Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Λευκάδα

Το στεριανό καταπράσινο νησί του Ιονίου, με τα δαντελωτά ακρογιάλια και τα κατάσπαρτα γύρω του δασωμένα νησάκια.
Πρόσβαση
Συνδέεται με γέφυρα με τις δυτικές ηπειρωτικές ακτές της Ακαρνανίας, έτσι οδικώς απέχει από την Αθήνα μέσω Αντιρρίου- Ιωαννίνων 380 χιλιόμετρα.
Συνδέεται και αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου στο Άκτιο και από κει οδικώς η απόσταση είναι 18 χιλιόμετρα.
Ιστορία
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Δαίρπφελντ υποστήριξε πως η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη του Οδυσσέα. Συνέχεια οι ιστορικές πληροφορίες μιλούν για την κατάκτησή της από τους Κορινθίους. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Λευκαδίτες έγιναν σύμμαχοι των Σπαρτιατών. Το 314 πΧ υποτάχθηκε στον Κάσσανδρο και το 197 πΧ περιήλθε στους Ρωμαίους. Το 1204 μΧ περιήλθε στην κυριαρχία των Βενετών, και αργότερα στους Τούρκους μέχρι το 1682. Μεσολάβησαν οι Γάλλοι, οι Ρωσότουρκοι και τελικά οι Άγγλοι που την κράτησαν μέχρι το 1862, που ενώθηκε με την Ελλάδα.
Στα χρόνια της επανάστασης του ’21, αποτέλεσε καταφύγιο των καταδιωκόμενων αρματολών και κλεφτών, του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και άλλων.
Αξιοθέατα
Η Λευκάδα, το νησί των ποιητών, Σικελιανού, Βαλαωρίτη σε μαγεύει στο έμπα του, με το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας και το πάρκο των ποιητών. Η πόλη της Λευκάδας έχει εμφάνιση και μυρωδιές αλλοτινών εποχών με τα λιθόστρωτα καντούνια, τα βενετσιάνικα αρχοντικά, αλλά και τα κτήρια και τις εκκλησίες από πολύχρωμες λαμαρίνες, λόγω αντισεισμικής προστασίας, τις απλωμένες μπουγάδες, τις πρασινάδες σε κήπους και μπαλκόνια, την ευωδιά του βασιλικού, αλλά και τα χιλιάδες ποδήλατα που κυκλοφορούν.
Έξω από την πόλη, στα διάφορα χωριά της, επισκεφθείτε το φαράγγι του Δημόσαρη με τους καταρράκτες με τα ορμητικά νερά, τα λιθόκτιστα καλυβάκια και τα πηγάδια, στους Βόλτους του Αγίου Δονάτου. Η Κόκκινη Εκκλησία, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πλατύστομο και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το Φαράγγι της Μέλισσας με τους νερόμυλους, μερικοί είναι ακόμα σε λειτουργία και την Πηγή της Σπηλιάς. Η λιμνοθάλασσα της Γύρας, όπου βγαίνει το περίφημο αυγοτάραχο. Τα δασωμένα νησάκια της, άλλα ιδιόκτητα όπως ο Σκορπιός του Αρισ Ωνάση, η Μαδούρα, που ανήκει στην οικογένεια του ποιητή Βαλαωρίτη, αλλά και το Μεγανήσι, που συνδέεται με φέρι-μπόουτ με το Νυδρί, ο Κάλαμος με το Καστρομονάστηρο, η Καστός με την Φωκότρυπα, η Σπάρτη, η Άτοκος, το Χελώνι, η Θηλιά και τόσα άλλα καταπράσινες κηλίδες μέσα στο απέραντο γαλάζιο.
Παραλίες
Στην πρώτη θέση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο, την κατέχει το βραβευμένο Πόρτο Κατσίκι. Ακολουθεί με ισότιμα βραβεία η παραλία της Εγκρεμνούς. Μια τεράστια αμμουδερή παραλία γεμάτη με πεύκα εξ ου και το όνομά της, Πευκούλια. Ο Άγιος Νικήτας και τα Καμίνια. Στο νότιο τμήμα του νησιού η Αμμούσω με κάτασπρο βοτσαλάκι, η Βασιλική, ρηχή και αμμουδερή, τα Συβοτά, είναι μερικές από τις παραλίες της Λευκάδας.
Τοπικά προϊόντα

Το φημισμένο λευκαδίτικο σαλάμι αέρος, οι βραστερές και γευστικές φακές από την περιοχή της Εγκλουβής, το τοπικό ηδύποτο Ροζολί, η μεγάλη ποικιλία των λευκαδίτικων κρασιών, το εξαγώγιμο, μαυροκόκκινο σαν αίμα με την ονομασία «κρασί αντρίκιο», οι ελιές, το αγνό ελαιόλαδο, το αυγοτάραχο, ακόμα το παστέλι και το μαντολάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου