Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

31/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:30
Δύση ηλίου:         17:47
Πανσέληνος:        Σε 25 Ημέρες

Κύρου & Ιωάννου των Αναργύρων, Αρσενίου εν Πάρω, Αθανασίας, Θεοδότης
Γιορτάζει: Ευδοξία

Κύρος & Ιωάννης, οι Ανάργυροι

Ο άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο άγιος Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Έζησαν τα χρόνια του Διοκλητιανού και ήταν μοναχοί, προσφέροντας υψηλό θεραπευτικό έργο, χωρίς να πληρώνονται, εξ ου και επωνυμία τους Ανάργυροι. Μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.  

Η Ατζέντα της Ημέρας

- 24ωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
- Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ
- Στάση εργασίας 12:00-14:00 και 14:00-17:00 εξήγγειλε η ΟΛΜΕ
- Λήγει η προθεσμία καταβολής των  2 πρώτων δόσεων του φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010

Μεταφορικά Μέσα
- Ακινητοποιημένα τα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ, τα Τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός
- Λόγω της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από τον Σταθμό Δουκ. Πλακεντίας  μέχρι Αεροδρόμιο
- 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 31/1 και 1/2 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Υγεία
- Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ,  τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες πρόνοιας  λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ.
- 48ωρη επίσχεση παροχής υπηρεσιών  των συμβεβλημένων γιατρών στο ΕΟΠΠΥ στις 31/1 και 1/2

Ενημέρωση
- Από 1-15/2 η απογραφή των συνταξιούχων ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ,ΤΕΑΠΥΚ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων  Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
- Έως 28/2 η υποβολή δηλώσεων φόρου υπεραξίας
- Έως 31/5 η προθεσμία τακτοποίησης ημιυπαίθριων

Καιρός

Γενικά: Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ανατολικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-10, στα δυτικά από 03-16, στα κεντρικά από 02-16, στα νότια από 08-15 και στα ανατολικά από 09-13 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα ανατολικά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 1/2   
Αραιές νεφώσεις που στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ενδέχεται να πυκνώσουν και από το απόγευμα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Ομίχλες τις πρωινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

2011: Πέθανε η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1942, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια, άρχισε μαθήματα στο θέατρο Τέχνης -κρυφά από την οικογένειά της. Ξεκίνησε την καριέρα της στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Ακολουθούν «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Βυσσινόκηπος», «Στέλλα Βιολάντη». Εν συνεχεία συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη, «Το φιντανάκι» «Λοκαντιέρα», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», ενώ ακολούθησαν συνεργασίες και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις. Συμμετείχε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες σε μερικές από τις οποίες στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με την οποία συνδεόταν με μακροχρόνια φιλία «Σάντα τσικίτα», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Σωφερίνα», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Η Μαρία της σιωπής», «Η ζηλιάρα» «Μανταλένα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η Αλίκη δικτάτωρ» κ ά. Τέλος εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, «Βασίλισσα Αμαλία» σε σενάριο του συζύγου της Γ. Ρούσσου,  «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες» καθώς και στο «Θέατρο της Δευτέρας».

1828: Πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη και γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792. Από πολύ μικρός κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Πολεμώντας μάλιστα εναντίον του Ναπολέοντα στην μάχη της Δρέσδης το 1813 έχασε το δεξί του χέρι. Προήχθη τότε σε στρατηγό του ρωσικού στρατού και έγινε υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας. Το 1820 η Φιλική Εταιρεία τον όρισε αρχηγό του Επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων. Το Φεβρουάριο του 1821 μαζί με τα αδέλφια του Γεώργιο και Νικόλαο και μερικούς άλλους συντρόφους, διάβηκε τον ποταμό Προύθο και έφτασε στην πόλη Ιάσιο, όπου στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών ύψωσε την σημαία της επαναστάσεως, καλώντας τους Έλληνες να καταταχθούν στον επαναστατικό στρατό, σχηματίζοντας τον Ιερό Λόχο. Δυστυχώς ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε από τους Τούρκους στην μάχη του Δραγατσανίου. Ο Υψηλάντης θέλοντας τότε να κατέβει στην Πελοπόννησο, πέρασε στην Αυστρία. Οι αυστριακοί όμως που ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. Το 1827 κατόπιν των ενεργειών του τσάρου θα αποφυλακιστεί, αλλά η υγεία του έχει κλονιστεί από τις κακουχίες της φυλακής και θα πεθάνει στις 31 Ιανουαρίου του 1828. 

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

30/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:31
Δύση ηλίου:         17:45
Πανσέληνος:        Σε 26 Ημέρες

+Των Τριών Ιεραρχών (Σχολική εορτή)
Ανάμνησις ευρέσεως εικόνας Ευαγγελίστριας Τήνου,
Θεοφίλου νέου, Χρυσής, Ιππολύτου, Θεοδώρου, Αύρας
Γιορτάζουν: Αρχοντία Αρχοντής, Μαυρέτα, Μαύρος

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία
- Καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ
- Κλειστά τα σχολεία, λόγω της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Ενημέρωση
- Ακινητοποιημένα Λεωφορεία, Τρένα ΟΣΕ και Προαστιακός στις 31/1
- 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 31/1 εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
- Απεργία νοσοκομειακών γιατρών στις 31/1
- Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 31/1
- Έως 31/1 οι 2 πρώτες δόσεις του φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010
- 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 31/1 και 1/2 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- Επίσχεση παροχής υπηρεσιών  των συμβεβλημένων γιατρών στο ΕΟΠΠΥ στις 31/1 και 1/2
- Από 1-15/2 η απογραφή των συνταξιούχων ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ,ΤΕΑΠΥΚ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων  Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη  χώρα αίθριος με λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-12, στα δυτικά από 03-16, στα κεντρικά από 02-16, στα νότια από 08-15 και στα ανατολικά από 09-14 βαθμούς  Κελσίου.  Παγετός την νύχτα και το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά

Αττική
Αρχικά λίγες νεφώσεις με βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 31/1
Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν στα βόρεια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Επέκταση των βροχών μετά το μεσημέρι στην ανατολική και νότια χώρα. Βαθμιαία βελτίωση στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και νότια κυρίως.


Η εύρεση της Αγίας Εικόνας της Τήνου

Στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, οι κάτοικοι του χωριού Φαλατάδος είχαν σειρά για την πλακόστρωση του ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Κατέβηκαν στην πόλη  πρωί- πρωί και άρχισαν την δουλειά τους. Με κόπο και υπομονή, έσκαβαν, έστρωναν το δάπεδο του ναού και μετέφεραν  τα χώματα σε σωρούς έξω από την εκκλησία. Ξαφνικά στις 2 το μεσημέρι ένας χωρικός ονόματι Μανώλης Μάτσας ή Σπανός χτύπησε με την αξίνα του επάνω σε ένα κομμάτι ξύλο. Πήρε το ξύλο το καθάρισε και τότε είδε να έχει πάνω του ζωγραφισμένο έναν Άγγελο με κρίνο. Γεμάτος ενθουσιασμό, σε έξαλλη κατάσταση από την χαρά φώναξε τους συχωριανούς του για να δουν την εικόνα. Όλοι μαζί τότε ερεύνησαν τον χώρο και βρήκαν κι άλλο κομμάτι ξύλου ζωγραφισμένο με την εικόνα της Θεοτόκου που κάθεται πάνω στον θρόνο. Ενώνοντας τα δυο κομμάτια σχηματίστηκε ο Ευαγγελισμός. Κλαίγοντας από χαρά ειδοποίησαν και τους άλλους για την εύρεση της Αγίας Εικόνας. Κατέβηκαν από όλα τα χωριά, σχηματίζοντας ατέλειωτες ουρές για να την προσκυνήσουν. Η ημέρα αυτή είναι για την Τήνο ιστορική, καθώς από τότε το σχεδόν άγνωστο νησί των Κυκλάδων έγινε το κέντρο της πίστεως και της προσευχής. Κάθε χρόνο οι Τήνιοι πανηγυρίζουν την επέτειο της Ευρέσεως της Εικόνας της Μεγαλόχαρης με λιτάνευση και περιφορά της εικόνας στα σοκάκια του νησιού, ακολουθώντας την ίδια πορεία με την πρώτη περιφορά της εικόνας το 1823.

Νίκος Κούρκουλος

Στις 30 Ιανουαρίου 2007 «έφυγε» ο απόλυτος Έλληνας ζεν πρεμιέ
Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε  υποκριτική στο Εθνικό Θέατρο.  Συμμετείχε σε παραστάσεις «Ιούλιος Καίσαρας», «Πύργος» του Κάφκα, «Ίλια Ντάρλινγκ», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη στο Μπρόντγουεϊ, «Όπερα της πεντάρας», «Να ντύσουμε του γυμνούς» του Πιραντέλο, «Λούλου» του Βεντεκίντ. Το 1974 αποκτά την δική του θεατρική στέγη, θέατρο Κάππα, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζει Μπρέχτ, Τσέχοφ, Ανούιγ, Πίντερ. Σημαντικές παραστάσεις: «Γλάρος», «Ψηλά από την γέφυρα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φωλιά του κούκου». Συμμετέχει ακόμα σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, «Μήδεια»(1959), Ορέστης» του Ευριπίδη, (1971), «Οιδίπους τύραννος» (1982), «Φιλοκτήτης» (1991) στην Επίδαυρο. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου για μια δεκαετία, όπου ανέβασε σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ακόμα πραγματοποίησε την κτηριακή και εξοπλιστική αποκατάσταση του Θεάτρου. Συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ελληνικές ταινίες, αλλά και ξένες παραγωγές. «Κατήφορος» (1961), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Ορατότης μηδέν», «Κατάχρηση εξουσίας», «Οι αδίστακτοι» (1965), «Λόλα», «Κοινωνία, ώρα μηδέν», «Αστραπόγιαννος» (1970) Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «13ο κιβώτιο» το 1992.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

29/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:32
Δύση ηλίου:         17:45
Πανσέληνος:        Σe 27 Ημέρες

Ανακομιδή λειψάνων Ιγνατίου του Θεοφόρου, Δημητρίου

Ιγνάτιος ο Θεοφόρος

Ξεκίνησε από μαθητής του Ιωάννου του Θεολόγου και έφτασε μέχρι τον επισκοπικό θρόνο στην Αντιόχεια. Κατά τους διωγμούς επί αυτοκράτορος Τραϊανού συνελήφθη και καταδικάσθηκε να κατασπαραχθεί από τα θηρία στην Ρώμη. Οι χριστιανοί περισυνέλλεξαν τα οστά του  και τα μετέφεραν στην Αντιόχεια. Στις 29 Ιανουαρίου τιμάται η ανακομιδή των λειψάνων του.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Ακινητοποιημένα τα Λεωφορεία (ΕΘΕΛ)
- Ανεστάλη η απεργία σε Τρόλεϊ, Τρένα ΟΣΕ και Προαστιακό

Ενημέρωση
- Στις 30/1 η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ
- 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 31/1 εξήγγειλε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
- Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 31/1
- Απεργία νοσοκομειακών γιατρών στις 31/1
- Έως 31/1 οι 2 πρώτες δόσεις του φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010
- 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 31/1 και 1/2 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- 1-15/2 η απογραφή των συνταξιούχων ΤΑΝΤΠ, ΤΕΑΑ,ΤΕΑΠΥΚ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων  Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι βορειανατολικοί 4-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -03-09, στα δυτικά από 01-14, στα κεντρικά από 01-15, στα νότια από 06-15 και στα ανατολικά από 10-14 βαθμούς  Κελσίου.  Παγετός την νύχτα και το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά

Αττική
Πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι βόρειοι βορειανατολικοί 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 30/1
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη  χώρα αίθριος με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά.

1975: Πέθανε ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1899. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως τενόρος της οπερέτας. Μετά την παρακμή της οπερέτας περνάει στην επιθεώρηση και αργότερα στον κινηματογράφο. Ταυτίστηκε στον ρόλο του μεθύστακα,  του φτωχού, βασανισμένου ανθρώπου, που πίνει για να ξεχνάει. Ακόμα καθιέρωσε τον τύπο του φτωχού, έντιμου, αυστηρού και παλαιομοδίτη πατέρα. Συμμετείχε σε περισσότερες από 40 ταινίες, με σημαντικότερες: «Ο μεθύστακας» (1950), «Η κάλπικη λίρα» (1955), «Το αμαξάκι» (1957), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), Στουρνάρα 288» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα» (1964), «Οι καταφρονεμένοι» (1965), «Ένα κορίτσι αλλιώτικο από τ’ άλλα» (1968).

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

28/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:33
Δύση ηλίου:         17:44
Πανσέληνος:        Σε 28 Ημέρες
5η Εβδομάδα

Ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Εφραίμ του Σύρου, Παλλαδίου & Ιακώβου οσ., Χάριτος
Γιορτάζουν: Παλλάδιος, Χάρις

Εφραίμ ο Σύρος

Γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στη Νίσιβη της Συρίας, εξ ου και η επωνυμία του. Βαπτίστηκε σε νεαρή ηλικία χριστιανός και άρχισε την ασκητική ζωή. Ο άγιος Βασίλειος τον χειροτόνησε διάκονο στην Καισάρεια, όπου διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Ακόμα ήταν σπουδαίος ρήτορας και εκκλησιαστικός συγγραφέας, συγγράφοντας ύμνους, λόγους, αλλά και βίους αγίων. Κοιμήθηκε το 390 και η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 28 Ιανουαρίου.

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι δυτικοί 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από -05-09, στα δυτικά από 01-14, στα κεντρικά από 01-14, στα νότια από 06-15 και στα ανατολικά από 08-14 βαθμούς  Κελσίου. 
Παγετός το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά

Αττική
Πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04-14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τρίτη 29/1
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός την νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.

1881: Πέθανε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας

Γεννήθηκε στην Μόσχα το 1821. Φοίτησε στην στρατιωτική σχολή μηχανικών στην Πετρούπολη και έγινε αξιωματικός. Αργότερα παραιτήθηκε από το στράτευμα κι επιδόθηκε στην μελέτη της ρωσικής και της γαλλικής φιλολογίας και στην συγγραφή φιλολογικών έργων. Γράφει το πρώτο μυθιστόρημά του το 1846 «Οι φτωχοί», που είναι διαποτισμένο από ρεαλισμό και ανθρωπισμό, ενώ εκφράζονται οι δημοκρατικές του τάσεις. Παίρνοντας μέρος στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής του, το 1849 κατηγορήθηκε ως συνωμότης, γιατί αγωνιζόταν για την απελευθέρωση των χωρικών, την ελευθεροτυπία, την ίδρυση ελεύθερων δικαστηρίων  και την εισαγωγή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Για τους αγώνες του αυτούς φυλακίστηκε  κι εξορίστηκε στην Σιβηρία για τέσσερα χρόνια. Όταν ξαναγύρισε στην Πετρούπολη αναμίχθηκε πάλι στην πνευματική κίνηση. Έγινε συντάχτης του περιοδικού «Χρόνος» και δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Οίκος των νεκρών», «Έγκλημα και τιμωρία», «Ηλίθιος», «Γράμματα από το  υπόγειο», «Αιώνιος σύζυγος», «Δαίμονες», «Σωσίας», «Νοικοκυρά»,  «Αδελφοί Καραμαζώφ».

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

27/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:33
Δύση ηλίου:         17:43
Πανσέληνος:        Σήμερα

Ημέρα κατά της Λέπρας
Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

+ ΙΕ΄ ΛΟΥΚΑ. Ανακομιδή λειψ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κλήμεντος Αθην., Μαρκιανής βασ.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια πιθανώς το 347 και ανατράφηκε  με χριστιανικές αρχές από την μητέρα του Ανθούσα, καθώς έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανός από τον πατέρα του. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία με δάσκαλους τον Λιβάνιο και τον Ανδραγάθιο. Χειροτονήθηκε διάκονος, έπειτα πρεσβύτερος και το 397 πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διακρινόμενος για το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό του έργο. Αναδιοργάνωσε την εκκλησία, έκανε κάθαρση του κλήρου, ανέπτυξε κοινωνική και συγγραφική δράση. Συνέγραψε θεολογικές πραγματείες με ονομαστότερη την «Περί ιεροσύνης», και επιστολές, από τις οποίες σώθηκαν 236. Θεωρείται από τους κορυφαίους εκκλησιαστικούς ρήτορες γι’ αυτό και επονομάζεται Χρυσόστομος, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις Ιεράρχες. Κατακρίνοντας δημόσια την ακολασία και την παρανομία του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της Ευδοξίας, εξορίστηκε πολλές φορές. Κουρασμένος από τις πολλές κακουχίες, την έντονη ασκητική ζωή και βαριά άρρωστος εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 στα Κόμανα του Πόντου.  Στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων. Η ανακομιδή των λειψάνων του τιμάται στις 27 Ιανουαρίου.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Χωρίς Λεωφορεία (ΕΘΕΛ), Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), Προαστιακό και τρένα (ΟΣΕ)
- Λόγω της απεργίας στον ΟΣΕ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το Αεροδρόμιο.
- Κανονικά λειτουργούν Μετρό, Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και Τραμ.

Ενημέρωση
- Ακινητοποιημένα ο προαστιακός και τα τρένα έως Δευτέρα 28/1
- Χωρίς Λεωφορεία και τρόλεϊ έως την Τρίτη 29/1
- 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 31/1 και 1/2 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Καιρός

Γενικά: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια, τοπικά ισχυρές στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-09, στα δυτικά από 07-13, στα κεντρικά από 02-14, στα νότια από 08-15 και στα ανατολικά από 09-14 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια με βροχές και ασθενή χιονόπτωση στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06-14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για Δευτέρα 28/1
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός στα κεντρικα΄και βόρεια ηπειρωτικά.

Λεμονάκι μυρωδάτο

Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών στο γένος κίτρος Αναπτύσσεται σε μέρη θερμά και έχει πολλές ποικιλίες. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα έχουμε λεμονοπορτοκαλιά, κιτρολεμονιά, κοινή λεμονιά της Ρόδου ή της Χίου κ ά Το λεμόνι (citrus lemon) είναι ο καρπός της λεμονιάς.

Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, την φλούδα του και περιστασιακά για το σαρκώδες μέρος του καρπού. Ο χυμός περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει και την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Ακόμα περιέχει βιταμίνες C, B1, B3, B6, κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο φώσφορο κ.α. 

Είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά, με δράση προληπτική και θεραπευτική, μια και πρωταγωνιστεί σε άπειρα παραδοσιακά γιατροσόφια. Αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητές του υπάρχουν στην «Φυσική ιστορία» του Πλίνιου που το ονομάζει citrus modicum (ιατρικό καρπό). Η δράση του είναι γνωστή και από παλιά, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του σκορβούτου, από τους ναυτικούς.

Ο χυμός έχει αντισηπτικές, χωνευτικές, διουρητικές, αντιβηχικές, αιμοστατικές  και τέλος αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδανικός για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Ακόμα λόγω του καλίου που περιέχει συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στην μαγειρική ο χυμός συνοδεύει κρέας, ψάρια, χορταρικά, μαρινάδες, γλυκά ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες, λαδολέμονο και αυγολέμονο, ενώ το φλούδι του λεμονιού αρωματίζει γλυκά, σιρόπια και μαρμελάδες Κατάλληλα είναι τα λεμόνια και για την αρωματοποιία. Από την φλούδα του λεμονιού βγαίνει το λεμονέλαιο- αρωματικό αιθέριο έλαιο- που χρησιμοποιείται στην παραγωγή νερού κολόνιας.

Αγορά και συντήρηση
Επιλέγετε πάντα φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα,  που να μην έχουν κτυπήματα, ζουλήγματα ή μαυρίλες. Αυτήν την εποχή οι λεμονιές σε κήπους ή και πρασιές είναι γεμάτες. Απλά μαζέψτε τα και βάλτε τα σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τα στύψετε και να τα βάλετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή χρειάζεται στον στημένο χυμό να μην μείνει εκτεθειμένος στον αέρα για πολλή ώρα, καθώς καταστρέφεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.

Λεμονάτες φτερούγες κοτόπουλου με πατάτες

1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, 5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες, 1 κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα χυμό λεμονιού, 1 κ σ μουστάρδα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Ανακατεύετε την μουστάρδα, το μισό λάδι και τον μισό χυμό λεμονιού και περιχύνετε το κοτόπουλο. Σκεπάζετε και αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ρίχνετε στις πατάτες τον χυμό λεμονιού και τις βάζετε στο ταψί. Προσθέτετε τις φτερούγες, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με ρίγανη, περιχύνετε με το λάδι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.

Ψάρι λαδολέμονο στο φούρνο

  • 1 κιλό ψάρια (σαφρίδια, γόπες, κολιοί), 2 λεμόνια ακέρωτα, 1 κούπα ελαιόλαδο, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε και αλατίζετε τα ψάρια. Πλένετε τα λεμόνια και τα στύβετε. Σ’ ένα γυάλινο βαζάκι βάζετε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, την ρίγανη, το πιπέρι και χτυπάτε με πιρούνι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνετε λίγες κουταλιές από το μίγμα σε ένα ταψάκι, απλώνετε τα ψάρια και περιχύνετε με το υπόλοιπο μίγμα. Ψιλοκόβετε 1 φλούδα λεμονιού και ρίχνετε πάνω από τα ψάρια.  Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο. Σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

Λεμονόπιτα

  • 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 κούπα ζάχαρη άχνη, 3 αυγά, 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισή κούπα χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι, ξύσμα λεμονιού και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.
Αφήνετε τ’ αυγά και το βούτυρο ½ ώρα εκτός ψυγείου. Βάζετε το βούτυρο σ’ ένα μπολ προσθέτετε την ζάχαρη και ανακατεύατε. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτετε ένα- ένα  τα αυγά, το χυμό λεμονιού και τέλος το αλεύρι και το αλάτι. Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ½ -2 ώρες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 170 βαθμούς. Ανοίγετε και αφαιρείτε την φόρμα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και ξύσμα λεμονιού.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

26/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:34
Δύση ηλίου:         17:42
Πανσέληνος:        Σε 1 Ημέρα

Ημέρα των Τελωνείων

Ξενοφώντος και συνοδείας αυτού, Κλήμεντος Αθην., Συμεών οσίου του Παλαιού
Γιορτάζει: Ξενοφών

Όσιος Ξενοφών

Ο Ξενοφών και η σύζυγός του Μαρία έζησαν την εποχή του Ιουστινιανού. Ήταν πολύ πλούσιοι και έκαναν αγαθοεργίες βοηθώντας τους πιστούς. Τα παιδιά τους ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης έγιναν μοναχοί. Το ίδιο έγιναν και αυτοί αργότερα, ζώντας ως τα βαθιά γεράματα τους ασκητικά. Η μνήμη τους τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.

Η Ατζέντα του Σαββατοκύριακου

- Χωρίς λεωφορεία, Τρόλεϊ,  Προαστιακό και τρένα ΟΣΕ το Σαββατοκύριακο, λόγω της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων
- Κανονικά λειτουργούν Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ

Ταξίδια
- Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε πολλά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου λόγω των χιονοπτώσεων

Εκδηλώσεις

- Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων από 27/1 καθημερινά από 10:00-18:00.

 Δωρεάν Ξεναγήσεις
- 26/1 Αθήνα Οθωμανικής περιόδου, ώρα 10.30
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος σταθμού Μετρό Πλ. Μοναστηρακίου
- 27/1 Η Αθήνα του Κ. Παλαμά, ώρα: 10:30
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Ακαδημίας Αθηνών άγαλμα Αθηνάς
- 27/1 Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Ιλίου Μέλαθρον), ώρα 10.30
Σημείο συνάντησης: Είσοδος του Μουσείου: Πανεπιστημίου 12

- Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κοτζιά
Κεντρική είσοδος από την Οδό Αθηνάς
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη 

Καιρός


Γενικά: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βορειανατολικής  χώρας. Τοπικές ομίχλες το πρωί στα βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από -01-09, στα δυτικά από 07-14, στα κεντρικά από 02-14, στα νότια από 08-16 και στα ανατολικά από 09-16 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανή καταιγίδα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-14 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Κυριακή 27/1
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρεια χώρας. Βελτίωση από το βράδυ στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ειρήνη Κουμαριανού

«Έφυγε» στα 82 της η δημοφιλέστερη  γιαγιά της τηλεόρασης
Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Συμμετείχε σε παραστάσεις με το Εθνικό Θέατρο και  σε αρχαίες τραγωδίες στην Επίδαυρο.
Στον κινηματογράφο είχε συμμετάσχει σε 40 ταινίες «Κορίτσια για φίλημα», «Η εφοπλιστίνα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η Μαρία της σιωπής» Στην τηλεόραση έπαιξε στα σήριαλ «Αναστασία», «Σαν αδελφές», «Σ’αγαπώ- Μ’ αγαπάς», «Προδοσία», «Σαββατογεννημένες», με σημαντικότερη στιγμή την συμμετοχή της στο «Πάρα πέντε», όπου υποδύθηκε την γιαγιά του Γ. Καπουτσίδη


Στρατής Τσίρκας

Στις 26 Ιανουαρίου 1980 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μας λογοτέχνης
Ο Γιάννης Χατζηανδρέας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο της Αιγύπτου, με καταγωγή από την Ίμβρο. Τελείωσε την Αμπέτειο Σχολή (Εμπορική Σχολή Καΐρου) και εργάστηκε σ’ ένα εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Αλεξάνδρεια. Το 1963 ήρθε στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Έγραψε όλα τα λογοτεχνικά είδη, ξεκινώντας με την ποίηση, συνέχισε με το διήγημα, το μυθιστόρημα, το δοκίμιο, ενώ μετέφρασε και ξένους λογοτέχνες. Το συγγραφικό του έργο επηρεάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με τον οποίον γνωριζόταν από την Αίγυπτο. Αντλούσε τα θέματά του από το χώρο των κοινωνικών συγκρούσεων της εποχής του και η πένα του ήταν πολλές φορές σκληρή κι αφτιασίδωτη, αποδίδοντας στα έργα του έναν ιδιαίτερο ρεαλισμό.
Σημαντικότερο έργο του η πολιτική τριλογία «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ( «Η Λέσχη», «Αριάδνη», «Η νυχτερίδα»). Άλλα έργα του: «Χαμένη άνοιξη», «Ο ύπνος του θεριστή», «Αλλόκοτοι άνθρωποι», «Ο Απρίλης είναι πιο σκληρός» κ ά.


1977: Πέθανε ο Φιλοποίμην Φίνος, πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου

 Γεννήθηκε το 1908 στην Τιθωρέα Λοκρίδας και σπούδασε Νομικά, χωρίς όμως ποτέ να ασκήσει το επάγγελμά του, καθώς τον κέρδισε ο κινηματογράφος, στην αρχή σαν ηθοποιό και αργότερα σαν τεχνικό και σκηνοθέτη. Τον Μάρτιο του 1943 ιδρύει την «Φίνος Φιλμ» όπου θα γυρίσει περισσότερες από 180 ταινίες, μερικές από τις οποίες παραμένουν κλασσικές και ανάγουν τον Φίνο σε «πατέρα» του ελληνικού κινηματογράφου. «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Η ωραία των Αθηνών», «Το σωφεράκι», «Κατήφορος», «Υπολοχαγός Νατάσσα»,  «Ηλέκτρα», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Αστραπόγιαννος», «Μανταλένα», «Η θεία από το Σικάγο»,  «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται»  κ ά 

Αχιλλέας Παράσχος

Ο Αχιλλέας Νασάκης ή Νασίκογλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Ναύπλιο το1838, με καταγωγή από την Χίο. Δεν είχε μεγάλη μόρφωση και ότι ήξερε το είχε μάθει από τον μεγαλύτερο κατά 15 χρόνια αδελφό του Γεώργιο, ποιητή επίσης. Από αυτόν διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά καθοριστική ήταν ακόμα και η συμβολή του στην ποιητική του σταδιοδρομία.
Ο Αχιλλέας Παράσχος άρχισε να γράφει το 1860, αλλά μόλις το 1881 εξέδωσε τους τρεις πρώτους τόμους με τα ποιήματά του, διαχωρίζοντας τα σε «Δάφνες» (πατριωτικά), «Ιτέας» (ελεγειακά), «Χλόη» (παιδαγωγικά) και «Φύλλα» (διάφορα).
Ήταν ρομαντικός ποιητής και η ποίησή του άρεσε πάρα πολύ, όταν δε επρόκειτο να απαγγείλει κάπου ο κόσμος έτρεχε να τον ακούσει. Ο Κωστής Παλαμάς τον είχε χαρακτηρίσει «λυρικό ίνδαλμα των νιάτων του». Θεωρείται κύριος εκπρόσωπος της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής και ήταν ο τελευταίος μεγάλος ρομαντικός της ελληνικής ποίησης. Αναδείχθηκε στις πιο ονομαστές προσωπικότητες της εποχής του, χαρακτηριζόμενος μάλιστα, ως εθνικός ποιητής.
Έντονη όμως υπήρξε η παρουσία του και  πολύτιμη προσφορά του στις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Για τις προοδευτικές του ιδέες και για τον αγώνα του κατά του Όθωνα φυλακίστηκε δυο φορές. Μετά την έξωση του Όθωνα, αγανακτισμένος από την πολιτική ρουσφετολογία και διαφθορά, εγκατέλειψε κάθε πολιτική δραστηριότητα και αφοσιώθηκε στην ποίηση. Πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου του 1895.



Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

25/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:35
Δύση ηλίου:         17:41
Πανσέληνος:        Σε 2 Ημέρες

Γρηγορίου του Θεολόγου, Αυξεντίου νεομάρτυρος, Μαργαρίτας
Γιορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγορία, Μαργαρίτα

Η Ατζέντα της Ημέρας

- 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε τα ΜΜΜ (λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό, Τρόλεϊ, Τραμ και Προαστιακό).
- Απεργούν οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο ΑΕ
- Παναττική πανεργατική στάση εργασίας (12:00-16:00) αποφάσισε το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά
- 3ωρη  στάση εργασίας (12:00-15:00) κήρυξε η ΟΛΜΕ
- Στάση εργασίας (12:00-16:00) στα ΕΛΤΑ
- Στάση εργασίας (16:30-18:30) των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ

Ενημέρωση
- 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον προαστιακό και τα τρένα, από 26-29/1 
- 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 31/1 και 1/2 αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).
- Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του πρωινού ωραρίου εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ για τις 31/1, προκειμένου  να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουρ. Υγείας και πορεία προς την πλ. Συντάγματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Καιρός


Γενικά: Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη, όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.  Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.  Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7-8  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 00-12, στα δυτικά από 05-14, στα κεντρικά από 04-14, στα νότια από 12-17 και στα ανατολικά από 11-17 βαθμούς  Κελσίου. 


Αττική
Λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7 και τοπικά 8  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07-15 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Σάββατο 26/1
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Γρηγόριος, ο Θεολόγος

Γεννήθηκε το 329 στην Καππαδοκία σε μια κωμόπολη κοντά στην Ναζιανζό και γι’ αυτό και λέγεται και  Ναζιανζηνός. Η πνευματική του καλλιέργεια ήταν εξαιρετική. Σπούδασε στα ονομαστότερα πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα, όπου είχε συσπουδαστή τον Μ. Βασίλειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, γύρισε στην πατρίδα του, βαπτίστηκε χριστιανός και έφυγε στην έρημο, όπου έγινε μοναχός, έχοντας σαν συνασκητή πάλι τον Μ. Βασίλειο, για να εφαρμόσουν στην ζωή και στην πράξη ότι διδάχτηκαν. Αλλά ύστερα από ένα μήνυμα του γέρου πατέρα του, για να τον βοηθήσει στο ποιμαντικό του έργο, ξαναγύρισε στην πατρίδα του, όπου κατ’ απαίτηση των πιστών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.
Αργότερα και παρά την θέλησή του ο Μ. Βασίλειος που ήταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καπαδοκίας, τον χειροτόνησε επίσκοπο στην μικρή πόλη της επαρχίας του Σάσιμα. Ο Γρηγόριος μετά τον θάνατο του πατέρα του προτίμησε να ασκητέψει και πάλι. Ήταν όμως γνωστός για την αρετή του, την θεολογική του σοφία και για τα ορθόδοξα φρονήματά του και οι χριστιανοί στην Κωνσταντινούπολη τον κάλεσαν για να αγωνιστεί κατά του Αρειανισμού. Για τους πέντε λόγους που εκφώνησε εκείνη την εποχή, στον μικρό ναό της Αγίας Αναστασίας, θα επονομαστεί Θεολόγος.
Το 380 ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την επόμενη χρονιά πρόεδρο της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος όμως ήταν άνθρωπος γαλήνιος και ειρηνικός και επειδή παρουσιάστηκε αντίδραση στην Σύνοδο, υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο, αποχαιρέτησε μ’ ένα ωραίο λόγο (συνταχτήριο) τους επισκόπους, τον κλήρο και τον λαό και πήγε να μείνει οριστικά στην έρημο, ασκητεύοντας ως το τέλος της ζωής του. Εκοιμήθη στις 25 Ιανουαρίου 390. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, λόγους ηθικούς, δογματικούς, πανηγυρικούς, επικήδειους, αλλά και επιστολές και ποιήματα. Η εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων και εορτάζει την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και στις 30 του ιδίου μηνός, μαζί με την μνήμη των άλλων δυο ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

24/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:36
Δύση ηλίου:         17:39
Πανσέληνος:        Σε 2 Ημέρες

Ξένης οσίας, Ζωσιμά οσίου, Βαβύλα ιερομ.
Γιορτάζουν: Ζωσιμάς, Ξένη, Ξένια, Πολυξένη, Φίλωνας

Οσία Ξένη

Το κοσμικό της όνομα ήταν Ευσεβία και καταγόταν από την Ρώμη. Αντιδρώντας στην απόφαση των γονιών της να την παντρέψουν φεύγει κρυφά αρχικά για την Αλεξάνδρεια όπου αλλάζει το όνομά της και μετά για την Κω. Τελικώς εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας, όπου ιδρύει μικρή μοναστική κοινότητα προελκύοντας πολλές γυναίκες στον δρόμο του Θεού.   

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Χωρίς Μετρό λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των εργαζομένων
- Στάση εργασίας (11:00-17:00) σε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ)
- 4ωρη στάση εργασίας (12:00-16:00) σε Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ
- Απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Καιρός

Γενικά: Επιδείνωση με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία, Θράκη και ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι νότιοι 6-7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-14, στα δυτικά από 06-16, στα κεντρικά από 05-16, στα νότια από 12-17 και στα ανατολικά από 13-17 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-7  μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Παρασκευή 25/1
Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νεφώσεις με βροχές που θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι μεταβλητοί 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

2012: Πέθανε (σκοτώθηκε) ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα.  Εγκαταλείποντας  τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας  το 1961 έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Επιστρέφοντας  στην Ελλάδα, ασχολήθηκε.  αρχικά με την κριτική κινηματογράφου και από το 1965 με την σκηνοθεσία.
Ταινίες του: «Αναπαράσταση» που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ,  «Μέρες του ‘36», «Θίασος», « Οι Κυνηγοί»,  «Μεγαλέξαντρος» που απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, «Ταξίδι στα Κύθηρα», ο «Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην Ομίχλη», «Το Μετέωρο βήμα του Πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα»που  κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα» που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Το τέλος του τραγικό καθώς  τραυματίστηκε βαρύτατα όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας και ενώ βρισκόταν  εκεί για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «H άλλη θάλασσα».

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

23/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:36
Δύση ηλίου:         17:38
Πανσέληνος:        Σε 3 Ημέρες

Αγαθαγγέλου μαρτ., Κλήμεντος επισ. Αγκύρας, Διονυσίου εν Ολύμπω
Γιορτάζουν: Αγαθάγγελος, Διονύσιος, Διονυσία

Άγιος Αγαθάγγελος

Καταγόταν από την Ρώμη. Γνώρισε τον χριστιανισμό από τον επίσκοπο Αγκύρας Κλήμη, τον οποίο και ακολούθησε στην διδασκαλία του Ευαγγελίου. Μαζί έζησαν πολλούς διωγμούς και τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Χωρίς Μετρό λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των εργαζομένων
- 4ωρη στάση εργασίας (12:00-16:00) σε Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ
- Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ)
 - Απεργία διαρκείας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Καιρός

Γενικά: Στα δυτικά νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά την νύχτα και το πρωί. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4-5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 02-14, στα δυτικά από 06-16, στα κεντρικά από 03-17, στα νότια από 13-17 και στα ανατολικά από 13-18 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί  3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-16 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Πέμπτη 24/1
Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τόπους έντονες, αρχικά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4-6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Απλά αντιγριπικά μαθήματα

Ως κύρια μέτρα προφύλαξης, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων του αναπνευστικού, συστήνονται τα εξής:
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα αγκαλιάσματα και τα φιλιά
- Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και την μύτη μας κατά την διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
-Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και την μύτη
-Πλένουμε ταχτικά και σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι
-Αναγκαίο είναι να αερίζονται σε καθημερινή βάση, οι κλειστοί χώροι σπίτια, σχολεία, γραφεία ή αλλού, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας
-Τέλος ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να δοθεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων, (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα), για να μην μεταδοθεί από ασθενούντες ο ιός σ’ αυτούς.

Σαν Σήμερα

1579: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης, με την οποία, επτά από τις βόρειες επαρχίες των Κάτω Κρατών αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των Ισπανών. Η Ένωση σηματοδοτεί και την αρχή της δημιουργίας του κράτους των Κάτω Χωρών.

1968: Γεννήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορώ

1973: Σκοτώθηκε ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, μετά την συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1989: Πέθανε ο Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1904. Θεωρείται από τους κορυφαίους ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, όπως και ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του 20 αιώνα. Επηρεάστηκε στην τέχνη του από τον σουρεαλισμό και τον κυβισμό.

2004: Πέθανε ο Γερμανός φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

22/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:37
Δύση ηλίου:         17:37
Πανσέληνος:        Σε 4 Ημέρες

Τιμοθέου αποστόλου, Αναστασίου του Πέρσου, Ιωσήφ
Γιορτάζουν: Αναστάσιος, Αναστασία Τιμόθεος, Τιμοθέα

Άγιος Τιμόθεος

Γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας. Μαθήτευσε κοντά στον απόστολο Παύλο που τον χειροτόνησε επίσκοπο Εφέσου. Κατακρίνοντας τις ειδωλολατρικές τελετές κατά την εορτή της Αρτέμιδας στην Έφεσσο, συλλαμβάνεται και θανατώνεται.

Η Ατζέντα της Ημέρας

- Χωρίς Μετρό λόγω της νέας 24ωρης απεργίας των εργαζομένων
- Στάση εργασίας (11:00-16:00) σε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και Τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ)
- 4ωρη στάση εργασίας (12:00-16:00) σε Ηλεκτρικό και Τραμ
- 24ωρη απεργία εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο

Ενημέρωση
-  Στις 24/1 στάση εργασίας από 11:00-17:00 στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ)

Καιρός


Γενικά: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.  Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 5-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 03-14, στα δυτικά από 01-16, στα κεντρικά από 06-17, στα νότια από 11-17 και στα ανατολικά από 10-18 βαθμούς  Κελσίου. 

Αττική
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί  4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08-17 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Τετάρτη 23/1
Στα δυτικά νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και  βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μενέλαος Λουντέμης


Ο μεγάλος μας λογοτέχνης  πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 1977
Φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη (Τάκη) Μπαλάσογλου (Βαλασιάδη), που γεννήθηκε το 1912, στην Αγία Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Με την μικρασιατική καταστροφή θα γυρίσει στην Ελλάδα, ενώ από το 1958 θα ζήσει στην Ρουμανία και θα επιστρέψει πάλι το 1976. Θεωρείται από τους πλέον πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς και έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Τιμήθηκε με το Μέγα Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με την Χρυσή Δάφνη Πανευρώπης, ακόμα το όνομά του έχει δοθεί σε κτήριο του Βουκουρεστίου. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, θεατρικά, παιδικά βιβλία, βιβλία που αναφέρονται σε πνευματικούς ανθρώπους, έκανε μεταφράσεις ενώ έργα του μελοποιήθηκαν και γυρίστηκαν ταινίες.
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ: «Τα πλοία δεν άραξαν»(1938), «Γλυκοχάραμα», «Αυτοί που φέρανε την καταχνιά» (1946), «Το τραγούδι των διψασμένων», «Βουρκωμένες μέρες»
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ: «Συννεφιάζει» (1946), «Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος», «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» (1956), «Θυμωμένα στάχια», (1965), «Η φυλακή του κάτω κόσμου» (1964), «Καληνύχτα ζωή», «Οδός Αβύσσου αριθμός 0» (1962), «Το ρολόϊ του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» (1963), «Το κρασί των δειλών» (1965), «Αγέλαστη άνοιξη», «Της γης οι αντρειωμένοι», «Η φυλακή του κάτω κόσμου» κ ά
ΠΟΙΗΣΗ: «Κραυγή στα πέρατα», «Το σπαθί και το φίδι», «Κονσέρτο για δυο μυθράλια κι ένα αηδόνι», «Πυρπολημένη μνήμη», «Οι εφτά κύκλοι της μοναξιάς»
ΘΕΑΤΡΙΚΑ: «Οι κεραυνοί ξεσπούν», «Ανθισμένο όνειρο», «Θα κλάψω αύριο», «Πικρή θάλασσα», «Ταξίδια του χαμού»
ΠΑΙΔΙΚΑ: «Ο Δαίδαλος», «Ο Θησέας», «Ο Ίκαρος», «Ο Ηρακλής»
ΣΑΤΥΡΙΚΑ: «Οι αρχιτέκτονες του τρόμου»
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ: «Ταξίδι στην απεραντοσύνη», «Μπατ-Τάι»
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ: «Ο λυράρης» (Μιλτ. Μαλακάσης), «Ο κονταρομάχος» (Κ. Βάρναλης), «Ο εξάγγελος» (Άγγ. Σικελιανός)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ: «Το σπίτι της ομίχλης» (Θ. Κωνσταντίν), «Πέρα από τους αμμόλοφους» (Φ. Νεάγκου), «Πύρινα άλογα» (Ι. Μπραντ) κ ά

Αποσπάσματα:
«Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος»
…Οι κερασιές θα ανθίσουν και φέτος, για να τις χαρούν τα αστραφτερά μάτια, να τις μυρίσουν οι νέες αισθήσεις και για να στεφανώσουν στιλπνά μέτωπα κι ολόμαυρα κεφάλια. Οι κερασιές θα καρπίσουν και φέτος, για να δροσίσουν διψασμένα χείλη και να στολίσουν ρόδινα αυτιά και καπελίνα….

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»
…Μέσα στα σπλάχνα του ανθρώπου κοιμούνται καμιά φορά κάτι λιονταράκια, που δεν τους βολεί να χορτάσουν μόνο με ωμό κρέας. Θέλουνε να φάνε και ψυχές, ν’ αλέσουνε ευτυχίες, να γκρεμίσουν όνειρα…

1982: Πέθανε ο Παντελής Ζερβός, ηθοποιός

 Γεννήθηκε στο Λουτράκι το 1908. Σπούδασε στην Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, την Ελληνική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, «Βυσσινόκηπος», «Μάκμπεθ», Θεσμοφοριάζουσες», «Φιλάργυρος», «Πλούτος» κ ά
Συμμετείχε ακόμα σε περισσότερες από 40 ταινίες, «Πικρό ψωμί», «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Ο μεθύστακας του λιμανιού», «Μανταλένα», «Λόλα», «Ο ατσίδας»,  «Η Μαρία της σιωπής», «Ζητείται ψεύτης», «Ταπεινός και καταφρονεμένος», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά»,  κ ά

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

21/1/2013

Ανατολή ηλίου:   07:37
Δύση ηλίου:         17:36
Πανσέληνος:        Σε 5 Ημέρες
4η Εβδομάδα

Αγνής, Ευγενίου μαρτ., Μαξίμου ομολ., Νεοφύτου, Πατρόκλου
Γιορτάζουν: Αγνή, Μάξιμος, Νεόφυτος, Πάτροκλος

Αγία Αγνή

Καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Ρώμης. Με την εμπνευσμένη διδασκαλία της προσέλκυσε πολλούς πιστούς και καταγγέλθηκε στον άρχοντα. Εκείνη δείχνοντας χριστιανικό σθένος παραδεχόμενη  την πίστη της υπέστη μαρτύρια και παρέδωσε την ψυχή της στην πυρά.