Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Κρεμμύδια… για κλάματα


Το κρεμμύδι είναι ποώδες βολβόριζο φυτό της οικογένειας των (allium) λειλιδών ή λειριιδών. Η χαρακτηριστική δε οσμή και γεύση του οφείλεται κυρίως στα θειούχα συστατικά του. «Δακρύβρεκτη» και μακριά η ιστορία τους, καθώς ήταν γνωστό ακόμα και από την εποχή των Χαλδαίων και των Αιγυπτίων, όπου εκτός της κατανάλωσής τους σαν τροφής, υπολείμματα κρεμμυδιών βρέθηκαν σε ανασκαφές, ενώ απέδιδαν θεϊκές δυνάμεις στο άνθος του, όπως φαίνεται από παραστάσεις σε φαραωνικούς τάφους. Οι Πέρσες επίσης έτρωγαν πολλά κρεμμύδια, αναφέρει ο Μάρκο Πόλο, ακόμα για τους λαούς της βόρειας Αφρικής αποτελούσαν ιερό σύμβολο, καθώς με τον φλοιό τους συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Από εκεί πέρασαν και στην Ελλάδα. Στην Ιλιάδα, γίνεται αναφορά ότι τα έτρωγαν ωμά με το κρασί. Στην Αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι αθλητές έτρωγαν κρεμμύδια καθημερινά για σωματική δύναμη. Οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν πικάντικες σάλτσες

Μεγάλη η θρεπτική τους αξία, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα φλαβονοειδή (κουερσιτίνη, καεμπφερόλη), αντιοξειδωτικά, που ενισχύονται από τις βιταμίνες Α, Β και C, αλλά και φώσφορο, φθόριο, ιώδιο και σάκχαρα. Διαβάστε περισσότερα NEW-PAGE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου