Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Μάριος Τόκας


Τέσσερα χρόνια αφότου ταξίδεψε «Μ’ ένα τσιγάρο σέρτικο» στα «Δίδυμα φεγγάρια»
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στην Λεμεσό της Κύπρου. Μαγεύεται όταν παρακολουθεί μια συναυλία του Θεοδωράκη το ’67 στην Λεμεσό και αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, από τα 13 του χρόνια, ιδιαίτερα όταν ο πατέρας του, του κάνει δώρο ένα πιάνο.

Το 1975 έρχεται στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο, ενώ ταυτόχρονα γράφεται στην φιλοσοφική σχολή. Η γνωριμία του με τον Μάνο Λοϊζο, που ήταν επίσης κυπριακής καταγωγής, θα είναι το διαβατήριο για την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.

Ακολουθούν συνεργασίες με σημαντικούς τραγουδιστές: Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Λάκης Χαλκιάς, Θέμης Αδαμαντίδης, Κατερίνα Κούκα, Πασχάλης Τερζής κ ά Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη: «Αννούλα του χιονιά», «Απ’ τον Πύργο τον λευκό», «Άστο να πάει άστο», «Γεντί κουλέ», «Δίδυμα φεγγάρια», «Έλα πάλι από την αρχή», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Θάλασσες», «Θυμάμαι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Τις ώρες που σε θέλω», «Το σημάδι», «Φωτιά στα κόκκινα», «Φυσαρμόνικα», «Ψηλά τα χέρια», «Νύχτα πες μου», «Οι κολασμένοι» κ ά

Μερικοί από τους σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα του, αποτέλεσαν η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο στον δίσκο «Λαδάδικα», η συνεργασία του το 1981 με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά», η παράσταση που έδωσε στο Ηρώδειο το 2002, συναυλίες στο εξωτερικό με ξεχωριστή εκείνη το 2004 στην Αυστρία. Θα χτυπηθεί από την επάρατο νόσο και θα αφήσει την τελευταία του πνοή, στα 54 του χρόνια, στο θεραπευτήριο Υγεία στις 27 Απριλίου του 2008.

Πηγή: Kleiditousol.blogspot.com Συντάκτης: Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου