Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η ταυτότητα του μήνα

Οκτώβρης, Οκτωβράκης,
το μικρό καλοκαιράκι…


Ονομασία
Ο Οκτώβριος, οφείλει την ονομασία του στους Ρωμαίους και συγκεκριμένα στο λατινικό October, που σημαίνει όγδοος, κατά την σειρά που κατείχε στο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Με την έλευση του Γρηγοριανού Ημερολογίου, άλλαξε και η θέση του, καθώς πλέον είναι ο δέκατος μήνας του έτους, διατήρησε όμως την ίδια γραφή, χωρίς το σύμφωνο «μ» χάριν του εύηχου σε συνάρτηση με τους άλλους μήνες.
Χαρακτηριστικά
Έχει 31 ημέρες και είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου. Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την αλλαγή της φύσης, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει, με το κιτρίνισμα και πέσιμο των φύλλων, τις πρώτες βροχές (πρωτοβρόχια) και του δροσερού καιρού που όμως διακόπτεται από ζεστές ημέρες που θυμίζουν καλοκαίρι, γι' αυτό και ο λαός μας τον λέει «μικρό καλοκαιράκι».
Παραδόσεις
Κατά τον μήνα αυτόν οι αγρότες, συλλέγουν τα τελευταία προϊόντα της ανοιξιάτικης και της καλοκαιρινής καλλιέργειας, τρυγάνε τα αμπέλια τους, οργώνουν και ετοιμάζουν τα χωράφια για την σπορά των νέων καλλιεργειών Το χαρακτηριστικά λουλούδια του Οκτωβρίου είναι τα χρυσάνθεμα ή αγιοδημητριάτικα, που ανθίζουν αυτή της εποχή.
Γιορτές και επέτειοι
Στις 26 Οκτωβρίου η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, που εκτός από θρησκευτική είναι και εθνική καθώς την ίδια ημερομηνία το 1912 ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τους Τούρκους και στις 28 Οκτωβρίου, είναι η γιορτή του ΟΧΙ σε ανάμνηση του ηρωικού «όχι» που βροντοφώναξε ο λαός μας το 1940
Παροιμίες για τον Οκτώβριο
- Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός
- Οκτώβρη και δεν έσπειρες, τρία καλά δεν έκαμες
- Οκτώβρη και δεν έσπειρες, καρπό πολύ δεν παίρνεις
- Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
- Τ' Αϊ-Δημητριού, τι είσαι συ, τι είμαι γω, λέει το νιο κρασί στο παλιό.
- Αν δεν χορτάσει ο Οκτώβρης την γη, πούλησε τα βόδια σου κι αγόρασε σιτάρι
- Αν βρέξει ο Οκτώβρης  και χορτάσει η γη, πούλησε το στάρι κι αγόρασε βόδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου