Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Καλοκαίρι στην πόλη

Μέσα Ιουνίου και η λήξη της σχολικής χρονιάς είναι πλέον γεγονός. Οι διακοπές όμως για τους περισσότερους από εμάς δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Το παιδί αναγκαστικά θα μείνει μόνο του στο σπίτι. Κι εδώ αρχίζει η αγωνία και ο πανικός των γονιών, καθώς αναζητούν τρόπους απασχόλησης για τα παιδιά.
Εξασφαλίστε κοινό χρόνο με τα παιδιά. Συχνά οι γονείς καταφεύγουν σε καταναλωτικές υπερβολές, «για να έχουν κάτι να ασχολούνται τα παιδιά», απενοχοποιούμενοι για τον χρόνο που αδυνατούν να τους χαρίσουν. Ο ουσιαστικός χρόνος που θα περάσει ο γονιός με το παιδί είναι καθοριστικός.
Κατ’ αρχάς εντάξτε το παιδί στην καθημερινότητά σας. Πάρτε το μαζί σας στο σούπερ μάρκετ, την τράπεζα ή στο ταχυδρομείο, στο φαρμακείο, στα ψώνια σας, ίσως-ίσως ακόμα και στην δουλειά σας. Οι εμπειρίες που θα αποκτήσει από τα ερεθίσματα που θα δεχθεί είναι ποικίλες και εποικοδομητικές. Διευρύνουν τους ορίζοντες της μάθησής του και ανάλογα με την ηλικία του, ανοίγουν ένα παράθυρο στο πώς λειτουργεί η καθημερινότητά μας, ενώ εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, μαθαίνει την αξία των πραγμάτων αντιστοιχώντας την με τα χρήματα, μαθαίνει πως λειτουργεί το ΑΤΜ, ή πως στέλνουμε ένα γράμμα κλπ.
Περάστε δημιουργικά τον χρόνο μαζί τους αξιοποιώντας τον, αλλά και γιατί όχι, αναδεικνύοντας και τα ταλέντα τους. Μαγειρεύεστε, διαμορφώστε το δωμάτιό του, κατασκευάστε μικροπράγματα (κοσμήματα, διακοσμητικά, δώρα, κεντήματα κλπ), ζωγραφίστε σε πέτρα, γυαλί κ ά. δημιουργήστε λευκώματα, λύστε σταυρόλεξα- Sudoku. Επισκεφτείτε μαζί του Μουσεία (Παιδικό, Παιδικής Τέχνης, Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας), ή βιβλιοθήκες. Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, την κολύμβηση, την γυμναστική, την γιόγκα.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή, που ο περισσότερος χρόνος ξοδεύεται από τα παιδιά, μπροστά στην τηλεόραση, στον Η/Υ ή στα video games. Τις περισσότερες μάλιστα φορές κάνοντας κατάχρηση του χρόνου αυτού δεν «ξεκολλάνε» από αυτά. Στους γονείς επαφίεται η πρώτη ευθύνη να οργανώσουν σωστά τον χρόνο των παιδιών. Είναι βέβαια υπερβολή να απαιτούμε από τα παιδιά να διαβάζουν συνέχεια κάποιο βιβλίο, ή να γράφουν και να επαναλαμβάνουν την ύλη της σχολικής χρονιάς.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή πρωτίστως της ξεκούρασης, της τεμπελιάς και του παιχνιδιού. Όμως ανάμεσα σ’ αυτά, μπορούν να βρουν χρόνο, το διάβασμα βιβλίων, η δημιουργική απασχόληση και πρωτίστως το παιχνίδι και η συναναστροφή με άλλα παιδιά. Και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει ο γονέας στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου