακή 30/6. Τα δρομολόγια θα καλύπτονται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή «Στ. Δάφνης-Στ. Αγ. Δημήτριος», με αφετηρία και τέρμα τον διαμορφωμένο χώρο στο στ. Δάφνης.
- Πανελλαδικό συλλαλητήριο εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Σάββατο στις 11:30 στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς την πλ. Συντάγματος.

Καιρός

Γενικά: Πρόσκαιρη επιδείνωση από τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις  στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί  3-5 και στα πελάγη 6-7 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-28, στα δυτικά από 16-30, στα κεντρικά από 17-32, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 20-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-32  βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 30/6
Τοπικές νεφώσεις αρχικά στα βορειοανατολικά και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά με μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 και στα νότια πελάγη 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει

Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών

Στις 29 Ιουνίου του 67 πέθανε (σταυρώθηκε) ο Απόστολος Παύλος, στην Ρώμη
Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας το 5 μ Χ και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Σαούλ ή Σαύλος. Επειδή όμως απέκτησε και το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, είχε και δεύτερο όνομα, το ρωμαϊκό Πάουλους = Παύλος. Στην πατρίδα του έμαθε ελληνικά και στα Ιεροσόλυμα σπούδασε την εβραϊκή θεολογία, κοντά στον σοφό Γαμαλιήλ. Ήταν ακόμα σκηνοποιός, έραβε σκηνές και τέντες για τους ταξιδιώτες.
Ο Σαούλ ήταν γεμάτος έχθρα για τους χριστιανός, πήρε μάλιστα μέρος και στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στέφανου. Όταν έμαθε ότι στην Δαμασκό υπήρχαν πολλοί χριστιανοί, πήγε στους αρχιερείς και πήρε την άδεια να τους συλλάβει και να τους φέρει στα Ιεροσόλυμα. Καθώς πήγαινε με τους συνοδούς του, μια λάμψη τον κτύπησε στο πρόσωπο και τον έριξε στην γη, ενώ άκουσε μια φωνή να του λέει:
«Σαούλ, Σαούλ γιατί με καταδιώκεις;» Κατατρομαγμένος ο Σαούλ ρώτησε: «Ποιος είσαι Κύριε;» Τότε ο Σαούλ είδε ολοζώντανο μπροστά του τον Χριστό που του είπε:
«Εγώ είμαι ο Ιησούς και συ με καταδιώκεις. Σήκω πάνω και πήγαινε στην Δαμασκό και εκεί θα μάθεις τι πρέπει να κάνεις».
Ο Σαούλ σηκώθηκε μα δεν έβλεπε, ήταν τυφλός. Οι συνοδοί του καταφοβισμένοι τον συνόδεψαν στην πόλη, στο σπίτι του Ιούδα. Εκεί έμεινε τρεις ημέρες, νηστικός και τυφλός. Την τρίτη μέρα κατά διαταγή του Χριστού πήγε και τον βρήκε ο Ανανίας, που αφού έβαλε τα χέρια του στα μάτια του, τον θεράπεψε κι αμέσως άνοιξαν τα μάτια του, φωτίστηκε με Άγιο Πνεύμα, πίστεψε στο Χριστό και από τρομερός διώχτης του χριστιανισμού έγινε ο θερμότερος κήρυκας του Ευαγγελίου.
Από την Δαμασκό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου γνωρίστηκε με άλλους χριστιανούς, κηρύττοντας τον λόγο του θεού. Οι Ιουδαίοι όμως τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν και έτσι αυτός αναγκάστηκε να φύγει για την Καισαρεία της Παλαιστίνης και αργότερα με τον Βαρνάβα για την Αντιόχεια της Συρίας, όπου οι οπαδοί του Χριστού πήραν για πρώτη φορά το όνομα χριστιανοί. Ακόμα εκεί ο Απόστολος Παύλος κατέστρωσε το σχέδιο για την διάδοση και την εξάπλωση του χριστιανισμού. Για τον σκοπό αυτό διάλεξε μεγάλες πόλεις και έκανε τέσσερεις περιοδείες.
Πρώτη περιοδεία:
Το 45 ο Παύλος με τον Βαρνάβα και τον Ευαγγελιστή Μάρκο ξεκίνησαν από την Αντιόχεια για την Σελεύκεια κηρύττοντας. Με το πλοίο πέρασαν στην Κύπρο, όπου ίδρυσε χριστιανικές εκκλησίες. Από ‘κει πήγε στην Πέργη της Μικράς Ασίας, στο Ικόνιο, στα Λύστρα και την Δέρβη, όπου πίστεψε και ο Τιμόθεος. Το 48 πήγε στα Ιεροσόλυμα και πήρε μέρος στην Αποστολική Σύνοδο.
Δεύτερη περιοδεία:
Το 52 ξεκινώντας από την Αντιόχεια, με βοηθούς τον Τιμόθεο, τον Σίλα και τον Ευαγγελιστή Λουκά, επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, όπου ίδρυσε εκκλησίες και έφθασε στην Τροία. Με πλοίο πήγε στην Καβάλα και από κει στους Φιλίππους, όπου ίδρυσε εκκλησία. Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό έφτασε στην Θεσσαλονίκη και στην Βέροια. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα, όπου κήρυξε στον Άρειο Πάγο τον αληθινό Θεό. Στην Αθήνα πίστεψε ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και η γυναίκα του η Δάμαρη. Μετά πήγε στην Κόρινθο, όπου ίδρυσε εκκλησία και από κει στην Έφεσο.
Τρίτη περιοδεία:
Το 56 επισκέφθηκε μέρη της Μ Ασίας, της Ελλάδας και τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον έπιασαν οι Ιουδαίοι, αλλά ο Ρωμαίος διοικητής τον έστειλε στην Καισάρεια της Παλαιστίνης όπου έμεινε 2 χρόνια φυλακισμένος. Επικαλούμενος το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, στάλθηκε με συνοδεία στην Ρώμη για να δικαστεί. Εκεί έμεινε άλλα δυο χρόνια φυλακισμένος και όταν δικάστηκε και αφού απολογήθηκε, αθωώθηκε.
Τέταρτη περιοδεία:
Όταν ελευθερώθηκε επισκέφθηκε τις πόλεις της Μικράς Ασίας, την Κρήτη και την Ήπειρο. Το 67 ήρθε στην Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Πέτρο. Τότε όμως τους έπιασε ο Νέρωνας και τους θανάτωσε, στις 29 Ιουνίου, οπότε γιορτάζεται και η μνήμη τους. Εκτός όμως από τις περιοδείες έγραψε και 14 επιστολές, στις οποίες διδάσκει ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά των χριστιανών σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ονομάζεται Απόστολος των Εθνών, γιατί κήρυξε σε διάφορα έθνη.

1892: Πέθανε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, λόγιος και διπλωμάτης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Δεκεμβρίου  το 1809, με καταγωγή από αρχοντική φαναριώτικη οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στο Βουκουρέστι. Σπούδασε στην Οδησσό και ύστερα στην στρατιωτική σχολή του Μονάχου. Γυρνώντας στην Ελλάδα υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού και μετά την παραίτησή του, αναγορεύτηκε καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, εργαζόμενος για την οργάνωση της αρχαιολογίας. Όταν έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1856, με δικές του ενέργειες ιδρύθηκε το Ζάππειο, το βρεφοκομείο της Αθήνας, το αστεροσκοπείο και η Ακαδημία Αθηνών. Υπηρέτησε ακόμα ως πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και την Κωνσταντινούπολη και το 1878 μαζί με τον Θ. Δεληγιάννη και τον Άγγ. Βλάχο αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στο συνέδριο του Βερολίνου. Υπήρξε όμως και λόγιος, αναγνωρίστηκε μάλιστα και ως πατριάρχης της φαναριώτικης ποίησης και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Ελλάδα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, ιστορικά και αρχαιολογικά βιβλία κ ά. Έργα του: «Δήμος και Ελένη», «Ο κλέφτης», «Φροσύνη», «Διονύσου πλους», «Ο αυθέντης του Μορέως», «Ο συμβολαιογράφος», «Του Κουτρούλη ο γάμος», «Τριάκοντα τύραννοι», «Δούκας», «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας», «Αρχαιολογικές μελέτες», «Λεξικό της ελληνικής αρχαιολογίας».

1951: Πέθανε ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού μας θεάτρου

Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1884 στον Πειραιά και ήταν εγγονός του θεατρικού συγγραφέα Ιωάννη Βεάκη. Ξεκίνησε τις σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τις εγκατέλειψε και αφοσιώθηκε στο θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Συνεργάστηκε  με τους θιάσους της Κοτοπούλη, της Κυβέλη, Οικονόμου, Λεπενιώτη κ ά. Έπαιξε ως πρωταγωνιστής σε αρχαίες τραγωδίες, σε έργα του Σαίξπηρ και σε πολλά αντιπροσωπευτικά έργα της εποχής μας, σημειώνοντας θριαμβευτικές επιτυχίες: «Οιδίπους Τύραννος», (1919), «Κουρέας της Σεβίλλης» (1927), «Κατά φαντασίαν ασθενής» (1937), «Βασιλιάς Λήρ (1938) κ ά. Συμμετείχε ακόμα σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «Το λιμάνι των δακρύων», «Αστέρω», «Η φωνή της καρδιάς», «Αρραβωνιάσματα», «Οι απάχηδες των Αθηνών». Διετέλεσε καθηγητής σε θεατρικές σχολές, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή πεζών, στίχων, αλλά και θεατρικών έργων.

Σαν Σήμερα

1900: Γεννήθηκε ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξεπέρν, Γάλλος συγγραφέας
Έγινε ευρύτατα γνωστός με το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας».

1929: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στην μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση

1949: Η Νότια Αφρική επιβάλλει το απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1982: Πέθανε ο Pierre Bellman, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

2003: Πέθανε η Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός

2012:Έφυγε από την ζωή στα 82 του χρόνια, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Νέστωρας Μάτσας. Είχε συγγράψει περισσότερα από 30 βιβλία, που είχαν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

28/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου:      20:52
Πανσέληνος:     Σε 24  ημέρες

+ Ανακομιδή λειψάνων Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων
Γιορτάζει: Γερμανός

Όσιοι Κύρος & Ιωάννης

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα. Ήταν γιατροί και ασκούσαν το επάγγελμά τους αφιλοκερδώς, εξ ου και η ονομασία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού στα χρόνια του Διοκλητιανού και η ανακομιδή των λειψάνων τους έγινε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Κλειστές οι εφορίες λόγω της απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΥ-ΔΟΥ).

Εκπαίδευση
- Λήγει προθεσμία Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
- Έως 12/7 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

- Κοινωνία
Παράταση έως 31/8 για την καταβολή των  αγροτικών ασφαλιστικών εισφορών του 2012 στον ΕΛΓΑ.

Οικονομία
- Μεταφέρονται για την Δευτέρα 1/7 οι καταληκτικές προθεσμίες  φορολογικών εκκρεμοτήτων, λόγω της απεργίας των εφοριακών.
- Έως 8/7 η παράταση για τις δηλώσεις ΟΕ και ΕΕ
- Παράταση έως 31/8 (αναλόγως του τελευταίου ψηφίου) για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέσω Taxisnet
- Έως 31/8 η συμπλήρωση του Ε9

Παιδί
-¨Έως 5/7 οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για την σχολική περίοδο 2013-2014

Καιρός

Γενικά: Τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-30, στα δυτικά από 18-31, στα κεντρικά από 19-33, στα νότια από 21-29 και στα ανατολικά από 20-31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-33  βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 29/6
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τα φαινόμενα κατά τόπους στα βόρεια και πιθανόν στα κεντρικά  θα είναι έντονα, με πιθανότητα χαλαζόπτωσης. Σταδιακή βελτίωση το απόγευμα και  από τα δυτικά. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά κυρίως τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί  3-5 και στα πελάγη 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Θεοδώρα

Στις 28 Ιουνίου του 548 πέθανε η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κύπρο. Καταγόταν από φτωχή και ταπεινή οικογένεια, ήταν κόρη αρκουδοτρόφου στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Κι η ίδια ήταν χορεύτρια, ήταν όμως πανέξυπνη, πνευματώδης, εξαιρετικά όμορφη, συνετή και θαρραλέα. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όταν την γνώρισε γοητεύτηκε από την ομορφιά της, αλλά και από τα μεγάλα πνευματικά της χαρίσματα και αψηφώντας την ταπεινή καταγωγή της την ανέβασε στον θρόνο του Βυζαντίου. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα, παράδοξη και επιφανέστερη γυναίκα, που ανέβηκε στον βυζαντινό θρόνο. Βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό και συνετέλεσε στην λαμπρότητα της βασιλείας του. Ίδρυσε φιλανθρωπικά καταστήματα (νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), και έκανε κοινωφελή έργα. Κατά την κρίσιμη «Στάση του Νίκα» η γενναία και αποφασιστική επέμβασή της ενέπνευσε και στήριξε τον Ιουστινιανό, που είχε δειλιάσει, λέγοντάς του το περίφημο: «Καλόν εντάφιον η βασιλεία Αύγουστε» δηλαδή Καλύτερα Αύγουστε να πεθάνεις σαν βασιλιάς παρά σαν φυγάς. Η τόλμη της έδωσε θάρρος σ’ όλους και ο Ιουστινιανός διέταξε το στρατηγό Βελισάριο να επιτεθεί εναντίον των στασιαστών, κατανικώντας τους και στερεώνοντας τον θρόνο του.

1985: Πέθανε ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, κοντά στον μεγάλο θεατράνθρωπο Λουϊ Ζουβέ και από εκεί  ξεκίνησε το 1937 την καριέρα του συμμετέχοντας σε οπερέτες και στο θέατρο. Γυρίζοντας στην Αθήνα σχημάτισε δικό του θίασο, όπου συμμετείχαν γνωστές  ηθοποιοί της εποχής , Μάρω Κοντού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη. Έγινε όμως ευρύτατα γνωστός με την συμμετοχή του, σε περισσότερες από 80  ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, άλλοτε υποδυόμενος τον πατέρα γνωστών σταρ (Βουγιουκλάκη, Καρέζη ) και άλλοτε παριστάνοντας τον ώριμο γυναικά. «Διαγωγή μηδέν», «Οι απάχηδες των Αθηνών», «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», «Το τρελοκόριτσο», «Ο ζηλιαρόγατος», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η βίλα των οργίων», «Ο μπλοφατζής»,  «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Ο κύριος πτέραρχος»,  «Ο τρελός τ’ χει τετρακόσια», «Καπετάν φάντης-μπαστούνης», «Τι 30, τι 40, τι 50», «Ο άνθρωπος που γύρισε από την ζέστη», «Βίβα Ρένα», «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ»,  κ ά. Στην τηλεόραση το 1976, πρωταγωνίστησε στην σειρά «Εκείνες κι εγώ» στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου.  Είχε κάνει δυο γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο, τον δημοσιογράφο και πολιτευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα,  που του χάρισε δυο εγγόνια τον συνονόματό του αθλητικό δημοσιογράφο Λάμπρο και την Παυλίνα.   

Σαν Σήμερα

1577: Γεννήθηκε ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Πολ Ρούμπενς, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 17ου αιώνα

1914: Έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου
 Ο πόλεμος αυτός ήταν ο πρώτος που εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα, όπου πήραν μέρος τα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αιτία ήταν ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, για την κυριαρχία στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Την αφορμή έδωσε η δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου, στην αγορά του  Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ στις 28 Ιουνίου του 1914. Οι Αυστριακοί θεώρησαν υπεύθυνη την Σερβική κυβέρνηση και της κήρυξαν τον πόλεμο.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών
Υπογράφτηκε στο Παρίσι στην αίθουσα Καθρεπτών του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, ουσιαστικά ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανταντ και της Γερμανικής αυτοκρατορίας, που ήταν η μεγάλη χαμένη και  έθεσε τέρμα στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Συμμετείχαν 70 αντιπρόσωποι από 26 έθνη και οι τρεις μεγάλοι που διαπραγματεύθηκαν την συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόϋντ Τζόρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσό και ο Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον.

2007: Η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα

2012: Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η σεναριογράφος των ρομαντικών κομεντί, Νόρα Έφρον. «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι»ι, «Άγρυπνος στο Σιάτλ», «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας»

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

27/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:05
Δύση ηλίου:      20:52
Πανσέληνος:     Σε 25  ημέρες

Σαμψών του Ξενοδόχου, Ιωάννας και Μαρίας μαρτ.

Σαμψών του Ξενοδόχου

Γεννήθηκε στην Ρώμη, καταγόμενος από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Σπούδασε φιλολογία και ιατρική, με την οποία ασχολήθηκε όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά για να βοηθάει τον κόσμο. Μετά τον θάνατο των δικών του πήγε στην Κων/πόλη, όπου χειροτονήθηκε ιερέας από τον πατριάρχη Μηνά. Με δικά του χρήματα έκτισε νοσοκομείο, όπου έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα, φροντίζοντας τους πιστούς.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Κλειστές οι εφορίες στις 28 & 29/6 λόγω της απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΥ-ΔΟΥ). Στις 10:30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή.
- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία,  τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ από τις 10:00-15:00 λόγω της 5ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ. Συγκέντρωση στις 11:00 έξω από το υπ. Υγείας.

Εκπαίδευση
- Έως 28/6 η  Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
- Έως 12/7 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οικονομία
- Μεταφέρονται για την Δευτέρα 1/7 οι καταληκτικές προθεσμίες  φορολογικών εκκρεμοτήτων, λόγω της απεργίας των εφοριακών.
- Έως 8/7 η παράταση για τις δηλώσεις ΟΕ και ΕΕ
- Παράταση έως 31/8 (αναλόγως του τελευταίου ψηφίου) για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέσω Taxisnet
- Έως 31/8 η συμπλήρωση του Ε9

Παιδί
-Έως 5/7 οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για την σχολική περίοδο 2013-2014

Καιρός

Γενικά: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και τα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην Μακεδονία κατά τόπους θα είναι έντονα.  Οι άνεμοι βόρειοι 5-6 και στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση  και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-30, στα δυτικά από 18-32, στα κεντρικά από 19-34, στα νότια από 22-29 και στα ανατολικά από 20-32 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις το απόγευμα και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών αργότερα στα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-34  βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Παρασκευή 28/6
Τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. 

Σπύρος Καλογήρου

Στις 27 Ιουνίου 2009, σε ηλικία 87 ετών, έφυγε ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού σινεμά
Γεννήθηκε στην Αθήνα στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 με τον «Ερωτόκριτο». Παίζοντας ρόλους ενός μεγάλου φάσματος του κλασσικού ρεπερτορίου συνεργάστηκε με τους θιάσους Ροντήρη, Μινωτή, Μυράτ, Σολωμού, Λαμπέτη, Κουν κ ά. Συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες παίζοντας συνήθως τον ρόλο του κακού. Χαρακτηριστική έχει μείνει η ατάκα του προς τον Νίκο Κούρκουλο, από την ταινία «Λόλα». «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη». Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1955 στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Μερικές από τις ταινίες του: « Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Μανταλένα», «Λόλα», «Κονσέρτο για πολυβόλα», «5000 ψέματα», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η κόρη του Ήλιου», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Η εκδίκηση του πατέρα», «Στάκαμαν. Το 1966 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχε πάρει τιμητική διάκριση για την μικρή μήκους ταινία «Τζίμης ο τίγρης». Ήταν παντρεμένος από το 1952 με την ηθοποιό επίσης Ευαγγελία Σαμιωτάκη και είχαν αποκτήσει ένα γιο.

1951: Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτης

Γεννήθηκε το 1857 στο Καντηκιόϊ της Μικράς Ασίας και ήταν πρωτότοκος γιος του μεγάλου ευεργέτη  Ιωάννη Σισμάνογλου. Σπούδασε στο ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή των Παρισίων. Εργάστηκε στις οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις στο πλευρό του πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου, τις ανέλαβαν μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο. Ο πατέρας τους Ιωάννης  άφησε τεράστια περιουσία, που τα δυο αδέλφια, αύξησαν περισσότερο, μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, με χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις στο Παρίσι. Συνέχισαν το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα τους, με ευεργεσίες και φιλανθρωπίες. Βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την  Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου, στην Αθήνα  ίδρυσαν το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αντίστοιχο στην Κομοτηνή,  δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο, μεγάλη έκταση που κατείχαν στην Καβάλα, για να διανεμηθεί στους εκεί πρόσφυγες από την Μικρά Ασία

1678: Πέθανε ο Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης

Γεννήθηκε το 1572 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε σε πανεπιστήμια της Ιταλίας, λαμβάνοντας μεγάλη μόρφωση. Το διάστημα 1602- 1612 ήταν πατριάρχης Αλεξανδρείας. Διετέλεσε πέντε φορές πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όπου έκανε αγώνες εναντίον των αιρέσεων των καθολικών, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους, ότι ετοίμαζε επανάσταση εναντίον τους. Συνελήφθη από  τους Γενίτσαρους, που τον στραγγάλισαν και έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

26/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου:      20:52
Πανσέληνος:     Σε 26  ημέρες

Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Δαβίδ οσίου εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισ. Γοτθίας

Όσιος Δαβίδ

Καταγόταν από την Θεσ/νίκη και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και έγινε αναχωρητής, ζώντας επί 3 χρόνια σ’ ένα δέντρο. Η αυστηρή άσκηση τελειοποίησε τις αρετές του.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Στάση εργασίας 12:00-19:00 εργαζομένων στα λιμάνια. Συγκέντρωση στον ΟΛΠ στις 12:30 στις Πύλες του ΣΕΜΠΟ

Εκπαίδευση
- Έως 28/6 η  Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
- Έως 12/7 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Κοινωνία
- Κλειστές οι εφορίες στις 28 & 29/6 λόγω της απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΥ-ΔΟΥ)

Οικονομία
- Έως 28/6 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΑΕ, ΕΠΕ.
- Έως 30/6 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Taxisnet φυσικών προσώπων
- Έως 31/8 η συμπλήρωση του Ε9

Παιδί
-Έως 5/7 οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για την σχολική περίοδο 2013-2014

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σποραδικές βροχές στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-34, στα δυτικά από 18-32, στα κεντρικά από 19-37, στα νότια από 22-32 και στα ανατολικά από 20-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 και τοπικά στα ανατολικά 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21-36  βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Πέμπτη 27/6
Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και τα ορεινά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στην Μακεδονία κατά τόπους θα είναι έντονα.  Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. 

Οδοντόβουρτσα και Βούρτσισμα Δοντιών

Με αφορμή το γεγονός ότι, στις 26 Ιουνίου 1498 οι Κινέζοι εφεύραν την οδοντόβουρτσα, μερικές συμβουλές για την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας και του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών.
Διαλέγοντας οδοντόβουρτσα
- Προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με σχετικά μικρή κεφαλή για να μπορεί να φτάνει μέχρι το βάθος του στόματος και σε όλες τις γωνιές των δοντιών.
- Διαλέξτε μια με μαλακές τρίχες, για να μην πληγώνονται τα ούλα. Η ιδέα ότι όσο πιο σκληρή είναι η οδοντόβουρτσα, τόση περισσότερη πέτρα βγάζει δεν ευσταθεί.
- Είναι προτιμότερο η οδοντόβουρτσα να έχει ανατομική λαβή, καθώς επιτρέπει να γίνεται το βούρτσισμα σταθερότερο και χωρίς να ασκείτε μεγάλη ένταση.
- Αλλάζετε συχνά την οδοντόβουρτσα. Μια μέση διάρκεια χρήσης είναι το τρίμηνο.
- Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με ειδική επιφάνεια και για τον καθαρισμό της γλώσσας.
- Δοκιμάστε και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, είναι πιο άνετες και πιο αποδοτικές.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ιδίως εκείνες που περιστρέφεται η κεφαλή τους έχουν την ικανότητα να αφαιρούν περισσότερη πέτρα από κάθε σημείο του δοντιού.
Σωστό βούρτσισμα
- Βουρτσίζουμε τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα τα δόντια μας, ενώ η διάρκεια του σωστού βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δυο λεπτά.
- Για το σωστό βούρτσισμα, τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια, ούτως ώστε ταυτόχρονα με το βούρτσισμα των δοντιών, να γίνεται και μάλαξη και καθαρισμός των ούλων. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό των δοντιών.
- Πρέπει ακόμα να βουρτσίζουμε και την γλώσσα με το ειδικό σημείο της οδοντόβουρτσας, καθώς κι εκεί υπάρχουν μικρόβια.

1945: Υπογράφεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών

Στο Σαν Φραγκίσκο εκπρόσωποι 50 κρατών υπογράφουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύοντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που αντικατέστησε την Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ). Σκοπός του είναι η συνεργασία των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης στον κόσμο. Σήμερα ο ΟΗΕ είναι μια τεράστια οργανωτική μηχανή με συνεχή εξέλιξη και οργάνωση. Η έδρα του Οργανισμού βρίσκεται στο Μανχάταν της  Νέας Υόρκης και τα βασικά όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Γραμματεία, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κηδεμονιών και το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο.

Σαν Σήμερα

363: Πέθανε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε στην Αθήνα και επηρεάστηκε από το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων και την θρησκεία τους, σε σημείο, όταν έγινε αυτοκράτορας το 361 να θελήσει  να επιβάλει την λατρεία των ολύμπιων θεών, καταδιώκοντας και παραγκωνίζοντας τους χριστιανούς. Γι’ αυτό κι ονομάστηκε Παραβάτης. Πέθανε  το 363 όταν     τραυματίστηκε βαριά σε μια μάχη με τους Πέρσες.

1903: Γεννήθηκε ο Τζώρτζ Όργουελ, Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας
Ο Έρικ Άρθρουρ Μπλαιρ, γνωστότερος ως Τζώρτζ Όργουελ, γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας και ήταν γιος δημοσίου υπαλλήλου. Έμεινε γνωστός από τα έργα του «1984» προφητικό για την επικράτηση ενός ολοκληρωτισμού και την «Φάρμα των ζώων» που καυτηριάζει την γραφειοκρατία συμβατικών καθεστώτων.

1924: Γεννήθηκε στην Αθήνα ο στοχαστής, φιλόσοφος και καθηγητής Κώστας Αξελός. Έζησε στην Γαλλία «Φιλοσοφικές Δοκιμές», «Αυτό που επέρχεται», «Η εκδίπλωση της έρευνας», «Το άνοιγμα στο επερχόμενο και το αίνιγμα της τέχνης».

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

25/6//2013

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου: 20:52
Πανσέληνος: Σε 27 Ημέρες

Ημέρα Θαλασσοπόρου

Φεβρωνίας, Ορεντίου & 6 αδελφών, Διονυσίου, Προκοπίου, Μεθοδίου οσ.
Γιορτάζουν: Έρωτας, Φεβρωνία

Αγία Φεβρωνία

Ήταν κοπέλα εκπληκτικής ομορφιάς και περιζήτητη νύφη. Εκείνη όμως επέλεξε από νεαρή ηλικία να γίνει καλόγρια σε μοναστήρι της Μεσοποταμίας, ηγουμένη στο οποίο ήταν η θεία της Βρυέννα. Στους διωγμούς κατά των χριστιανών συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια ξίφους.

Ατζέντα

Εκπαίδευση
- Έως 28/6 η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
- Έως 12/7 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οικονομία
- Έως 28/6 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΑΕ, ΕΠΕ.
- Έως 30/6 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Taxisnet φυσικών προσώπων
- Έως 31/8 η συμπλήρωση του Ε9

Παιδί
-¨Έως 5/7 οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για την σχολική περίοδο 2013-2014

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα βόρεια ορεινά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 5-6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18-36, στα δυτικά από 19-33, στα κεντρικά από 19-38, στα νότια από 22-32 και στα ανατολικά από 20-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος.  Οι άνεμοι δυτικοί –βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τετάρτη 26/6
Νεφώσεις στα ηπειρωτικά  και σποραδικές βροχές  στα βόρεια. Γενικά αίθριος στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 και στα δυτικά και νότια τοπικά 6-7 μποφόρ.  Η  θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μαϊκλ Τζάκσον

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ινδιάνα στις 29 Αυγούστου του 1958. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του ‘60 ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος The Jackson 5. Το 1971 ξεκίνησε σόλο καριέρα, που τον ανέδειξε ως καλλιτέχνη του διεθνούς στερεώματος, κερδίζοντας την αγάπη μεγάλης μερίδας του κοινού. Τα τραγούδια του ξεχώρισαν και ανέβηκαν στην κορυφή των διεθνών sharts, χαρίζοντάς του 13 φορές βραβείο Grammy. Μερικά από τα τραγούδια του: “Thriller”, “Don’t stop till you get enough”, Rock with you”, “Billie Jean”, “Bad”, “Beat it”.Είχε υποστεί πολλές πλαστικές εγχειρήσεις που είχαν αλλάξει τελείως το πρόσωπό του, ακόμα και αυτή την χροιά του δέρματός του. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Ιουνίου 2009.

1997: Πέθανε ο Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής Ζακ Ιβ Κουστώ

Γεννήθηκε το 1910 στο Μπορντό της Γαλλίας. Από μικρή ηλικία ταξίδευε ακολουθώντας τον πατέρα του. Σπούδασε στην Ναυτική Ακαδημία της Βρέστης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Ίδρυσε και προήδρευσε στην Γαλλική Ωκεανογραφική Υπηρεσία και στο Κέντρο Εξελιγμένων  Θαλάσσιων Ερευνών. Το 1952 αγόρασε ένα παλιό ναρκαλιευτικό σκάφος που μετέτρεψε σε εξερευνητικό με το όνομα «Καλυψώ» και αφού δημιούργησε ειδική  ομάδα υποβρύχιων ερευνών ξεκίνησε να εξερευνά τους βυθούς των θαλασσών.
Πέτυχε με την ομάδα του με ειδικές υποβρύχιες στολές κι εγκαταστάσεις να παραμείνει πολλές ώρες κάτω από την θάλασσα, όπου τράβηξε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως: «Ο κόσμος του βυθού», «Ναυάγια», «Σιωπηλά». Το 1975 και μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης εξερεύνησε τα θαλάσσια έγκατα στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, το ναυάγιο του Βρετανικού, μελέτησε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων κ ά. Το ωκεανογραφικό όμως σκάφος «Καλυψώ»χάθηκε άδοξα καθώς προσάραξε σ’ ένα ύφαλο στο λιμάνι της Σιγκαπούρης και βυθίστηκε. Ένα χρόνο αργότερα ο Ζακ Υβ Κουστώ πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Παρίσι.    

Σαν Σήμερα

1822: Πέθανε ο Έρνεστ Τιοντόρ Αμαντέους Χόφμαν, γερμανός παραμυθάς
Γεννήθηκε στις 24 Ιανουάριου 1875. Το σημαντικότερο έργο του, που έγραψε το 1816, το παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών». 

1984: Πέθανε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1926, στο Πουατιέ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία και διετέλεσε καθηγητής ψυχολογίας σε διάφορα πανεπιστήμια. Είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS και πέθανε στο νοσοκομείο De la salpetriere στο Παρίσι  Έργα του: «Ψυχική ασθένεια και ψυχολογία»,  «Ο στοχασμός του έξω», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Η ιστορία του λόγου» κ ά.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

24/6//2013

Ανατολή ηλίου: 06:04
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σε 28 Ημέρες
26η Εβδομάδα

+ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Το Γενέθλιον του Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
Αθανασίου οσίου του Παρίου, Σύναξη Ζαχαρίου & Ελισάβετ

Ιωάννης ο Πρόδρομος

Γεννήθηκε πριν από τον Χριστό, για αυτό και ονομάστηκε και Πρόδρομος, καθώς προετοίμασε τον δρόμο για την έλευση του Ιησού. Ονομάζεται ακόμα Βαπτιστής, επειδή βάπτισε πολλούς και τον ίδιο τον Χριστό.  Ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Παρθένου Μαρίας. Η Ελισάβετ ήταν μεγάλης ηλικίας και στείρα και όταν παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου στον Ζαχαρία να του αναγγείλει το ευχάριστο γεγονός, εκείνος προς στιγμήν δυσπιστούσε. Για την δυσπιστία του αυτή τιμωρήθηκε, καθώς το παιδί γεννήθηκε  κωφάλαλο. Αποκαταστάθηκε η ομιλία του όταν ο Ζαχαρίας το βάπτισε Ιωάννη και το αφιέρωσε στην εκκλησία.

Αγίου Πνεύματος

Την Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή η εκκλησία μας τιμά το Άγιο Πνεύμα, που είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Κατά το Σύμφωνο της Πίστεως, είναι το πνεύμα το άγιον, το κύριον , το ζωοποιοόν, που εκπορεύεται εκ του Πατρός και είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και συμπροσκυνείται και συνδοξάζεται με τον Πατέρα και τον Υιό.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες  τις μεσημεριανές –απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-34, στα δυτικά από 19-34, στα κεντρικά από 20-38, στα νότια από 20-31 και στα ανατολικά από 22-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια.  Οι άνεμοι μεταβλητοί 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Τρίτη 25/6
Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί 3-5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6-7 μποφόρ. Η  θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


1798: Πέθανε ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, Ρήγας Φεραίος

 Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο (αρχαίες Φερές) γι αυτό και ονομάστηκε Βελεστινλής ή Φεραίος. Σπούδασε σε διάφορες σχολές στα Αμπελάκια, το Βελεστίνο και στην Ζαγορά και στα 20 του χρόνια διορίστηκε δάσκαλος στον Κισσό Πηλίου. Εκεί σκοτώνει τον πρόκριτο και αναγκάζεται να βγει κλέφτης στο βουνό. Αργότερα φεύγει κρυφά για την Βλαχία και το 1796 εγκαταστάθηκε στην Βιέννη, όπου έστησε το επαναστατικό του στρατηγείο και με τους συνεργάτες του αρχίζει την επαναστατική του δράση, μέσω της εκπαίδευσης και της διαφώτισης του λαού. Κυκλοφόρησε την «Χάρτα» και την «Επαναστατική Προκήρυξη» που περιλαμβάνει και τον «Θούριο». O Ρήγας Φεραίος, ήθελε να γυρίσει στο τέλος του 1797 στην Ελλάδα, περνώντας πρώτα από την Τεργέστη, για να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών. Γι αυτό πριν ξεκινήσει έστειλε στον έμπιστό του φίλο Αντώνη Κορωνιό, τα κιβώτια με την «Επαναστατική  Προκηρύξη» και άλλα έγγραφά του. Ο φίλος του όμως έλειπε από την Τεργέστη και τα κιβώτια παρέλαβε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεγαλέμπορος από την Κοζάνη. Αυτός είτε επειδή φοβήθηκε, είτε επειδή ήταν προδότης, ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές της Τεργέστης. Και έτσι όταν ο Ρήγας με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περαιβό, έφτασε στην Τεργέστη, οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. Από το γαλλικό προξενείο της Τεργέστης μάταια προσπαθούν να τον απελευθερώσουν. Εν τω μεταξύ συλλαμβάνονται άλλοι 8 συνεργάτες του. Απελευθερώνεται ο Περαιβός που ήταν Γάλλος υπήκοος και άλλος ένας. Τους υπόλοιπους μαζί και τον Ρήγα, η αυστριακή κυβέρνηση αποφασίζει να τους στείλει  στον πασά του Βελιγραδίου. Ο αυστριακός όμως ηγεμόνας νομίζοντας ότι ο πασάς θα τους ελευθερώσει, σκοτώνει τους φυλακισμένους, χωρίς να είναι εξακριβωμένο το πως. Η μια εκδοχή αναφέρει ότι στραγγαλίστηκαν και η άλλη ότι τους  έπνιξαν  στον Δούναβη.      

Σαν Σήμερα

1859: Η μάχη του Σολφερίνο
Η μάχη στην πόλη της Λομβαρδίας, Σολφερίνο, διεξάγεται μεταξύ των Γάλλων και των Αυστριακών. Ο Ελβετός επιχειρηματίας Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχε στην μάχη και βλέποντας τις φρικαλεότητες, συνέλαβε, οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα της σύστασης μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, ιδρύοντας μερικά χρόνια αργότερα  τον Ερυθρό Σταυρό.

1949: Πέθανε ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος, πολιτικός και  πρωθυπουργός
Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και στην συνέχεια αρχαιολογία στην Γερμανία. Για κάποιο διάστημα υπήρξε υφηγητής αρχαιολογίας και μετά την μη αγόρευσή του σε καθηγητή, ασχολήθηκε με την πολιτική στην γενέτειρά του. Διετέλεσε πρωθυπουργός για μικρό διάστημα κατά την διάρκεια του εμφύλιου. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας πέθανε στις  24 Ιουνίου του 1949.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

23/6//2013

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου: 20:51
Πανσέληνος: Σήμερα
Η σημερινή πανσέληνος είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της (στην μικρότερη απόσταση από την γη).

Ολυμπιακή Ημέρα

+ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ
Αγριππίνης, Αριστοκλέους, Δημητρίου & Αθανασίου μαρτ.
Γιορτάζει: Αριστοκλής

Αγία Αγριππίνα

Από νεαρή ηλικία αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της, υπηρέτησε την εκκλησία με ζήλο και σθένος, καταφέρνοντας να φέρει στην χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες.
Συνελήφθη, υπέστη μαρτύρια και παρέδωσε την ψυχή της το 262.

Αριστοκλής πρεσβ., Δημήτριος διάκ., Αθανάσιος αναγν.

Και οι τρεις κατάγονταν από την Κύπρο. Στους διωγμούς των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού και Διοκλητιανού, συμπαραστεκόμενοι στους άλλους χριστιανούς, συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Κυριακή της Πεντηκοστής

Είναι η γενέθλια ημέρα της εκκλησίας, κατά την οποία έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι μαθητές του, συγκεντρώθηκαν σε ένα οίκημα στην Ιερουσαλήμ. Το Άγιον Πνεύμα «εν είδει πυρίνων γλωσσών» επικάθησε στις κεφαλές αυτών μεταδίδοντας τη γνώση και τη δύναμη για να μπορέσουν να κηρύξουν τον χριστιανισμό. Σύμφωνα με τις «Πράξεις  των Αποστόλων» φωτισμένοι αυτοί αρχίζουν να μιλούν ξένες γλώσσες και ο απόστολος Πέτρος κάνει το πρώτο κήρυγμα, όπου περίπου 3000 άνθρωποι εκείνη την ημέρα πίστεψαν και βαπτίστηκαν χριστιανοί. Η Πεντηκοστή εορτάζεται την 50η ημέρα από το Πάσχα.

Καιρός

Γενικά: Τις μεσημεριανές απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-36, στα δυτικά από 20-37, στα κεντρικά από 21-36, στα νότια από 20-32 και στα ανατολικά από 22-35 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια.  Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 24/6
Αρχικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες  τις μεσημεριανές –απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 3-5 καις στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η  θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Μπύρα: Ξανθιά, κόκκινη ή μελαχρινή;

Καλοκαιράκι, τραπεζάκια έξω, αραχτοί στην παραλία, φαγητό στο παραλιακό ταβερνάκι ενώ ο ήλιος χτυπάει κατακέφαλα, τι πιο δροσιστικό από ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα… να το πιεις στην υγειά σου. Σύμφωνα με πρόσφατες διατροφικές μελέτες η μπύρα κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το κόκκινο κρασί, από απόψεως ευεργετικών ιδιοτήτων, καθώς περιέχει παρόμοιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, φλαβονοειδών ουσιών. Οι ουσίες αυτές μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης LDL στο αίμα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την καλή HDL, ενώ προστατεύουν τα τοιχώματα των αγγείων, από τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Ακόμα η μπύρα λόγω της μαγιάς που περιέχει, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β6 , Β12 και φυλλικού οξέος, συστατικά που παρέχουν μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Η μπύρα φαίνεται να είναι το ποτό των γυναικών, καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική και πολύτιμη γι αυτές, γιατί περιέχοντας μέταλλα και ιδιαίτερα ασβέστιο, συμβάλλει στην δημιουργία γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Λόγω των φυτοοιστρογόνων του κύριου συστατικού της του λυκίσκου, αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.Το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν ενός σαμπουάν, «μην το πιείτε λουστείτε», φαίνεται να ευσταθεί, γιατί αν προσθέσουμε μπύρα σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς, μπορούμε να περιποιηθούμε τα μαλλιά μας ή την επιδερμίδα μας και τέλος να γευτούμε νόστιμες και θρεπτικές «μεθυσμένες» συνταγές στο μαγείρεμα. Επομένως η κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας, όπως συστήνουν οι διαιτολόγοι, έχει ευεργετική αξία για τον οργανισμό μας.

Μοσχαράκι με μπύρα

  • 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες, 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φετούλες, 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, ½ κιλό μπύρα, ½ κούπα ελαιόλαδο, πάπρικα, μοσχοκάρυδο,  κάρυ, αλάτι, πιπέρι.
Ροδίζετε στο λάδι το κρέας. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τ’ αφήνετε να πάρουν χρώμα χωρίς να καούν. Προσθέτετε την ντομάτα. Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά. Ρίχνετε την μπύρα σιγά-σιγά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του. Για οικονομία χρόνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητος.

Πατατοκεφτεδάκια μπύρας

  • 3-4 πατάτες, 1 ποτηράκι κρασιού μπύρα, 1 αυγό, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια, τις πλένετε και τις βράζετε.  Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις πολτοποιείτε. Τις βάζετε σε μια λεκάνη, προσθέτετε την μπύρα, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν είναι σφικτό το μείγμα, ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το νερό που βράσατε τις πατάτες. Ζεστάνετε το λάδι σε τηγάνι και παίρνοντας με ένα κουτάλι, πλάθετε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τηγανίζετε να ροδοκοκκινίσουν.  

Ριζότο με μπύρα στο φούρνο

  • 250 γρ ρύζι κίτρινο, 2 καρώτα, 2-3 μανιτάρια, 1 κολοκυθάκι, 1 πιπεριά κόκκινη, 1 μπουκάλι μπύρα, 2 κ σ βούτυρο,  αλάτι πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά).
Ξεπλένετε το ρύζι να φύγει το άμυλο. Κόβετε τα καρώτα σε ροδέλες, τα μανιτάρια και το κολοκυθάκι σε κομματάκια, την πιπεριά σε κυβάκια και τα ανακατεύετε με το ρύζι. Ρίχνετε σε αντικολλητικό ταψί, προσθέτετε το βούτυρο, την μπύρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαγειρευτούν. Ανακατεύετε κατά διαστήματα και προσθέτετε ζεστό νερό αν χρειάζεται. Σερβίρετε περιχύνοντας  με το τυρί.

1901: Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής, σατυρικός συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1811 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και σπούδασε μαθηματικά στην Τοσκάνη και το Παρίσι και νομικά στην Πίζα της Ιταλίας, που όμως άσκησε ελάχιστα, ως δικαστής, μετά ασχολήθηκε με την ποίηση και την συγγραφή. Στα πρώτα του βήματα στην ποίηση είχε δάσκαλους τον Διονύσιο Σολωμό και τον Ανδρέα Κάλβο. Πνεύμα ανήσυχο και δύσκολος  σαν χαρακτήρας, κάτι που πέρασε και στα έργα του, όπου σατίριζε και καυτηρίαζε ότι τον ενοχλούσε, όπως την κοινωνία ή τους ιερείς ισχυριζόμενος ότι καπηλεύονταν την θρησκεία. Το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς» όπου σατίριζε χωρίς οίκτο τα πάντα  στάθηκε και η αιτία να αφοριστεί από την εκκλησία, να αποκτήσει πολλούς εχθρούς, και να αναγκαστεί να φύγει το 1856 από την πατρίδα του, αρχικά για την Ζάκυνθο και αργότερα για το Λονδίνο. Ξαναγύρισε όμως το 1862 στην Κεφαλονιά εξακολουθώντας να γράφει όπως και πριν. Άλλα έργα του: «Η απόκριση στον αφορισμό», «Η αυτοβιογραφία» του, «Ήθη και δοξασίες της Κεφαλονιάς», «Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα», «Η δίκη μου με την Σύνοδο», «Στοχασμοί» κ ά.

Σαν Σήμερα

1908: Γεννήθηκε ο Μιχάλης Καραγάτσης.
Φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου, που γεννήθηκε στην Αθήνα. Έργα του: «Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπνιν» κ ά.
 
1996: Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός

2005: Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

22/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου:      20:51
Πανσέληνος:     Σε 1 ημέρα

+ Ψυχοσάββατο
Ευσεβίου επισκ. Σαμοσάτων ιερομ., Ζήνωνος & Ζηνά
Γιορτάζουν: Ευσεβία, Ευσέβιος, Ζήνα, Ζήνων

Άγιος Ευσέβιος

Ήταν επίσκοπος Σαμοσάτων και υπερασπιζόμενος την ορθόδοξη πίστη υπέστη διωγμούς και διώξεις από αιρετικούς αυτοκράτορες, Κωνστάντιος, Ιουλιανός και Ουάλης. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο όταν μια γυναίκα που ανήκε στην αίρεση του αρειανισμού, τον χτύπησε με μια πέτρα στο κεφάλι.

Όσιοι Ζήνων και Ζηνάς

Ο Ζήνων ήταν πλούσιος χριστιανός και ο Ζηνάς υπηρέτης του. Έζησαν τον 4ο αιώνα  και στους διωγμούς που εξαπέλυσε ο έπαρχος Μάξιμος στην Φιλαδέλφεια της Αραβίας, φυλακίστηκαν και υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού.

Ατζέντα

- Κλειστός ο σταθμός του Μετρό «Άγιος Δημήτριος» από την έναρξη της βάρδιας Σάββατο 22/6 και έως την λήξη της βάρδιας στις 24/6. Τα δρομολόγια θα καλύπτονται από την προσωρινή κυκλική λεωφορειακή γραμμή «Στ. Δάφνης-Στ. Αγ. Δημήτριος», με αφετηρία και τέρμα τον διαμορφωμένο χώρο στο στ. Δάφνης.
- Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας θα ισχύσουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Έκφραση Αθήνα» στο Θέατρο Κολωνού (θέατρο)
- Σάββατο 22/6 Θεατρική παράσταση "Οι Κακούργες" από τη θεατρική ομάδα Οριό Ώρα έναρξης: 21.00. Είσοδος Ελεύθερη
- 5ο Athens School Festival στις 22 & 23/6 στο Τεχνόπολις (Πειραιώς 100 Γκάζι) Ώρα έναρξης : 19.00 Είσοδος ελεύθερη

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20-36, στα δυτικά από 20-37, στα κεντρικά από 20-36, στα νότια από 22-31 και στα ανατολικά από 23-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Κυριακή 23/6
Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καλοκαίρι στην πόλη

Μέσα Ιουνίου και η λήξη της σχολικής χρονιάς είναι πλέον γεγονός. Οι διακοπές όμως για τους περισσότερους από εμάς δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Το παιδί αναγκαστικά θα μείνει μόνο του στο σπίτι. Κι εδώ αρχίζει η αγωνία και ο πανικός των γονιών, καθώς αναζητούν τρόπους απασχόλησης για τα παιδιά.
Εξασφαλίστε κοινό χρόνο με τα παιδιά. Συχνά οι γονείς καταφεύγουν σε καταναλωτικές υπερβολές, «για να έχουν κάτι να ασχολούνται τα παιδιά», απενοχοποιούμενοι για τον χρόνο που αδυνατούν να τους χαρίσουν. Ο ουσιαστικός χρόνος που θα περάσει ο γονιός με το παιδί είναι καθοριστικός.
Κατ’ αρχάς εντάξτε το παιδί στην καθημερινότητά σας. Πάρτε το μαζί σας στο σούπερ μάρκετ, την τράπεζα ή στο ταχυδρομείο, στο φαρμακείο, στα ψώνια σας, ίσως-ίσως ακόμα και στην δουλειά σας. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσει από τα ερεθίσματα που θα δεχθεί είναι ποικίλες και εποικοδομητικές. Διευρύνουν τους ορίζοντες της μάθησής του και ανάλογα με την ηλικία του, ανοίγουν ένα παράθυρο στο πώς λειτουργεί η καθημερινότητά μας, ενώ εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, μαθαίνει την αξία των πραγμάτων αντιστοιχώντας την με τα χρήματα, μαθαίνει πως λειτουργεί το ΑΤΜ, ή πως στέλνουμε ένα γράμμα κλπ.
Περάστε δημιουργικά τον χρόνο μαζί τους αξιοποιώντας τον, αλλά και γιατί όχι, αναδεικνύοντας και τα ταλέντα τους. Μαγειρεύεστε, διαμορφώστε το δωμάτιό του, κατασκευάστε μικροπράγματα (κοσμήματα, διακοσμητικά, δώρα, κεντήματα κλπ), ζωγραφίστε σε πέτρα, γυαλί κ ά. δημιουργήστε λευκώματα, λύστε σταυρόλεξα- Sudoku. Επισκεφτείτε μαζί του Μουσεία (Παιδικό, Παιδικής Τέχνης, Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας), ή βιβλιοθήκες. Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, την κολύμβηση, την γυμναστική, την γιόγκα.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή, που ο περισσότερος χρόνος ξοδεύεται από τα παιδιά, μπροστά στην τηλεόραση, στον Η/Υ ή στα video games. Τις περισσότερες μάλιστα φορές κάνοντας κατάχρηση του χρόνου αυτού δεν «ξεκολλάνε» από αυτά. Στους γονείς επαφίεται η πρώτη ευθύνη να οργανώσουν σωστά τον χρόνο των παιδιών. Είναι βέβαια υπερβολή να απαιτούμε από τα παιδιά να διαβάζουν συνέχεια κάποιο βιβλίο, ή να γράφουν και να επαναλαμβάνουν την ύλη της σχολικής χρονιάς.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή πρωτίστως της ξεκούρασης, της τεμπελιάς και του παιχνιδιού. Όμως ανάμεσα σ’ αυτά, μπορούν να βρουν χρόνο, το διάβασμα βιβλίων, η δημιουργική απασχόληση και πρωτίστως το παιχνίδι και η συναναστροφή με άλλα παιδιά. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει ο γονέας στα παιδιά.

Σαν Σήμερα

168 π Χ: Η μάχη της Πύδνας
Η Πύδνα ήταν αρχαία εμπορική πόλη της Μακεδονίας στα δυτικά του Θερμαϊκού. Τον 7ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες. Στις 22 Ιουνίου 168 π. Χ. στην πόλη έγινε λυσσώδης μάχη ανάμεσα στον τελευταίο Μακεδόνα βασιλιά Περσέα και στον Ρωμαίο ύπατο Αιμίλιο Παύλο. Οι Μακεδόνες νικήθηκαν κατά κράτος και η πόλη έπεσε σε αφάνεια.

431: Η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο
Έγινε επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού και καταδίκασε την διδασκαλία του Νεστόριου, που υποστήριζε ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό ως απλό άνθρωπο και ύστερα από την γέννηση ενώθηκε με τον Χριστό, ο Υιός του Θεού. Γι’ αυτό ονόμαζε την Παρθένο Χριστοτόκο κι όχι Θεοτόκο. Η Σύνοδος αυτή διακήρυξε, ότι η Παρθένος Μαρία γέννησε τον Χριστό Θεό κι ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και πως οι δυο αυτές φύσεις στο Χριστό είναι ενωμένες αδιαίρετα και αρμονικά.
1633: Ο Γαλιλαίος αποκηρύσσει την θεωρία του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης
Ο Γαλιλαίος οδηγήθηκε στην Ιερά Εξέταση με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός γιατί τάχα η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη προς την Αγία Γραφή. Τότε για να αποφύγει τον θάνατο στην πυρά, αναγκάστηκε να αναιρέσει και να απαρνηθεί την διδασκαλία του. Λέγεται μάλιστα πως μόλις απόφυγε τον θάνατο, καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, γύρισε το κεφάλι του από την άλλη πλευρά και ψιθύρισε «κι όμως η γη κινείται».

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

21/6/2013

Ανατολή ηλίου: 06:03
Δύση ηλίου:      20:51
Πανσέληνος:     Σε 2 ημέρες
Θερινό ηλιοστάσιο (αρχή του καλοκαιριού)
Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Ημέρα Μουσικής
Ημέρα Υδρογραφίας

Αφροδισίου μ., Ιουλιανού μ., Νικήτα του εκ Νισύρου, Τερεντίου ιερομ.

Άγιος Νικήτας

Γεννήθηκε στην Νίσυρο το 1716. Η οικογένεια του εξισλαμίστηκε, πήγαν στην Ρόδο και εκείνος ονομάστηκε Μεχμέτ. Όταν έμαθε ότι πρώτα ήταν χριστιανός και ονομαζόταν Νικήτας, πήγε στην Νέα Μονή Χίου όπου εξομολογήθηκε, μυρώθηκε, κατηχήθηκε και αφοσιώθηκε με ζήλο στην διάδοση του χριστιανισμού. Ομολογώντας την πίστη του στον Θεό υπέστη φρικτά βασανιστήρια  και αποκεφαλίστηκε το 1732 σε νεαρή ηλικία. Θεωρείται ο πολιούχος της Νισύρου και η  μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουνίου.

Ατζέντα

Εκπαίδευση
- Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Έως 22/6 οι Εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Έως 28/6 η  Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).
- Έως 12/7 η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μουσική
- Στις 21/6 μουσικές εκδηλώσεις στους Λόφους των Μουσών από τα Μουσικά Σύνολα του Δ. Αθηναίων. Ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη

Οικονομία
- Λήγει η προθεσμία δηλώσεων ειδικού φόρου ακινήτων του 2013
- Έως 28/6 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΑΕ, ΕΠΕ.
- Έως 30/6 η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω Taxisnet φυσικών προσώπων
- Έως 31/8 η συμπλήρωση του Ε9

Παιδί
-¨Έως 5/7 οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για την σχολική περίοδο 2013-2014

Καιρός

Γενικά: Αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας . Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 19-35, στα δυτικά από 19-36, στα κεντρικά από 20-36, στα νότια από 20-31 και στα ανατολικά από 21-34 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί  4-6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Σάββατο 22/6
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρες βροχές στα βόρεια ορεινά. Γενικά αίθριος στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.  Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ημέρα Μουσικής

Η μουσική είναι μια από τις καλές τέχνες, η τέχνη που συνδυάζει τους ήχους, σύμφωνα με ορισμένους φυσικούς κι αισθητικούς νόμους, δημιουργώντας στον άνθρωπο ευχάριστα συναισθήματα. Με την ευχαρίστηση και την γοητεία που σκορπά στην ανθρώπινη ψυχή, με τα ωραία και υψηλά αισθήματα που γεννάει, με τον ενθουσιασμό και την χαρά που δημιουργεί η μουσική θεωρείται μια από τις πιο αγαπημένες τέχνες του ανθρώπου. Στην χαρά και στην λύπη του, όταν ξεκουράζεται και όταν εργάζεται και σε άλλες στιγμές, θυμάται την μουσική. Συχνά νιώθει να παίρνει δύναμη, καθώς ψιθυρίζει μια μικρή μελωδία. Μα δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική, ακόμα και τα ζώα, προπάντων τα ωδικά πτηνά, εκδηλώνουν με μελωδικές φωνές, την χαρά τους την λύπη τους ή άλλα τους αισθήματα. Αριστοτέχνης της μουσικής το καλλικέλαδο αηδόνι σκορπά τις αμίμητες μελωδίες του, την άνοιξη μέσα στις ρεματιές, ενώ το συνοδεύει η μουσική της φύσης, το γλυκό θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα των νερών. Η φύση το δίχως άλλο στάθηκε ο πρώτος δάσκαλος της μουσικής στον άνθρωπο. Κι ίσως το φύσημα του ανέμου ανάμεσα σ’ ένα καλαμιώνα παρακίνησε τον άνθρωπο να φτιάξει την πρώτη φλογέρα. Διάφορα μουσικά όργανα (φλογέρες, τύμπανα κλπ) που βρέθηκαν σε πανάρχαιους τάφους, μαρτυρούν την αγάπη των πρωτόγονων ανθρώπων στην μουσική που την θεωρούσαν τέχνη θεϊκή ή δώρο των θεών.